Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Köszöntőt mond: Rézműves Melinda, a Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Ház igazgatója Érzékenyítő programunk roma és nem roma diákokhoz egyaránt szólt 2023. június 9-én a Budapesti Művelődési Központ és a Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Ház közös szervezésében, amit a Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Házban (1077 Budapest, Király u. 67.) tartottunk. Az alkalmon két párhuzamosan futó foglalkozáson ismerkedtek a diákok a roma kultúrával:  Kerülj képbe a roma kultúrával!”, mely egy kézművesfoglalkozással majd egy kvízjátékkal, és annak eredményhirdetésével zárult. Ezzel párhuzamosan „Roma hősök workshop kertében közös alkotást hoztak létre, amit be is mutattak egymásnak.  Szavazz a legjobban tetsző alkotásra!

 

Lezajlott programjaink:

11.00–14.00 óráig – Roma hősök workshop (9–13. évfolyamosoknak) 
A hőstörténetekben a hangsúly a nehézségekre, döntésekre, és azok hatására került. A workshop által a résztvevők társaikat és önmagukat is jobban megismerték, fejlődött a vitakultúrájuk, kommunikációs- és együttműködési képességük, valamint nyitottabbá váltak az eltérő nézőpontokkal szemben.
A 2*90 percesfoglalkozáselső részében a drámai hősök, és általánosságban a hősök elemzésére került sor. A drámák betekintést nyújtanak különböző európai roma közösségek életébe, kihívásaiba, társadalmi helyzetébe, de olyan nehézségeket és kérdéseket is felvetnek, melyek nem roma specifikusak. A drámákból készült előadások jeleneteiből részleteket láttak a résztvevők, majd fókusz jelentekkel irányítottan dolgoztak tovább csapatban, melynek zárása a darab szóbeli bemutatása, és egy moderált plenáris beszélgetés, vita volt. Ekkor alkalmuk nyílt személyes véleményük kifejtésére is, a felmerülő dilemmák megosztására, egymásra- és a megjelenített társadalmi, vagy egyéni problémákra való reflektálásra is.
A második részben a fiatalok személyes hőstörténeteiket osztották meg egymással, megvitatták a hős jellemzőit, és saját életükben, ennek alapján környezetükben is tudatosíthatták az értékalapú döntés, felelősségvállalás fontosságát. Végül a megismert történethez kapcsolódóan közös alkotást hoztak létre, amit be is mutattak egymásnak. A foglalkozásokat tapasztalattal rendelkező, képzett fiatal roma és nem roma trénerpárok tartották.

workshop2 Roma hősök workshop Csoportmunka Projektbemutató
Rézműves Melinda,
igazgató
köszöntője
Roma hősök workshop
vezetői
 Csoportmunka  Projektbemutató

 

11.00–14.00 óráig – Kerülj képbe a roma kultúrával!
Az alkalmon két párhuzamosan futó foglalkozáson ismerkedtek a diákok a roma kultúrával:

  1. Egyrészt a Habiszti Cigány Kulturális Társasjátékkal ismerkedhetnek meg a program során a résztvevők. Kitűnő hangulatban nyertek betekintést a cigány kultúrába, történelmébe és ismerkedhettek meg cigány származású művészek életével is.
  2. Másrészt a diákok részt vettek egy a cigánysággal kapcsolatos kézműves foglalkozáson, amely a cigány motívumokba engedett betekintést. A foglalkozás során vászontáskát terveztek és valósítottak meg a diákok, melyet aztán haza is vihettek.
Habiszti cigány kulturális társasjáték  Habiszti cigány kulturális társasjáték  Kézművesfoglalkozás Kézművesfoglalkozás 2. csoport
Habiszti Cigány
Kulturális Társasjáték
Habiszti 2. csoport Kézművesfoglalkozás  

 

Az alkalom egy kvíz játékkal zárult, amely során a résztvevők megmérethették azon tudásukat, melyet a foglalkozásokon szereztek. A legvégén a kvízjáték eredményét ismertettük, és díjaztuk azokat, akik helyesen töltötték ki a romákkal kapcsolatos kvízt.

Moderátor és játékmester:Godó Irén,
Foglalkozásvezetők:Hemmert Anita, Nagy AnnaPongrácz Éva, Simonné Nagy Ágnes, Tóth Bea.

Independent Theater
Tizenöt éve aktívan működő civil szervezet vagyunk, oktatási és művészeti területeken egyaránt szerteágazó tevékenységet folytatunk. Legfőbb célunk, hogy párbeszédet indítsunk el olyan kihívásokról, kérdésekről, melyek – így-vagy úgy – valamennyiünket érintenek. Programjaikban kiemelt figyelmet fordítunk a romák és nem romák együttműködésére, teret adunk az eltérő csoportok és vélemények megismerésének. Szeretünk kísérletezni alternatív színházi formákkal, összekapcsolni azokat az oktatás területével. Munkásságunk legfőbb kiindulópontját az európai roma drámák képzik, melyekhez kapcsolódóan többféle oktatási módszertant dolgoztunk ki, az egyik ilyen workshopunk a Roma Hősök workshop.

Habiszti Cigány Kulturális Társasjáték
A társasjátékot a Wáli István Református Cigány Szakkollégium felkérésére tervezte és készítette 2018-ban Káli-Horváth Kálmán költő, festőművész, illetve a Budapesti Református Cigány Szakkollégium igazgatója.
Ez a társasjáték több szempontból is közel hozza a résztvevőkhöz a cigány kultúrát, beleláthatnak a cigányság történelmébe, hagyományaiba, szokásaiba, megismerkedhetnek roma művészekkel, illetve cigány szavakkal és cigány receptekkel is találkozhatnak a játék során. Játékos formában lehet tanulni, ami érzékenyítés szempontjából is hasznos.
Pedagógusoknak, közművelődési szakembereknek és általános iskola felső tagozatától fogva ajánljuk diákoknak is a társasjátékot, melynek során élményszerzés közben lehet tudással gazdagodni.

További információ:
Oláh Sándor: 0613712776, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A rendezvény helyszínének elérhetősége: Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Ház
1077 Budapest, Király utca 67.
Telefon: +36 (20) 480-2284
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: https://romanokher.org/

Budapesti Művelődési Központ:
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760