Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Országos Rajzfilmünnep Online a BMK-banOnline Rajzfilmünnepre került 2020. novemberében sor a BMK-val, amelyen animációs filmeket és rajzfilmsorozatokat tekinthettek meg ♦ november 13. és 15. között. ♦ Örök klasszikusok és a legújabb kedvencek a költöztek be nappalidba három napon át ingyen YouTube-csatornánk segítségével.
Alkossatok Ti is kapcsolódó rajzpályázatunkra » november 22-éig ♦ Filmajánlónk »

További részletek: rajzfilmunnep.hu

A részletes program:

 2020. november 13. – péntek délelőtt és délután

 • 10.00 – KICSIKNEK, NAGYON! I. – a KEDD Stúdió összeállítása a legkisebbeknek (KEDD Stúdió)
 • 11.15 – KICSIKNEK, NAGYON! II. – a KEDD Stúdió összeállítása
 • 12.30 – KICSIKNEK, NAGYON! III. – a KEDD Stúdió összeállítása
 • 13.30 – NAGY KALANDOK V. – Mi újság Kuflik? – mozifilm – leírásért kattints
 • 14.45 – ANIMÁLT TÖRIÓRA
 • 16.30 – KORTÁRS ANIMÁCIÓK
 • 18.00 – FESZTIVÁLOK LEGJOBBJAI I. – A Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál legjobbjai (Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál)

2020. november 14. – szombat délelőtt és délután

 • 10.00 – 40 éve készült az Oscar díjas magyar animáció A légy – Rofusz Ferenccel ünnepelünk – leírásért kattints
 • 10.15 – Rófusz Ferenccel ünnepelünk – az MTVA filmjei
 • 11.00 – Rófusz Ferenc gyerekfilmje – Egy év Hoppifalván
 • 12.15 – SPORTLEGENDÁK ANIMÁCIÓN
 • 13.00 – CSALÁDI LEGENDÁRIUM –BORKA ÉS A VARÁZSRUHA ÖSSZEÁLLÍTÁS I.
 • 14.00 – CSALÁDI LEGENDÁRIUM – BORKA ÉS A VARÁZSRUHA ÖSSZEÁLLÍTÁS II.
 • 15.00 – KEDVENCEK A KECSKEMÉTFILMTŐL I. – Összeállítás a legkisebbeknek a Négyszögletű kerek erdő epizódjaiból
 • 15.45 – NAGY KALANDOK IV. – Egy kupac kufli – a mozifilm – leírásért kattints
 • 17.00 – ÚJ NEMZEDÉKEK – MOME Summer Premier – ÖSSZEÁLLÍTÁSOK kortárs magyar animációs műhelyek filmjeiből
 • 18.30 – ÚJ NEMZEDÉKEK II – METU – ÖSSZEÁLLÍTÁSOK kortárs magyar animációs műhelyek filmjeiből
 • 20.00 – FESZTIVÁLOK LEGJOBBJAI III. – A KAFF 2019-es díjnyertes filmjei

2020. november 15. – vasárnap délelőtt és délután

 • 10.00 – MESÉK ALSÓSOKNAK – Összeállítás magyar műhelyek kortárs sorozataiból
 • 11.15 – KEDVENCEK A KECSKEMÉTFILMTŐL II. – Meseválogatás a Kecskemétfilm Stúdió sorozataiból
 • 13.00 – KEDVENCEK A KECSKEMÉTFILMTŐL III. – Meseválogatás a Kecskemétfilm Stúdió sorozataiból
 • 14.30 – FESZTIVÁLOK LEGJOBBJAI II. – KAFF válogatás alsósoknak (6–12 évesig)
 • 15.30 – NAGY KALANDOK VI. – Boxi, a kincs nyomában – leírásért kattints
 • 16.45 – ÚJ NEMZEDÉKEK – MOME Summer Premier – ÖSSZEÁLLÍTÁSOK kortárs magyar animációs műhelyek filmjeiből
 • 18.15 – ÚJ NEMZEDÉKEK II – METU – ÖSSZEÁLLÍTÁSOK kortárs magyar animációs műhelyek filmjeiből

Információ: Oláh Sándor

telefon: +3613712760

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Rendezvény szervezője – a KEDD Animációs Stúdió
Az idén 14 éves KEDD Animációs Stúdió célja a Rajzfilmünneppel, hogy értékes programot nyújtson az óvodás és kisiskolás korú gyermekeknek és családjuknak – a moziba járás kultúráját éltetve a legkisebbek körében is. A KEDD Animációs Stúdióban számos népszerű mesefilm készült, amelyek közül a Bogyó és Babócát mindenki ismeri. Ez a sorozat a valaha készült egyik legsikeresebb magyar  rajzfilmszéria.
A Stúdió folyamatosan keresi a lehetőséget értékes, oktató-szórakoztató, erőszakmentes gyerektartalmak forgalmazására és gyártására. Legújabb produkciója Dániel András, 2015-ben az Év gyerekkönyv írójának a Pagony Kiadó gondozásában megjelent Kufli könyvsorozatából készülő rajzfilm sorozat, mely első két részének országos premierjére is a Rajzfilmünnep keretében kerül sor.
A magas szakmai igénnyel készített gyermek és ifjúsági animációs filmek gyártása, forgalmazása mellett a KEDD Animációs Stúdió fontos törekvése a közönség vizuális nevelése, a filmklubok és fesztiválok szervezése. Ennek a törekvésnek a fontos eredménye a Rajzfilmünnep hagyományának megteremtése.

A KEDD Animációs Stúdió alapítója, M. Tóth Géza, a Rajzfilmünnep ötletgazdája.
M. Tóth Géza, Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, egyetemi tanár, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Látványtervező Osztályának vezetője. Alkotásai több mint 200 nemzetközi filmfesztiválra kaptak meghívást, filmjeit közel 100 díjjal ismerték el. A legrangosabb elismerést, az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjra jelölését a Maestro című filmje kapta 2007-ben, de ő jegyzi a Patkányfogó, az Ikarosz, az Ergo, a Mama c. rövidfilmeket is. Összművészeti produkciói, mint pl. A csodálatos mandarin, A Kékszakállú herceg vára, az Operaház számára készített Máté-passió, valamint alkalmazott filmjei és televíziós animációs sorozatai is sikereket hoztak a számára.

Filmajánló

A légy
A légy (angol cím: The fly) 1980-ban bemutatott magyar rajzfilm, amelyet Rofusz Ferenc rendezett. Az első magyar Oscar-díjas rövidfilm.
A film egy légy történetét mutatja be, ami egy őszi napon betéved egy nagy kertben álló házba. A légy a számára idegen terepen menekül a légycsapóval közelítő üldözője elől, az életéért kell küzdenie, mert a ház lakója agyon akarja csapni. A néhány perces történet alatt a film nézője a zümmögve bolyongó légy szemével látja a világot, mindvégig a meg-megpihenő rovar szemszögéből ábrázolva azt, egészen addig, míg végül a ház lakója agyon nem csapja a kellemetlenkedőt, ekkor a légy zümmögése hirtelen megszűnik. A záró képsorokban egy rovargyűjtemény képe tűnik fel a tűkre felszúrt áldozatokkal.

Alkotók

 •     Írta, tervezte és rendezte: Rofusz Ferenc
 •     Dramaturg: Sipos Áron
 •     Operatőr: Bacsó Zoltán
 •     Vágó: Czipauer János
 •     Hangmérnök: Horváth András
 •     Munkatársak: Dévényi Mónika, Diósi Ferenc, Kukányi Imre, Somfai István, Visnyei Ilona
 •     Gyártásvezető: Auguszt Olga

Készítette a Pannónia Filmstúdió.
Wikipedia.org

Mi újság, kuflik?
6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar animációs film, 77 perc, 2019.
A Mi újság, kuflik? újra elkalauzol bennünket az Elhagyatott Rét bokrokkal pettyezett végtelenjére. Zödön még mindig a legzöldebb, Pofánka a legpirosabb, Titusz a legsárgább, Hilda a leglilább, Valér a legkékebb, Bélabá a legbarnább, Fityirc meg a legszürkébb, mert... hát, mert annak is lennie kell valakinek!
A kuflik leginkább azt szeretik, ha nem történik velük semmi, és csak naphosszat heverészhetnek, beszélgethetnek, szemlélődhetnek a kupacuk tetején. De többnyire mégis úgy alakul, hogy békésen induló napjuk bonyodalmas kalanddá válik. A kuflik azonban jó barátok, így aztán együtt még a legkacifántosabb helyzeteket is meg tudják oldani.
Kalandjaik során találkozunk a többi rétlakóval is, akik szintén nagyon különleges lények. Az új filmben megismerhetjük például Doktor Furcsát, a zsibbadások és bizsergések szakértőjét, Kleofárdot, a Manótevét, a földalatti birodalom idegenvezetőjét, a bogaras bogarat, Csocsótányt, vagy Sámlit, azaz a Máshogyoszkópot, aki megmutatja, tulajdonképpen milyen is a világ valójában.
Kiderül, mi az a szötymag és a ruglipálya, milyen, ha Hildának pucováló rohama van, vagy milyen a macskalegyek trappolós tánca Bélabá nagyítóján keresztül. Az új filmben lesz kufli-pofavágóverseny, izgalmas kufli-kalózhajócsata és kufli-koncert, sőt Fityirc azt is megmutatja, hogy kell elsajátítani a zsákfejű békák délelőtti ummogását. Megtudjuk, hogy a kuflik nem tudnak ellenállni a pocsolyákban plocskolásnak, és még puffpudingot készíteni is megtanulhatunk.
A Mi újság, kuflik? igazi családi mozi, ami a kisebbeknek, a kicsit nagyobbaknak, sőt a legnagyobbaknak is kiváló szórakozást ígér!

Szereplők
Scherer Péter

Alkotók

 • rendező: Jurik Kristóf, M. Tóth Géza
 • zene: Alpár Balázs

Boxi, a kincs nyomában
Színes, magyar animációs film, 61 perc, 2019
Kartomi, a kisfiú és Boxi, a kutya egy kincskereső térképet találnak a városban. Követik a térkép jeleit, és hatalmas utat tesznek meg. Közben ahol lehet, segítenek. Laradírozzák a falfirkákat, társat találnak egy magányos doboznak, segítenek az űrlényeknek, megtalálják az elveszett cirkuszi oroszlánt. Útjuk végén még a legnagyobb kincset is meglelik, ha nem is épp olyan formában, ahogy azt elképzelték...

Egy kupac kufli
korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető magyar családi animációs film, 71 perc, 2017

A hét kufli az Elhagyatott Rét közepén él, messze a világ zajától, egy kuflikupac lakályos üregeiben. Zödön a legzöldebb. Pofánka a legpirosabb. Titusz a legsárgább. Hilda a leglilább. Valér a legkékebb. Bélabá a legbarnább. Fityirc meg a legszürkébb, mert... Hát, mert annak is lennie kell valakinek! Van köztük bátor és félénk, ráérős és hirtelen természetű, sokbeszédű és hallgatag, okos és... Na, szóval mindegyikük más és más. Akárcsak a gyerekek (na meg persze a felnőttek).
A kuflik azt szeretik a legjobban, ha nem történik velük semmi, csak lustálkodhatnak naphosszat a kupacuk tetején. De hiába, mert többnyire mégis úgy alakul, hogy békésen induló napjuk bonyodalmas kalanddá válik! Még szerencse, hogy a kuflik jó barátok, így aztán együtt még a legkacifántosabb helyzeteket meg tudják oldani!
Az Egy kupac kufli című filmből kiderül, hogyan töltik a kuflik a Bújócskázás Világnapját, minek öltöznek, ha nyáron szilveszteri jelmezbálba hívják őket, mit tesznek, ha az árvíz kiönti őket az otthonukból, sőt azt is, hogy mi történik, amikor apró házi kedvencük váratlanul hatalmasra nő! És persze még sok-sok mindent, hiszen a kuflikkal csupa meglepetés és furcsaság az élet!
A hol humorosan különös, hol pedig különösen humoros történetek a kisebbeknek, a nagyobbaknak, sőt a legnagyobbaknak is jó szórakozást ígérnek!

Alkotók

 • rendező: Jurik Kristóf, Pálfi Szabolcs, M. Tóth Géza
 • zene: Alpár Balázs
 • mesélő: Scherer Péter
 • producer: M. Tóth Géza
 • gyártásvezető: Molnár Ágnes
 • animációs supervisor: Udvardy Boglárka

 

Bogyó és Babóca

A 13 mese 2010-től 2014-ig futott magyar 2D-s számítógépes animációs sorozat M. Tóth Géza rendezésében, amely Bartos Erika azonos című mesekönyvsorozatából készült adaptáció. A mesélő, Pogány Judit több mint hetven figurának kölcsönzi hangját.

Az M. Tóth Géza által vezetett, KEDD Animációs Stúdió kezdeményezésére készült a sikeres mesesorozatból az animációs filmváltozat. A tizenhárom részes művet televízióban kívánták vetíteni. A próbavetítéseken – váratlanul – moziban is nagy sikert aratott, és 2010-ben a 3. legnézettebb magyar film lett.

A Bogyó és Babóca epizódjai nagy sikerrel szerepeltek hazai és nemzetközi filmfesztiválokon is. A tücsök hegedűje című epizód elnyerte a legjobb rövidfilm díját a világ egyik legrangosabb gyerekfilmes eseményén, a 11. Kínai Nemzetközi Gyerekfilmfesztiválon, Csiangjinban. A Bogyó és Babóca mesék továbbá versenyfilmként szerepeltek a csehországi Zlín Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Filmfesztivál programjában, a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon, a baszkföldi Animabasauri fesztiválon, és az Anifest Rozafa programjában, számos más fesztivál mellett.

A rajzfilmsorozatot szlovén, szerb, román és cseh nyelvre is lefordították, és nagy sikerrel sugározták a különböző országokban a Minimax televíziós csatornán. Jelenleg az angol nyelvű változat utómunkái zajlanak.

A Bogyó és Babóca angolul Berry and Dolly.

Forrás: Wikipedia.org

A Rajzfilmünnep csapata:
Ötletgazda: M.Tóth Géza, a KEDD Animációs Stúdió vezetője
Projekt vezető: Sánta László ( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ,)
Projekt koordinátorok:
Kolesza Viktória ( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )
Holp Rebeka ( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )
További elérhetőségek:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36703855927
Weblap és grafikai háttérmunka:Kasza Júlia, Nagy Péter, Péchy György
Hivatalos oldalaink:
http://rajzfilmunnep.hu
https://www.facebook.com/OrszagosRajzfilmunnep

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Bikás park, Etele út 55/A.
GPS koordináták. N47.464206, E19.03141
Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető.  az M4-es metróval, 7103107114213214-es autóbusszal, Bikás park megállónál kell leszállni. 
Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

 Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

 

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760