Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

XXVII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó TalálkozóA Magyar Drámapedagógiai Társaság (MDPT) a megyei szervező intézményekkel és szervezetekkel együttműködve 2018-ban huszonhetedik alkalommal hirdette és szervezte meg a Weöres Sándor Országos Gyermek­szín­játszó Találkozót (WSO) és Fesztivált. Az első lépcső a megyei és fővárosi bemutatókat foglalta magába. 
A Budapesti Művelődési Központban április 21-én, szombaton mutatkoztak be a csoportok, a zsűrizés alatt a diákok kikapcsolódásképpen kézműves- és múzeumpedagógiai foglalkozáson, továbbá a BMK Életrevalók mesefilmklubban a Coco . filmet tekinthették meg.

Az országos találkozó rendezvénysorozatának záró programjára – az országos fesztiválra – a tervek szerint 2018. június 8-9-10-én kerül sor Debrecenben.

Hiszünk abban, hogy a gyermekszínjátszás az egyik legkreatívabb tevékenység, amely a gyermek személyiségét komplexen fejleszti, közösséget teremt, és a tevé­keny­ség során megtapasztaltatja a közös alkotómunka örömét.
A gyermekszínjátszó csoportok közösségi léte, együttes tevékenysége a szociális fejlődést, a személyiség érését, a társadalomban betöltött szerep elsajátításának kreatív formáit teszi lehetővé. A gyer­mek­szín­játszás céljai közé tartozik olyan kulturált, ismeretekkel bíró, kreatív, rugalmas, empatikus, érvényes és értékes megnyilvánulásokra képes gyermekek nevelése, akik a gyermekszínjátszás adta élmények segítségével kiteljesedhetnek, az értékközpontú, erőszakmentes és toleráns társadalom létrehozásában vállalhatnak fontos szerepet.

A részvétel feltételei:

A magyar gyermekszínjátszók felmenő rendszerű találkozójára várjuk minden olyan csoport nevezését, amelynek tagjai legalább 80%-ban 6-15 év közöttiek (általános iskolai korosztály).

A találkozóra – műfaji és tematikai megkötés nélkül – a csoporttagok életkorának, érdeklődésének és képességeinek megfelelő színjátszó előadások nevezhetők. Az előadásokajánlott (legnagyobb) műsorideje alsó tagozatos csoportoknál 15 perc, felső tagozatosoknál 25 perc. Nem nevezhető az az előadás, amellyel az Országos Diákszínjátszó Találkozón is indulnak. Egy csoport egy előadást nevezhet be.

A részvétel regisztrációhoz kötött: előfeltétele, hogy a csoport az országos szervezőnél (MDPT) regisztráljon, és befizesse az MDPT számára a nevezési díjat. A regisztráció menetéről részletes információ alább olvasható.

Rendezvénysorozatunk – a hagyományoknak megfelelően – háromlépcsős lesz.

Az első lépcső a megyei és fővárosi bemutatókat foglalja magába.  (Fővárosi helyszín, többek között, a Budapesti Művelődési Központ is, ahol április 21-én, szombaton lesz lehetőség bemutatkozni a csoportoknak. További helyszínek listája a csatolmányok között található WSO_megyei_es_regionalis_2018(a).pdf fájlban található). Ez a szint a helyi igényeknek és szükségleteknek megfelelően idén is bővíthető. Minden, nem a WSO keretei között létrejött helyi, területi gyermekszínjátszó találkozó csatlakozhat rendezvény­sorozatunkhoz – biztosítva résztvevői számára az országos találkozó felmenő rendszerébe való bekapcsolódást –, amennyiben az induló csoportok eleget tesznek a nevezési feltételeknek, illetve a szervezők az MDPT elnöksége által összeállított listáról legalább egy főt meghívnak a szakmai értékelők közé. Az előadások a szakmai értékeléstől függően továbbjutásra is javasolhatók. (A csoportok ezeken a találkozókon is kérhetnek minősítést.)

A második lépcső a hat regionális találkozó, ahol az első forduló szakmai értékelése során kiemelkedőnek bizonyult előadások kapnak bemutatkozási lehetőséget.

A harmadik szint az országos fesztivál: a találkozó eseménysorozatának záró, reprezentatív rendezvénye, amelyre szakmai értékelő kollégáink delegálnak kiemelkedőnek, példaértékűnek talált előadásokat.

A kiválasztás az utolsó regionális találkozót követően történik meg. Legkésőbb a döntést követő napon – elektronikus úton – értesítjük a meghívott csoportok vezetőit.

A fesztiválra meghívást kapnak a határon túli magyar gyermekszínjátszó találkozókról válogatott előadások is. (A meghívható csoportok számát a rendezvényre fordítható pénzügyi eszközök mértéke és a helyszín határozza meg: az elmúlt években 22 és 30 között változott.)

A rendezvénysorozat szintjei és várható időbeni lefutása

  • megyei és fővárosi bemutatók (2018. március 23-április 27.)
  • regionális bemutatók (2018. május 4-május 13.)
  • országos fesztivál (2018. június 8-9-10.)

További fontos információk

Minősítés: A megyei/fővárosi találkozókon minősítést azon csoportok előadásai kaphatnak, amelyeknél a csoport vezetője ezt a regisztrációs lapon külön kéri. A minősítés – a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó hagyományainak megfelelően – nem kötelező, és a továbbjutásnak nem előfeltétele. A minősítés fokozatai: arany, ezüst, bronz minősítés (illetve nem minősült). A minősítés szakmai szempontjai a drama.hu honlapon olvashatók.

Szakmai beszélgetések: A bemutatókat követően munkatársaink készek szakmai beszélgetések vezetésére, amelyekre a helyi szokások és lehetőségek függvényében kerül sor. (A Magyar Drámapeda­gógiai Társaság javasolja a helyi szervezőknek a szakmai beszélgetések programba állítását: tapasztalataink szerint az előadások értékeinek és további fejlesztési lehetőségeinek kiemelése, a delegált szakemberek és a csoportvezető-rendezők közös, elemző beszélgetése segíti a csoportok további munkáját.)

Regisztráció:
Elvégezhető online megoldással a linkre kattintva: Regisztrációs lap - XXVII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó 2018
Választható továbbra is az eddigiekben használt változat (a kitöltött regisztrációs lap e-mailhez csatolt beküldése az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre).

A felhívás és a regisztrációs lap, továbbá a megyei szervezők listája honlapunkról letölthető (http://drama.hu/gyermekszinjatszas).

Regisztrációs díj: A találkozóra nevező csoportok regisztrációs díja 3000 Ft/csoport. A nevezés a regisztrációs díj befizetésével válik érvényessé.

  • A regisztrációs díj átutalásánál kérjük, tüntessék fel a csoport pontos nevét! (Ellenkező esetben nem tudjuk azonosítani, hogy a befizetés melyik csoporthoz tartozik.)
  • Bankszámlaszám: OTP Bank 11701004-20065946. Regisztrációs díjat nem térítünk vissza.
  • Számla kiállítása: A regisztráció során (amely megelőzi az utalást), kérjük, hogy a csoport vezetője pontosan adja meg a számlázási adatokat!A számla utólagos módosítására technikai okok miatt nincs lehetőségünk.

Jelentkezési határidő: 2018. március 1.

Főszervező: Magyar Drámapedagógiai Társaság (MDPT), 2111 Szada, Székely Bertalan u. 1/C, levelezési cím: 1022 Budapest, Marczibányi tér 5/A, telefon: 70/3353959

Megyei és regionális szervezők: jegyzékük az egyes bemutatók helyszínével és időpontjával együtt honlapunkról (drama.hu) letölthető.

Támogató: 

  • EMMI Nemzeti Tehetség Program (nagy hagyományú és szakmailag elismert versenyek) 
  • Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiuma

Az országos rendezvénysorozathoz támogatást kértünk:

  • a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiumától
  • az Emberi Erőforrások Minisztériumától

Az országos találkozó rendezvénysorozatának záró programjára – az országos fesztiválra – a tervek szerint 2018. június 8-9-10-én kerül sor Debrecenben. 

További információk: drama.hu; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A várt támogatások elmaradása esetén az országos találkozót meghirdető MDPT és a szervező intézmények a változás jogát fenntartják.

Támogatható A Magyar Gyermekszínjátszásért Alap
Az alap számlaszáma: 11701004-21238918
Erre a számlára várjuk mindazoktól a támogatást, akiknek fontos a magyar gyermekszínjátszás ügye, és módjukban áll magánemberként, vagy mint jogi személy támogatni azt – bármilyen összeg­gel is. Minden beérkező forintot a magyar gyermekszínjátszás javára használunk fel – erre a Magyar Drámapedagógiai Társaság mindenkori választott testülete, az elnökség vállal garanciát.

Csatolmány


Forrás: drama.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760