Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

35. VMH virtuális galériaséta A koronavírus-vészhelyzet miatt 2020. március 14-től július 1-jéig a BMK Látogatókat nem fogadhatott, így kiállításunkat a virtuális térbe helyeztük.  
Meghívjuk Önt a 2019. évi 35. VIZUÁLIS MŰVÉSZETI HÓNAP festészet–grafikapályázat díjazottainak kiállítására virtuális Galériánkba » Kattintson és tegyen egy sétát! »

  Tekintse meg Virtuális Galériánkat. Nagyobb élmény eléréséhez töltse le az applikációt Androidra vagy IOS-ra. Az alkotók rövid bemutatkozásának felolvasását köszönjük szépen Balázs Olivér munkatársunknak! A galéria megtekintéséhez, amennyiben egyetért vele, kérjük, fogadja el az adatvédelmi beállításokat.

Kedves Látogatók! Az Artsteps központi raktárában 2021. március 10-én tűz ütött ki, így a szerverek bizonytalan ideig szünetelni fognak. A visszaállítás automatikusan történik. Megértésüket köszönjük! Forrás: 24.hu

 A galériát készítette: Panyi Alexandra a BMK szakmai munkatársa.

Kövesse a Vizuális Művészeti Hónap eseményeit a hivatalos Facebook oldalán »

A kiállítást SCHÉFFER ANNA keramikus iparművész, az OKIT elnöke nyitotta meg.

A 35. VIZUÁLIS MŰVÉSZETI HÓNAP PÁLYÁZATÁNAK KIÁLLÍTÁSAI
A Budapesti Művelődési Központ és a Vizuális Művészeti Hónap pályázat- és kiállítássorozat közel egyidős.
A működését 40 éve megkezdő intézmény a Fővárosi Művelődési Háztól vette át a sorozat szervezését – kezdetben kétévente, az utóbbi időkben már éves rendszerességgel. Idén 35. alkalommal.
A pályázat több kategóriában – fényképezés, képző- és iparművészet – kínál megmérettetési, bemutatkozási lehetőséget a fővárosban élő amatőr művészeknek.
A kiállításra kerülő alkotásokat a különböző kategóriákban szakmai zsűri bírálja el – gondoskodva a bemutatásra szánt művek kellő színvonaláról. A pályázóknak mindig lehetősége nyílik a zsűrizést követő szakmai konzultációkban való részvételre is.

Az elmúlt évben a képzőművészet kategóriában 61 fővárosi amatőr pályázó közül a zsűri 7 alkotó teljesítményét emelte ki, közülük hatan éltek a mostani kiállítás lehetőségével.

A ZSŰRI TAGJAI VOLTAK:
HÁZI ANDREA festőművész, művészetterapeuta
SARNYAI RITA iparművész
SCHÉFFER ANNA keramikus
UTCAI DÁVID festőművész

KIÁLLÍTÓK:

  • Arató Katalin,
  • Egri Ottilia,
  • Kertész Terézia,
  • Láng Zsanna,
  • Ligeti Zsuzsa,
  • Patakfalvy Attiláné (Fonyó Ani),
  • Tessényi Rita,
  • Váradi Judit

ARATÓ KATALIN
Budapesten születtem, édesapám, Arató János, festőművész volt. Gyerekkoromban, édesapám mellett sokat rajzoltam, mivel ő a Műszaki Egyetem Rajzi tanszékén volt oktató, és én sok időt töltöttem vele a tanszéken.  Közgazdasági egyetemet végeztem.
A művészetek mindig érdekeltek, de nem foglalkoztam festészettel igen sokáig. Szüleim halála után rám maradtak édesapám festékei, állványa. Akkor kezdett el foglalkoztatni a gondolat, hogy jó lenne megpróbálkozni   enne   rám maradt kincsek használatával.
Kerestem egy festőművészt Veghseő Klara személyében, aki segített nekem, és bevezetett a festészet alapjaiba, a különböző festékek használatába. Nála tettem meg a kezdő lépéseket a festészet terén. Azóta is, immár több mint tíz éve gyakorlom az olajjal vászonra való festést. Ritkán teszek csak kirándulásokat más festészeti műfajokba. Igazi kikapcsolódást jelent nekem a képalkotás.

EGRI OTTILIA
Már általános iskolás koromban felhívták a tanáraim a szüleim figyelmét, hogy taníttassanak rajzolni, de ők féltek, abból majd nem tudok megélni. Csak nyugdíjasként volt lehetőségem, s beiratkoztam egy tanfolyamra, amelyet a Műcsarnokban hirdettek meg. Makovecz Anna vezetésével az impresszionisták festményeit másoltuk nagy élvezettel. Majd elmentem egy festőtáborba, ahol Sáska Tibornál először kezdtem természet után dolgozni. Részt vettem Bálványos Huba és Fiók László kurzusain. Alapító tagja vagyok a Fiók L. Stúdiónak, amelynek ma is tagja vagyok.
Jelenleg Utcai Dávid irányítása mellett is sokat fejlődök. Próbálgatom az új technikákat, kedvencem az akril, mert jól javítható. Nagyon el tudok mélyülni munka közben, s ez sokszor nagy energiákat hoz ki belőlem. Talán ez néhány képemen feltűnően látszik. Sokszor tudatosan tudom irányítani a kezem. Ilyenkor a képeim optimizmust, kiegyensúlyozottságot sugallnak.
A most kiállított képeim témái közel állnak az építészmérnöki végzettségemhez.
Sokakhoz hasonlóan az én érdeklődésem is a képzőművészetek iránt már az általános iskolában kezdődött. A történelemfüzetem tele volt a könyvben szereplő illusztrációk rajzaival.
Fiatal koromban azt terveztem, hogy nyugdíjas éveimben grafikával fogok foglalkozni. Ezzel szemben kb. 50 éves koromban a színek kezdtek erősen vonzani, így kezdtem el 2012-ben, 58 évesen festeni.
1 évig akvarellel foglalkoztam, majd azóta is akrillal festek. Ritkán használok más technikát, úgymint tus, szén, olaj, pasztell. Bár nagyon tetszenek a pasztellszínek, mégis az én képeimet inkább az élénk, erős színek, kontrasztok jellemzik.
Korábbi festőmestereim voltak: Szilágyi János, Fiók László, Lelkes Gergely, Hermann Péter.
Jelenlegi mestereim: Breznay András és Utcai Dávid, mindegyikük a Képzőművészeti Egyetemen végzett festőművész.
2014 óta rendszeresen választják be a BMK kiállításaira az alkotásaimat, idén először díjazott is lettem.

LÁNG ZSANNA
Gyermekkoromat Észtországban töltöttem.
A Moszkvai Állami Egyetemen szereztem közgazdász diplomámat, csak azután kerültem Budapestre.
Évek óta látogattam a Bálványos Huba és Fiók László művésztanárok által tartott konzultációkat, illetve a Mesterkurzus keretében szervezett foglalkozásokat.
Rendszeresen vettem részt a Vizuális Művészeti Hónap pályázatain és kiállításain.
Azért kezdtem festeni, mert az alkotás a legnagyobb öröm.
A képeimet mind csoportos, mind egyéni kiállításokon mutattam be.

LIGETI ZSUZSA
Kora gyermekkorom óta rajzolok. Intenzíven iskolai tanulmányaim alatt a budai Fő utcában, a Ferenczy körben tanultam rajzolni. Luzsicza Lajos volt a tanárom. A Tanítóképző Főiskolán Lengyel Györgyi tanított. Tanítói pályámon rajzot, majd vizuális kultúra tantárgyat is tanítottam. Iskolámban megalapítottam egy kézműves osztályt, mely aztán hivatalosan is a Csepeli Művészeti Iskola részévé vált. Tanítványaim közül többen is a képzőművészetet választották hivatásul. Kezdetben sok akvarell és pasztell képet készítettem. Nyugdíjba menetelem óta készítek kis formátumú grafikákat. 2014-ben és 2018-ban kötetem jelent meg rajzaimból az Underground kiadónál „Egypercesek” és „A világ és én” címmel. Tagja vagyok a Belvárosi Művészeti Egyesületnek, és az Urban Sketchers Budapest Groupnak.
A rajz lelke a vonal, a pillanat megragadása. Ezek a rajzok mindig a helyszínen készülnek, néhány perc alatt. Ezért is kapták az ”egypercesek” elnevezést. Minél kevesebb vonallal, csak a lényeget – ez lebeg mindig előttem. Ezek nem vázlatok, hanem így készek, véglegesek. Rácsodálkozom a körülöttem lévő világra: emberekre, virágokra, hegyekre, városokra. Azért veszek a kezembe rajzeszközt, hogy megörökítsem benyomásaimat, amelyet a környező világ kelt bennem. Örülök, ha grafikáim lélektől lélekig ívelnek, ha a nézőikben pozitív érzelmeket keltenek.

TESSÉNYI RITA
Tíz éve jött el a lehetőség, hogy ne csak kedvem, hanem időm is legyen a festéshez.
A Budai Rajziskolában Füzes Gergely és Breznay András festőművészek segítségével kezdtem, majd Fiók László és Utcai Dávid festőművészek iránymutatásával, inspirálására ma már a Budapesti Művelődési Központban is folytatom ezt a végtelen folyamatot: a festeni tanulást.
Fiók László vezetett rá, hogy nem elég azért festeni, mert élvezzük, nem elég a művész szemével szemlélni a világot, hanem a létrejövő alkotásnak meg is kell érintenie, el kell gondolkodtatnia a nézőt. Erre törekszem ma is.    

VÁRADI JUDIT
Bár már fiatalon vonzott a művészet, nagy utat jártam be, mire megtapasztalhattam az önmagáért alkotás örömét. Harminc évig vezettem egy nyelviskolát, és miután váltottam, tanulni kezdtem: nemcsak festészeti technikákat, hanem azt is, mit jelent észrevenni dolgokat.
Téma bárki és bármi lehet, hétköznapi emberek és tárgyak egyaránt, sőt elsősorban együtt, elválaszthatatlanul. Dolgaink is minket jelentenek. Többnyire nem a természeti környezet érdekel, hanem a használatban hozzánk idomult, belakott, talpunkhoz kopott tereink, amelyek épp szabálytalanságuk és tökéletlenségük miatt otthonosak. Míg városi képeimen akkor is szerepel az ember, ha nem látszik, a kórházi képek főhőse a hiány. Hiszem azonban, hogy még az enyészet óráján is megmutatkozik az élet rejtett szépsége, a linóleumon megcsillanó alkonyfényben, a kórtermekből kiömlő napsütésben. Rabul ejt fény és árnyék játéka, a felületek sokfélesége: nemcsak a patinás kovácsolt vas, de az összegraffitizett beton és a piszkosfehér műbőr esztétikumának is van helye a világon.

 A pályázat támogatója a Pannoncolor Kft.

Általános nyitvatartási idő:
• hétfőtől–péntekig 9.00–19.00, 
 • szombaton 13.00–18.00 óráig, 
 • vasárnap csak rendezvény idején.

 A BMK Galéria kiállításai akadálymentesen megközelíthetők.

További információ: Sarnyai Rita 371-2770, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ; Vadócz Zsuzsa; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

A Budapesti Művelődési Központ által szervezett programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videofelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

A Budapesti Művelődési Központ a Kormány 194/2021. (IV.26.) rendeletének megfelelően, 2021. május 5-től újranyit az érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alá tartozó kiskorúak számára. Belépéskor kötelező bemutatni a védettségi igazolványt és a személyazonosságot is igazolni kell. Az intézmény az adatokat NEM rögzíti.

Bár a kaput újra kinyitottuk, sajnos a világjárvány még nem ért véget, így nem mindenben térhetünk vissza a járvány előtti állapotokhoz. Látogatóink, munkatársaink egészségének védelme most is elsődleges feladat, mint  ahogyan az is, hogy a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos jogszabályokat betartsuk. Ehhez látogatóink türelmét, megértését és együttműködését kérjük annak érdekében, hogy a fentiek mellett a lehető legtöbb élményt, igazi kikapcsolódást nyújthassunk Önöknek.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták: 
N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval, 7103107114213214-es autóbusszal, Bikás park megállónál kell leszállni. 
Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.
 

35. VMH festészet–grafikapályázat díjazottainak kiállítása.Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Kövesse szösszeneteinket a Twitteren!
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760