Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

34. Vizuális Művészeti Hónap Festészet- és Grafikapályázat nyertes alkotói kiállításaA 2018. évi 34. Vizuális Művészeti Hónap festészet- és grafikapályázat nyertes alkotói kiállítására szeptember 3–20-áig került sor a BMK Galériában a Budapesti Művelődési Központban (Budapest XI., Etele út 55.) I. emelet. 
A kiállítást megnyitotta: Utcai Dávid festőművész.

Kiállítók:

 • Gyárfás Miklós
 • Dr. Horvát Márta
 • Karsay Márta
 • Lomen Henrietta
 • Petus Pál
 • Váradi Judit

GYÁRFÁS MIKLÓS
A huszadik században minden és mindennek az ellenkezője is megtörtént, a huszonegyedik század embere tehát mindenen és mindennek az ellenkezőjén túl van. Nehéz a dolga a történelem utáni kor művészének, már ha egyáltalán maradt még valami jelentése ennek a szónak.
1987. november 7-én születtem Budapesten. Rajzolással már gyerekkorom óta szerettem foglalkozni. Nagyon sokáig megmaradt egy amolyan szabadidős tevékenységnek – az akkor még ceruza koptatása –, később azonban, 2012 környékén egy könyv megváltoztatta az addigi hozzáállásomat a rajzoláshoz, valamint az ezáltal alkalmazható technikákhoz, melyek minél inkább segítségemre lehetnek az alkotásokon keresztül az általam elérni kívánt hangulat kifejezéséhez, érzések kiváltásához. Stephen King  " Ezüst pisztolygolyók" című műve mind a mai napig több szempontból is különleges számomra, iIlusztrációival azonnal megfogott. A könyvben szereplő képeket egy Bernie Wrighston nevű amerikai grafikus készítette, akinek technikája és kifinomultsága azonnal lenyűgözött. Megfogott az, ahogyan látszódott a vonalakból alkotott kidolgozás, mely az amerikai kultúrából, a képregények világából eredeztethető. Ennek hatására – a ceruzával való kidolgozást magam mögött hagyva – elkezdtem tűhegyű tollal rajzolni, ezáltal szereztem gyakorlatot a lineart technikában. Ennek már lassan öt éve. Azóta megtanultam a "dotwork" technikát, ami a pontokkal való kidolgozás technikája – és ezt vegyesen alkalmazom a már ismert vonalakkal.
"Nem vezetem a rajzaim szemlélőjét a kezénél fogva és nem is hagyom elveszni, csupán kísérek és mutatok."

DR. HORVÁTH MÁRTA
    ...festek...
A világ félelmei és szorongásai között egyfajta kényszerítő bizonyosság.
A sejtjeimből kiinduló késztetés. Megszűnik a fájdalom, a tehetetlenség körbezáró szürke falai.
Nem gondolok semmire, nincs tér és nincs idő...
Nem érzem a boldogságot sem...
Csak úgy létezem...
Lehet, hogy ez a teljesség?...

KARSAY MÁRTA
A „cívis város”, Debrecen szülötte vagyok. Műszaki diplomámat Budapesten szereztem, azóta itt élek, alkotok.
Évtizedeken át a család és a munka-helyek gondjai töltötték ki az életemet, amely nem kedvezett művészi hajlamom kiteljesedésének. Örökölt szépérzékemet,
alkotókedvemet eleinte kézműves területe-ken éltem ki: üvegfestés, selyemfestés, foltvarrás – mindent kipróbáltam, megtanultam, amihez hozzájutottam. Később – már jócskán felnőtt fejjel – fordult érdeklődésem a festészet felé.
Az elmúlt 8-10 év tanulással, önképzéssel telt; eszközök megismerése, kipróbálása, a technikai gyakorlat megszerzése és a saját stílusra való rátalálás volt a cél.
A Budai Rajziskolában szabadiskolai képzéseken veszek részt, ahol művésztanárok segítik a rajz- és festéstudást fejleszteni.
Részt vettem a Budapesti Művelődési Központ keretein belül a Budapesti Amatőr Alkotók foglalkozásain, ahol Fiók László festőművész nagy szakmai tapasztalattal, szeretettel segítette a kreativitás, a művészeti tudás fejlődését.

LOMEN HENRIETTA
A festészet számomra több mint önkifejezési eszköz, belső késztetés hajt, mely lételememmé vált az elmúlt évek során. Alkotásaim hangulatok, érzések, átélt események kivetülései, melyek egy témán keresztül ecsetvonások színfoltmozaikjaiból képpé alakulnak, és a látható világon keresztül egy láthatón túli világba vezetnek. 2013 óta vagyok tagja a Fiók L. Stúdiónak. Mesterem Fiók László festőművész útmutatásai fejlesztő hatással voltak rám.

PETUS PÁL
Negyvennégy évvel ezelőtt minden előzmény nélkül Szigligeten festettem egy tájképet a szigligeti várról. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ezt folytatni fogom. Aztán hét évvel ezelőtt egy barátom mutatott néhány képet, amit ő festegetett a Fiók László festőművész által, amatőr alkotók részére indított alkalmakon. Hosszas rábeszélés után én is jelentkeztem és tagja lettem ennek az alkotó körnek. Azóta sem bántam meg ezt a tettemet, örömömre szolgál, hogy közöttük lehetek, képezhetem magamat. Festés közben magamba feledkezve, szerény eszköztáramat használva igyekszem kifejezni azt, amit érzek, amit gondolok, és ez számomra nagyon jó!  Nem indultam el semmilyen irányzat felé. Festek portrét, tájképet, utcarészletet, ami éppen megszólít, megérint. Az utóbbi hónapokban már Utcai Dávid festőművész irányítása mellet alkotok, dolgozok, festegetek. Igazából nincsenek nagyratörő álmaim, saját örömömre szolgál, ha kezembe vehetem az ecsetet és kenegethetem a festéket.

VÁRADI JUDIT
Bár már fiatalon vonzott a művészet, nagy utat jártam be, mire megtapasztalhattam a szabad, önmagáért való alkotás örömét. Harminc évig vezettem egy nyelviskolát, vagyis folyamatosan rengeteg ember közt kellett megosztanom a figyelmem. Ha ekkoriban, míg a kislányommal rajzolgatunk, valaki azt mondja, hogy én fogok festeni, nem pedig ő, talán kinevetem. Való igaz, első zsengéim ötvenéves koromból ma már gyerekrajzoknak tűnnek. Miután életemben lezárult egy mozgalmas és hajszolt időszak, tanulni kezdtem: nemcsak festészeti technikákat, hanem azt is, mit jelent észrevenni dolgokat. Másképp figyelni.
Újfajta kapcsolatom alakult ki a világgal.

 A kiállítás szeptember 20-ig tekinthető meg a intézmény nyitvatartási idejében (hétfő–péntek 9.00–19.00, szombat 13.00–18.00.).

Az őszi évad kiállításai:

 • október 3–17. – „Nemzedékek” – A Budai Fotó- és Filmklub kiállítása
 • október 22–november 5. – Az Országos Diákfotó Pályázat díjazottjainak kiállítása
 • november 19–december 31. – A 2019. évi 35. Vizuális Művészeti Hónap kiállításai és kísérőprogramjai

Az őszi évad lezajlott kiállításai:

 • szeptember 3–20. – A 2018. évi 34. Vizuális Művészeti Hónap festészet- és grafikapályázat okleveles alkotóinak kiállítása

A tavaszi évad kiállításai:

 • január 10–31. – A 2018. évi Vizuális Művészeti Hónap grafikapályázat kiállítása
 • február 7–28. – A 2018. évi Vizuális Művészeti Hónap fotópályázat első 3 díjazottjának kiállítása
 • március 7–28. – Barangolás Magyarországon az EZÜSTNET Egyesülettel – fotókiállítás
 • április 9–30. – A 2018. évi Vizuális Művészeti Hónap fotópályázat okleveles alkotóinak kiállítása
 • május 9–30. – Tokiói pillanatok – Erdős Attila fotókiállítása
 • június 6–27. – meghosszabbított nyitvatartással augusztus 27-ig  ♦ A Fiók L. Stúdió évadzáró kiállítása

További információ: Sarnyai Rita 371-2770, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ; Vadócz Zsuzsa  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ,

 A BMK Galéria kiállításai ingyenesen tekinthetők meg.

Kapcsolódó Facebook oldalunk: Vizuális Művészei Hónap »

Nyitva tartás:

 • hétfőtől–péntekig 9.00–19.00, 
 • szombaton 13.00–18.00 óráig, 
 • vasárnap csak rendezvény idején.

 A galéria kiállításai akadálymentesen megközelíthetők.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

A Budapesti Művelődési Központ által szervezett számos programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videofelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták:
N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval (akadálymentes), az 1-es villamossal, a 7, 103, 107, 114, 213, 214-es autóbusszal, Bikás park (előzőleg Kelenföld városközpont) megállónál kell leszállni. Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Kövesse szösszeneteinket a Twitteren!
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760