Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Ottné Németh Ilona és Fábián András kiállítása a BMK-banA BMK Galériában került sor FÁBIÁN ANDRÁS – a BMK 2010. évi XXVI. Vizuális Művészeti Hónap fotópályázat második helyezettje – és OTTNÉ NÉMETH ILONA – a fotópályázat oklevéllel jutalmazottja – közös kiállítására 2011. augusztus 26-tól szeptember 17-ig a BMK Galériában.

A kiállítást ZSITVA TIBOR fotóművész nyitotta meg.

A BMK Galéria lapja

A Budapesti Művelődési Központ évente hirdet pályázatot a képző- és fotóművészetet művelő fővárosi amatőr alkotók számára. A nevezők alkotásai közül zsűri válogat egy csoportos kiállításon történő részvételre, illetve díjazza az adott év legjobb alkotóit. A díjazottak jutalma egy további bemutatkozás lehetősége.

A 2010. évi fotópályázaton Fábián András Ég felé című felvétele III. helyezést ért el, Ottné Németh Ilona Ki-betekintő című fotója pedig oklevelet kapott.

2011. augusztus 26-tól szeptember 17-ig közösen mutatkoznak be a Budapesti Művelődési Központ Galériájában. A kiállítás a magyar fotográfia napja alkalmából nyílt.

A MAGYAR FOTOGRÁFIA NAPJÁRÓL

1840. augusztus 29-én a Magyar Tudós Társaság ülésén az eredetileg bölcsészdoktor matematikus, fizikus és földrajztudós Vállas Antal bemutatót tartott arról: "miként lehet a fénysugarak segítségével maradandó képet alkotni egy ezüstözött rézlemezre, amelyet megvilágítás előtt fényérzékennyé tettek." Ezen a napon készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia). A nemzeti kaszinó Duna felé fekvő termeiben egybegyűlt társaságnak két, olajozás és égetés nélkül, általa készült Daguerre-féle fényképet mutatott be. A gyakorlati bemutatóról így számolt be az évkönyv: "... az academia' költségein és számára bécsi opticus Plössl által készített daguerréotyppel a' Dunát és a kir. várat vette fel, Daguerre' eljárásában ibolyó helyett ibolyófestményt használván". Ez volt a magyarországi fotóoktatás kezdete, s ebben az évben volt az első fotókiállítás is. A világ fejlődését alapvetően meghatározó találmány hírét először 1839. január 7-én hozták nyilvánosságra. Az először Párizsban, majd szerte a világon megjelent szenzációs hír Magyarországra 1839. február 2-án jutott el. A Hasznos Mulatságok című lap közleményét még nagyon sok követte a különféle újságokban, de ezek alapján senki sem tudta meg, mi lehet a titka Daguerre mesternek. Ezt csak 1839. augusztus 19-én hozták nyilvánosságra Párizsban. Közel egy év telt el, amíg a pesti közönség láthatott valódi fény-képeket (fém-képeket) - dagerrotípiákat - a Pesti műkiállításon, 1840 júliusában. Ám ez még mindig nem arról szólt, hogyan készíthetnek az érdeklődők hasonló felvételeket. Ezt először Vállas Antal árulta el és mutatta be hazánkban a Magyar Tudós Társaság ülésén, 1840. augusztus 29-én. Az 1809 májusában Pesten született Vállas Antal 1851-ben kivándorolt Amerikába, s 1869 júliusában New Orleansban hunyt el.

FÁBIÁN ANDRÁS

Fábián András alkotásaA kiállításon szereplő fényképei:
A tenger felé Auditórium I–II.
Az ég felé I–III.
Belső udvar
Bezárkózva
Corvin sétány
Délidő Enteriőr
Kis ház  kis kert
Középkori város I-II.
Lábas híd Óváros – Cesky Krumlov
Őszi hangulat
Ponte Vecchio
Színek és formák
Színes geometria
Tengerparton
Utcakép – Cesky Krumlov I-II.
Utcakép – Firenze
Utcakép – Telc
Utcakép – Vác Védett város

OTTNÉ NÉMETH ILONA

Mint majdnem mindenki, gyermekoromban én is az édesapámtól tanultam – elég korán saját géppel is – fotózni. Ez el is kísért felnőtt koromig, de csak az élmény szintjén.

A kiállításon szereplő fényképei:
Hol vár állott…
Veszprémi leskelődés Budapest,
Budapest, te csodás…
Tükör kép
Ki-betekintő
Remény
Láb lógatva?!
Varázslat
Testvérek
Szakcsi-jazz
Türelem
A portré
Mr. Szőr
Csak kedvesen
Hangszóró
Bepörögve
Örvény
Megóvlak
Mint hal a vízben
Tisztavíz

A BMK Galéria kiállításai ingyenesen tekinthetők meg.

2010. évi kiállításainkról itt olvashat>>>
A kiállításokról fotókat itt tekinthet meg>>>

A program támogatója:

Namzeti Kulturális Alap

 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760