Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Budapesti Amatőr Alkotók Körének kiállítása a BMK-banA BUDAPESTI AMATŐR ALKOTÓK KÖRE bemutatkozó kiállítására május végén került sor Budapesti Művelődési Központ galériájában.

A kiállítást BÁLVÁNYOS HUBA grafikusművész emlékének ajánlottuk.

A kiállítást FIÓK LÁSZLÓ képzőművész, a kör vezetője nyitotta meg.

A Budapesti Amatőr Alkotók Köre 2008 őszén kezdte meg működését. Tagjai a Budapesti Művelődési Központ amatőr képzőművészek számára kiírt pályázat résztvevőiből kerültek ki, s akik intézményünk keretei között gondolták továbbfejleszteni szakmai tudásukat.

Számukra kezdetben mesterkurzusoknak nevezett foglalkozásokat szerveztünk, amelyek kéthavonta két egész napos képzéssel oldottunk meg, majd ezt a formát – a hatékonyság és rendszeresség érdekében havonkénti egynapossá változtattuk.

A program szakmai vezetője Bálványos Huba grafikusművész és Fiók László képzőművészek voltak, akik a foglalkozások programját a pályázatok elbírálásakor tapasztalt fejleszteni való tudások szükséglete alapján állították össze.

Az évadonként más-más program foglalkozott a képi kompozíció rendezésével a szimbolika, a színnyelv és a kontraszt művészettörténeti példáinak gyakorlati átültetésével. A tematikában megjelent az emberi jelentéstartalmak keresése a képzőművészeti alkotások állat-, növény- és tárgyábrázolásaiban, amely segíthette az eligazodást a művészi elvonatkoztatások változataiban (pl. absztrakció, nonfigurativitás).

2010-ben először tettünk kísérletet tábor szervezésére az alkotókör tagjainak részvételével. A hatnapos tábor programjában szerepelt modellrajz, szabad képalkotás a környéken, stúdióbeszélgetések, képelemző beszélgetések és filmvetítések

A csoport tagjai rendszeres látogatói voltak a havonta egy alkalommal megrendezett képzőművészeti konzultációknak, ahol a két szakmai vezető mondott véleményt és tett korrekciós javaslatot a bemutatott művekkel kapcsolatban. Sokan látogatták közülük a kéthetente megrendezett esztétikai, művészettörténeti tárgyú Művészet közelről előadás-sorozatunkat is.

A tagok rendszeresen benyújtják pályázataikat a Vizuális Művészeti Hónap éve pályázataira, műveikből a zsűri legtöbb esetben válogat is az intézmény galériájában megrendezett kiállításokra. A legjobbak jutalma pedig egy következő évben megrendezett önálló vagy kisebb csoportos kiállítás lehetősége.

A Budapesti Amatőr Alkotók Köre számára azonban még nem rendeztünk csoportos kiállítást. Ennek megvalósítására nyújtottuk be pályázatunkat 2011 őszén a Nemzeti Kulturális Alaphoz. A pályázat sikeresnek bizonyult, a kiállítás megrendezése mellett rajzeszközöket vásároltuk a kör számára.

Fiók László2011 őszétől az amatőr alkotói kört FIÓK LÁSZLÓ vezeti. A foglalkozások tematikája ebben az évadban a csendéletek komponálása, rajzolása és a modellrajzolás.

A 9 alkalomból álló, naponta 6 órás időtartamú program tematikája most is több rétű. A stúdiónapok most is előadással kezdődtek, amelyek témája az adott napi program művészettörténeti példájából válogatott.

A kör munkájában rendszeresen részt vevők közül most 23 alkotó mutatkozik be a Budapesti Művelődési Központ galériájában megrendezett kiállításon.

KIÁLLÍTÓK:

BÁRÁNY MÁRIA,

BENEDEK ANDORNÉ,

CSURGÓNÉ KÖKÉNY ZSUZSA,

DEÁK-VERES MARI,

FARAGÓ ALFRÉDNÉ,

FEYÉR MÁRIA,

FUTÁR ÁGNES,

HORVÁTHNÉ PIRNYÁK RÓZSI,

KANCSÁR PÉTER,

KOMENDA JÓZSEF,

KREISZ ERZSÉBET,

MIKLÓS JUDIT,

ONESTYÁKNÉ ÁGOTAI MÁRIA,

PÓTH-VECSEI MÁRIA,

RÁCZ GYÖNGYI,

ROMÁN MÁRTA,

ROSTA ERZSI,

RUDAS JUDIT,

SZESZTAI ATTILA,

TORNALLYAY ANDREA

VARGA ROBERTA,

VIRÁGOS HILDA,

ZILAHI ICA MÁRIA

***************************************************************************************************************************

BÁLVÁNYOS HUBA

KBálványos Hubaözel két évtizedes kapcsolat fűzte a Budapesti Művelődési Központhoz. A kilencvenes években oktatója volt a Pécsi Egyetem intézményünkbe kihelyezett művelődésszervező képzésének, a kétezres évektől kezdődően pedig segítője az amatőrművészeti programjainknak.

Kezdetben még csak a Vizuális Művészeti hónap képzőművészeti pályaműveinek bírálója volt, majd részt vett a zsűrizéseket követő egyéni konzultációkban is. Ebből a programból alakult ki a képzőművészeti konzultációk rendszere is, amikor havonta egy alkalommal vártuk a műveikkel kapcsolatban tanácsot kérő amatőr alkotókat.

Négy évvel ezelőtt Hubával indítottuk el a mesterkurzusok programját, amelyeken előadások és gyakorlati foglalkozások során bővíthették ismereteiket a tudásukat fejleszteni vágyók.

Az elmúlt években a Művészet közelről sorozat mintegy 60-70 előadását tartotta, s esztétikai megközelítéssel segített megérteni az alkotói szándékot ... s közben a mindennapok életérzéseit.

2010-ben első alkalommal hívtuk táborba az amatőr művészeket, s töltöttünk együtt hat tartalmas napot Felsőtoldon.

... s mindannyian, akik ismertük, és részt vettünk programjain...

köszönjük minden gondolatát és barátságát.

***************************************************************************************************************************

A BMK Galéria kiállításai ingyenesen tekinthetők meg.

A BMK Galéria honlapja

 2010. évi kiállításainkról itt olvashat>>>
A kiállításokról fotókat itt tekinthet meg>>>

Információ:  Vadócz Zsuzsa,
telefon: 371-2783,
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

A program támogatója:

Namzeti Kulturális Alap
 Minősített Közművelődési Intézmény 2011Minősített Közművelődési Intézmény Cím 2011

 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760