Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Házikó dísz kosárfonás technikávalA peddignád a szálak különösen rugalmasak, főleg, ha egy kis vízben rövid ideig megáztatjuk. Könnyű vele dolgozni, hobbi kosárfonáshoz vagy egyéb praktikus tárgyak készítéséhez is kiváló alapanyag. Fonhatunk belőle például házikót, kaspót, ceruzatartót, zsebkendőtartót is. Egyszerűbb tárgyakat akár gyerekek is el tudnak készíteni, így iskolákban kézműves szakkörökön szívesen használják.
Csatlakozzanak Roskóné Mogyorósi Máriához és készítsék el a a házikót Guzsalyas Műhely foglalkozásán!

Hozzávalók:

  • Kosáralj peddignádhoz (5 cm-es alj),
  • peddignád (1,5 vagy 2 mm-es, kb. 10–15 gr),
  • edény az áztatáshoz (kézmeleg víz),
  • 1 db nagyobb nejlonzacskó (a nedvesen tartáshoz),
  • metsző olló (esetleg nagyobb méretű, éles olló),
  • esetleg akrilfesték,
  • ragasztópisztoly vagy hobbiragasztó,
  • fakéreg,
  • fonal,
  • nemez- vagy fagolyó.

Házikó dísz kosárfonás technikával

A peddignád tulajdonképpen rattanból (rotang-pálma, spanyolnád) készül, mely a trópusi esőerdőkben élő jellegzetes kúszó törzsű liánnövény. Száráról a héjat legtöbbször lehántják. A megmaradt rattan rúd belső részéből darabokat hasítanak ki hosszában, amiket aztán egy kerek vagy ék alakú gyűrűn (lyukon) keresztül áthúznak. Így készül a kör keresztmetszetű, a lapos (peddigsín) és az ék alakú peddignád is.

A kör keresztmetszetű peddignád különböző átmérőjű lehet a gyűrű méretétől függően, így 2, 3, 4 és 5 mm átmérőben is kapható.

A rattan, és az ebből készült peddignád, a bambusztól eltérően nem üreges belül, hanem tömör, erős rostszálú anyag. Hosszában azonban az edénynyalábokban tág üregű vízszállító sejtek vannak, amik a vizet felveszik és az onnan gyorsan tovább is jut. Ezért pl.: illatosítókhoz is szokták használni. Egy kellemes illatú folyadékba tesznek néhány szál kb. 20 cm-es pálcát, amik magukba szívják a nedvességet, aztán fokozatosan elpárolog belőle az illatanyag a pálcákon keresztül. Ilyen illatosítót házilag is könnyű készíteni.

A peddignád tehát egy sokoldalú kézműves alapanyag, amit nagyon könnyű formálni, ha használat előtt vízbe tesszük. Jól festhető, pácolható, viszont nem feltétlen szükséges lefesteni, mivel natúr állapotban is jól mutat, de lehet már kapni színes peddignádat is.

Az 1. osztályú peddignád világos vajszínű, kiváló minőségű, szöszmentes. A 2. osztályú fehérített, kissé szöszös és a vegyszeres fehérítés végett könnyebben törik.

Megvásárolható alapanyagok: Guzsalyasbolt.hu

További Guzsalyas Műhely videók

Forrás:https://rattan-es-peddignad.blog.hu/2015/01/08/mi_az_a_peddignad_es_mire_hasznalhato

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760