Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

36. VMH Fotópályázat díjazottainak és okleveleseinek virtuális kiállításaKedves Látogatóink, Alkotóink! A fennálló koronavírus helyzet miatt online felületeinken mutatjuk be a 2020. évi 36. Virtuális Művészeti Hónap pályázatra » érkezett alkotásokat és alkotóikat. Tegyen egy sétát a BMK Virtuális Galériában! » #vigyázzunkegymásra   #maradjotthon

A Budapesti Művelődési Központ és a Vizuális Művészeti Hónap pályázat- és kiállítássorozat közel egyidős. A működését közel 40 éve megkezdő intézmény a Fővárosi Művelődési Háztól vette át a sorozat 36. VMH Fotópályázat díjazottainak és okleveleseinek virtuális kiállításaszervezését – kezdetben kétévente, az utóbbi időkben már éves rendszerességgel. Idén immár 36. alkalommal. A pályázat több kategóriában – fényképezés, képző- és iparművészet – kínál megmérettetési, bemutatkozási lehetőséget a fővárosban élő amatőr művészeknek. A kiállításra kerülő alkotásokat a különböző kategóriákban szakmai zsűri bírálja el – gondoskodva a bemutatásra szánt művek kellő színvonaláról.

Kövesse a Vizuális Művészeti Hónap eseményeit a hivatalos Facebook oldalán »

Tekintse meg Virtuális Galériánkat. Nagyobb élmény eléréséhez töltse le az applikációt Androidra vagy IOS-ra. A galéria megtekintéséhez, amennyiben egyetért vele, kérjük, fogadja el az adatvédelmi beállításokat.A jogtulajdonosok írásos engedélye nélkül az oldal forráskódjának és egyéb részeinek másolása, módosítása, a képek letöltése és további felhasználása szerzői jogba ütközik. (A galéria betöltését az internet-kapcsolat sebessége határozza meg, ezért felelősséget nem tudunk vállalni, ennek függvényében érdemes letölteni az applikációt vagy az eredeti oldalon megtekinteni a kiállítást.)

A galériát készítette: Panyi Alexandra a BMK szakmai munkatársa.

Levél kategória:
I. díj

 • Szőnyi István
  • Szívküldi karantén idején
  • Levél Erzsi mamának
  • Tűlevélviadal

Kötetlen kategória

 • I. díj
  Tóth Piusz István dr.
  Balance, Hétköznapi történet, Trükkös tükröződés
 • II. díj:
  Laczkó-Magyar György
  Geometria
  Szelfi
 • III. díj:
  Mann Judit dr.
  Oroszlánfej

Oklevelesek:
Kötetlen kategóriában

 • Szőnyi István
  Irány a tenger!
 • Héthelyi Lajos
  Macskafogak
 • dr. Tasi István
  A Madam

Levél kategória

 • Farkas Imre
  Galaxis
 • Nerhaft Antalné
  Elhagyatva
 • Sáringer Márta
  Olajfóka
 • Tóth Piusz István dr.
  Az ősz hírnöke

A ZSŰRI TAGJAI VOLTAK:

 • EIFERT JÁNOS fotóművész
 • ZSITVA TIBOR fotóművész

KIÁLLÍTÓK:

 • Burkus Alexandra
 • Farkas Imre
 • Fekete Attila
 • Hatvani Ágnes
 • Héthelyi Lajos
 • Hodossy Ilona
 • Laczkó-Magyar György
 • dr. Mann Judit
 • Nagy Sugár
 • Nerhaft Antalné
 • Rattinger Eszter
 • Sáringer Márta
 • Simonyi Tamás
 • Szedő Iván
 • Szőnyi István
 • dr. Tasi István
 • dr. Tóth Piusz István

 

Ismerkedjenek meg pályázóinkkal!
További érdekes információkat olvashatnak Sarnyai Rita művészeti referens (a Budapesti Művelődési Központ munkatársa) alkotókkal készített interjúiból.

♦ BURKUS ALEXANDRA ♦
Nyugalmazott vízépítő tervezőmérnökként 2009-ben volt szerencsém bekerülni az APS Stúdióba, 2014-től az újbudai 60+ Fotókörbe és ugyanebben az évben részt venni a Sasszem Fotókör megalakításában. A csoportos kiállításokon való részvételek, pályázatokon kapott elismerések és az önálló kiállításaim örömöt szereznek. Szívesen megyek előadásokra, workshopokra és tisztelettel tanulmányozom mások képeit. Három éve írok haikukat a képeimhez, melyekből több megjelent. Mindkét műfaj a pillanat művészete a maguk sajátos eszközeivel rögzítve. Különösen az érzelmek és különböző élethelyzetek jellemző pillanatai fognak meg. A jelen kiállításon látható képeim is ezekből merítenek.

♦ FEKETE ATTILA ♦
Még általános iskolás voltam, mikor a fizika tanárom néhányunkat elhívott a fotólaborjába. Elvarázsolt, ott ragadtam, s hamarabb kezdtem el fekete fehér képeket kidolgozni, mint fotózni. Aztán lett saját gépem saját laborom. Szerettem kísérletezni, saját hívókkal, képek színezésével, véletlen hatásokkal. Próbálkoztam montázsokkal, kollázsokkal is. Egészen a 2000 éves elejéig rapszódikusan készítettem képet, de amióta Pesten élek, s digitális gépet használok, rendszeresen fotózom. Szinte mindig nálam van a gép, s ha látok valami érdekeset, és/vagy számomra emlékezetest, akkor arról kép készül. Vonzanak az elhagyott helyek, időnként fotózok színházban, készítek riport fotókat, s egyszer voltam divatfotózáson is, de az nem az én világom. A napi képek a blogomba kerülnek ki, mert az tényleg naplóként funkcionál, merre jártam, mit láttam mit éreztem, mi foglalkoztatott. Az utóbbi pár évben a képeket versek, dalszövegek kísérik. Ebben az esetben a versek jellemzően kiegészítők, előbb születik meg a kép, s ahhoz, a bennem lévő érzéshez, gondolathoz társul a szöveg. Amikor montázst készítek, akkor többnyire
fordítva van, olvasok valamit s annak nyomán születik kép, ami nem illusztráció, hanem az irodalmi mű keltette érzést, gondolatot viszi tovább bennem. S vannak olyan témák, amik hosszabb ideig, akár évekig foglalkoztatnak s az ezekből készült sorozatok, illetve azokból egy válogatás előbb-utóbb kikerül a honlapomra és szerencsés esetben kiállítás is születik belőlük.

♦ HATVANI ÁGNES ♦
Pécsett születtem 1956-ban. Az iskoláimat Keszthelyen végeztem, itt is érettségiztem. A Balaton mindig változó és változatos világa, a kirándulások a környékbeli hegyekbe nagy hatással voltak rám gyerekkoromban. Innen adódik a természet szeretete. Édesapám volt, aki a fényképezőgéppel megismertetett. Ő adta kezembe e féltve őrzött kincset. Sok időt töltöttünk esténként a „sötétkamrának” kinevezett konyhában, figyelve és izgatottan várva a hívóban előbukkanó képeket.  Az első sikeremet 1998-ban értem el, ahol képeimet 2. díjjal értékelték. Ez az eredmény szárnyakat adott, és egyre több és több fotópályázaton vettem és veszek részt. Mindig örülök, mikor a kiállításokon, pályázatokon képeim falra kerülnek, és természetesen annak, is, ha ez a megtiszteltetés esetenként díjjal, illetve helyezéssel párosul. A mai napig is közel állnak szívemhez a természet alkotta varázslatok. Szívesen töltöm szabadidőmet a természetben, kiszabadulva a betonrengetegből. Úgy gondolom, ha az ember nyitott szemmel jár, akkor észreveszi az apró kincseket, csodákat, amik bennünket lépten-nyomon körbevesznek. Fekete István így fogalmazta meg ezt Tüskevár c. könyvében: „Nem beszél, hát nem is hazudik, nem ígér, mégis odaadja mindenét, nem szól, és mégis többet mond, mint valaha ember mondott.”

♦ HÉTHELYI LAJOS ♦
„2016-ban feleségem kívánságára lett egy brit rövid szőrű cicánk. Nagyon megszerettük és ennek köszönhetően is kezdtem bele komolyabban a fotózásba. Cica képeken túl elsősorban portré és virág témájú képeket készítek. 2018 óta veszek részt a VMH fotópályázatain és Baán katalin fotóművész támogatásával kiállításokon is megjelentek képeim.”

♦ NAGY SUGÁR ♦
Számomra a geometria, a ritmus, a fények által rajzolt alakzatok voltak azok, amik felhívták a figyelmemet, hogy az építészetben milyen izgalmas ívek és szögletek, jó ütemű ritmusok és izgalmas fény-alakzatok mutatják magukat. Minden alkalommal, amikor városi sétára indultam, örömmel kutattam a látványt. És ha úgy éreztem, hogy megtaláltam a rejtett szépségét valami épületnek, azt lefotóztam, és azt reméltem, hogy át tudom adni másoknak is azt, hogy a képeim nézegetésekor ugyanazt az örömérzetet érezzék, amit magam átéltem a fotózásaim
során. Ez a tevékenység nem maradt magányos elfoglaltság nekem, hanem az érdeklődő hobbi-fotósok társaságában járom a várost és keresem az élményszerző látványosságokat. Még akkor is, ha a házak lakói nem barátságosan fogadják a házaik iránt érdeklődő fotósokat, hanem inkább bezárkóznak, elutasítják a vágyamat, hogy felfedezhessem azt a látványt, ami a szépsége okán közkincs kellene, hogy legyen. Az elmúlt évek során különféle fotópályázatokra rendszeresen benyújtom a pályamunkáimat. Elsősorban az architektúra érdekel, de a városok fotózása mellett olykor elkalandozom a tájképi látványok megörökítése irányába is. Amikor egy pályázatra benyújtott képeimet elfogadják, kiállítják, akkor érzem azt, hogy a szép látványok iránt nem csak én magam vagyok fogékony, hanem szívesen nézi a publikum is az efféle látványokat, amit mutatni tudok.

♦ NERHAFT ANTALNÉ ♦
Nagyon sok éve fényképezek, kedvtelésből, a magam örömére. Kedvelt témáim a tükröződések, a fény-árnyék játéka, apró részletek, különös formák, de tulajdonképpen minden érdekel, amit megörökítésre valónak látok. Összeállítottam már képeimből montázsokat, kép párokat, triptichonokat, tematikus sorozatokat. Több éve pedig haigákat készítek fotóimmal, szeretek mindig valami újat kipróbálni. Digitálisan csak néhány éve fényképezek, így a technikát még tanulom.

♦ RATTINGER ESZTER ♦
Pécsi származásúként a városból áradó szépség már korán arra sarkalt, hogy azt valamilyen formában kifejezzem. Budapestre való költözésem óta munkám egész napra a számítógép elé köt, így amikor tehetem keresem a természetet, a fényt és a színeket, melyek játékosságát próbálom visszaadni fotókon és festményeken.

♦ SIMONYI TAMÁS ♦
A fényképezésben alapvetően az utca érdekel. Az elkapott pillanatok, az emberek spontán reakció, egymáshoz való viszonyuk, érzelmeik megörökítése motivál.Lelkes amatőrnek tartom magam, nem ebből élek. Egy nagy, nemzetközi tanácsadó cég egyik vezetője vagyok és a régiónkban cégek és pénzintézetek eladásához és vételéhez adok tanácsokat. Munkám és szenvedélyem révén sokfelé eljutottam a világban és ott – amint lehet – felkapom a fényképezőgépet és irány az utca meg az érdekes helyek. Diákkorom óta fotózok, a Közgazdász című egyetemi lapban jelentek meg az első (portré)fotóim, amelyek révén növelni lehetett az eladott példányszámot. Akadtak évek, amikor a munkám és a kontinensek közötti költözések miatt csak emlékfotók gyártására maradt energiám, de az utóbbi években megint elkapott az ihlet és egyre komolyabban veszem a fényképezést. A lezárások miatt nem kell rendszeresen bejárni az irodámba, emiatt is kicsit több idő jut a kamerát forgatni.Szerencsés vagyok; a cégem nagyvonalúan támogatja a nem üzleti jellegű, alkotói tevékenységemet; két albumom is megjelent: az egyik Peruról, a másik a vízről készült képeket foglalja csokorba. A minap nyílt meg harmadik kiállításom: ismét „őszinte” képek, spontán pillanatok, arcok láthatók a Magnet Házban.A fotózás révén a nézőimnek és alanyaimnak próbálok – ha rövid időre is – örömet szerezni, magamnak pedig rendszeresen. A legfontosabb, hogy folyamatosan fejlődjek, ehhez a pályázatok is – mint ez is – sok segítséget nyújtanak.

♦ SZŐNYI ISTVÁN ♦
Irodalom- és művészettörténész végzettségű fotográfusként műemlék- és épületfotózással foglalkozom. 2014-ben három reprezentatív albumban jelentek meg képeim. Az Ybl Miklós emlékév alkalmából kiadott, A modern reneszánsz derült idomai című albumban öt fotóval, az Ybl-épületsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig című könyvben négy fotóval szerepelek. Az Iparművészeti Múzeum Lechner az alkotó géniusz című kiállításához kapcsolódó katalógushoz a kecskeméti városházát bemutató tizennégy képpel járultam hozzá, melyek közül kettő a kiállításon poszter méretben is látható volt. A Metszet című építészeti folyóiratban az én 15 fotóm illusztrálja a Várkert bazárt ismertető tanulmányt. A Magyar Nemzeti Múzeum a reformáció 500 éves évfordulója tiszteletére megrendezett Ige-Idők kiállításának katalógusához készítettem közel kétszáz fotót. A kiállítás enteriőrfotóit is én fotografáltam, ezek felhasználásával készült a kiállítás tájékoztató kiadványa. A Reformáció Emléknapján, a Papp László Sportarénában megrendezett Nemzeti Megemlékezésen az a megtiszteltetés ért, hogy az istentisztelet alatt a kórus mögötti óriás kivetítőn folyamatosan az én református és evangélikus templombelsőkről készített fotóim biztosították a „szakrális” hátteret. 2019-ben a Wroclawi Egyetem Protestáns építészet Európában című kiadványához készítettem több száz fotót: a magyarországi és a felvidéki protestáns emlékanyagot tárgyaló fejezeteket az én fotóim fogják illusztrálni. A műemlékfotózás mellett 2013 óta számos fotópályázaton és kiállításon szerepeltek a képeim, melyeket a különböző zsűrik eddig 22 első, 15 második 13 harmadik díjjal, illetve 22 különdíjjal jutalmaztak (A BMK Vizuális Hónap fotópályázatán immár a harmadik első díjat nyertem. Az viszont most történt először, hogy a zsűri mind a tíz fotómat elfogadta). Eddigi legnagyobb sikeremet 2013-ban, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ „Capa-projektjén” értem el, ahol a nemzetközi zsűri az öt díjazott közé a Robert Capa censored edition című pályázatomat is beválasztotta.

♦ DR. TASI ISTVÁN ♦
Dr. Tasi István főiskolai tanár a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán. Indiai védikus filozófiát, retorikát és világvallásokat oktat. Kreatív fotózással három éve, hobbiként foglalkozik.

♦ DR. TÓTH-PIUSZ ISTVÁN
Nagyjából a 2000-es évek közepéig csak annyira töltötte ki az életemet a fényképezés, mint bárki másét; emlékképek a családról, családi-baráti összejövetelekről, gyerekről, utazásról. 2004–2005 körül már kezdett komolyabban érdekelni a dolog, főleg az épületfotózás, és a pályakezdők önbizalmával, el is indultam egy-két fotópályázaton, ahol sikerült elcsípnem egy-egy helyezést, különdíjat, ill. a beküldött képeim közül egyet-egyet ki is állítottak. Ma már nem csak az épületfotózás érdekel. Szívesen fotózok tükröződéseket, elkapott pillanatokat, épület, illetve egyéb részleteket, street és minimál fotókat. Szeretem, ha rend van a – bármilyen témájú – képeimen. Próbálom ehhez igazítani a téma megválasztását, a kép geometriai egyszerűségű megkomponálását, szerkesztését és lehetőleg igyekszem nem szokványos nézőpontból bemutatni az éppen kiválasztott témát.

♦ SÁRINGER MÁRTA
Pedagógus a hivatásom. Az egyik hobbim a fotózás. Boldogság - forrás, kreativitásra, folyamatos megújulásra késztet közel 40 éve. Fontosnak tartom, hogy a fényképezés része legyen az iskolai vizuális kultúrának. Gyakran hirdetek pályázatot diákoknak, üde, sajátos látásmódjuk mindig örömmel tölt el. Fotósétákra indulunk, képeket elemzünk. Alkotó munkám során az emberi lélek érdekel a legjobban, az ember kapcsolata a világgal, és az őt körülvevő tárgyakkal. Kedvencem az “életkép”, boldoggá tesz, ha egy kis humort is komponálhatok egy-egy fotómba. Szinte folyamatosan képrögzítő alkalmatossággal közlekedem, sosem lehet tudni.

♦ FARKAS IMRE
Hivatalosan okleveles építészmérnök, 2016 nyara óta nyugdíjas. Valójában az építés, az utazás, a fotográfia szenvedélyes művelője. Amikor még a fotó filmre készült, a sötétkamra piros fényénél történtek az első kísérleteim a hazai bolyongások megörökítéséről. A szerencse úgy hozta, hogy már akkor bejárhattam Erdély egy részének gyönyörű tájait, városait, de eljutottam a Balti országokba, és szinte hihetetlen, még Közép Ázsiába is, a híres Szamarkandba.  A bakancslistás helyek közül már jártam Angkorban, a Machu Picchu pára borította misztikus hegyén, Agrában a Tadzs Mahal gyönyörű mauzóleumánál, a Burj Dubai 123. emeletén, hőlégballonban, Magyarország légterében, kisrepülőgépen, a Balaton felett. A BMK REFLEX Fotóklubnak és a Magyar Fotóművészek Világszövetségének vagyok tagja.

Kapcsolódó cikkeink

Nézz körül Insta profilunkon kapcsolódó posztjainkban:

 

Információ: Sarnyai Rita, Vadócz Zsuzsanna, Panyi Alexandra, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Szőnyi István: Szív küldi karantén idején

Szervező a pályázat során ezúton birtokába kerülő személyes adatokat kizárólag a pályázat keretein belül, a jelenlegi és a jövőbeni rajzpályázatokkal összefüggő kommunikáció céljából kezeli kizárólag az erre vonatkozó hozzájáruló nyilatkozat visszavonásáig, vagy a pályázati cél megvalósulását követő legfeljebb 1 évig.  (Az adatkezeléshez kapcsolódó a jogokról és jogorvoslatokról az online Adatkezelési Tájékoztató nyújt útmutatást, mely elérhető a http://www.bmknet.hu/bmknet-adatvedelem címen.)
A beküldött alkotások nem minősülnek szerzői jog védelme alá tartozó alkotásoknak, a pályázat elküldésével a Pályázó lemond arról, hogy a felhasználóktól szellemi alkotáshoz kötődő jogcímen bármilyen további díjazásban részesüljön.
Az eredményhirdetést követően a Szervező a későbbi pályázatok népszerűsítésével kapcsolatban jogosult a pályaműveket kiállítani, bemutatni a Pályázó nevének feltüntetésével (pl. internetes felületen, programfüzetben, közösségi médiában hivatalos profiljain) a pályázati cél megvalósulását követő legfeljebb 1 évig.  
A Szervező jogosult a pályázati nyertes alkotásokat fotókon, illetve cikkekben, valamint egyéb audiovizuális anyagokban bemutatni.
A művek fenti felhasználásához a pályamű beküldésével a résztvevők automatikusan hozzájárulnak.

A Budapesti Művelődési Központ a Kormány 194/2021. (IV.26.) rendeletének megfelelően, 2021. május 5-től újranyit az érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alá tartozó kiskorúak számára. Belépéskor kötelező bemutatni a védettségi igazolványt és a személyazonosságot is igazolni kell. Az intézmény az adatokat NEM rögzíti.

Bár a kaput újra kinyitottuk, sajnos a világjárvány még nem ért véget, így nem mindenben térhetünk vissza a járvány előtti állapotokhoz. Látogatóink, munkatársaink egészségének védelme most is elsődleges feladat, mint  ahogyan az is, hogy a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos jogszabályokat betartsuk. Ehhez látogatóink türelmét, megértését és együttműködését kérjük annak érdekében, hogy a fentiek mellett a lehető legtöbb élményt, igazi kikapcsolódást nyújthassunk Önöknek.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták:
N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval (akadálymentes), az 1-es villamossal, a 7, 103, 107, 114, 213, 214-es autóbusszal, Bikás park (előzőleg Kelenföld városközpont) megállónál kell leszállni. Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Kövesse szösszeneteinket a Twitteren!
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

 Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760