Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

BMK Életrevalók FilmklubA Budapesti Művelődési Központ Életrevalók Filmklubja – a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért KözhasznAkadálymentes BMK ú Nonprofit Kft.-vel együttműködésben – hat filmet vakbarát módon, audio-narráció kíséretében vetítette. Filmklubunkba kiemelten meghívtuk a fogyatékossággal élő embereket is. Sorozat záró vetítés: 2016. október 21. 17.30 A vadászat – 2012 rendező: Thomas Vinterberg, narráció szövege, narrátor: Bakos Éva. Vendégünk: Kapácsy Miklós szinkronszínész. Helyszín: Budapesti Művelődési Központ (XI., Etele út 55/A.). A belépés ingyenes volt.

BMK Életrevalók FilmklubA BMK és az FSZK együttműködésének köszönhetően az Életrevalók filmklub 2016. őszi évadát hat akadálymentes film bemutatásával nyitotta meg.

A filmek akadálymentesítéséhez az audio-narrációt a Tandem Csoport – A fogyatékossággal élőkkel az akadálymentes kultúráért munkacsoportja készítette.

A látássérültek számára a narrációt speciális eszközön keresztül biztosítottuk.

Az együttműködés keretében vetített filmek: Kontroll, Dögkeselyű, Argo, A nyomozó, A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt, Vadászat.

Utolsó vetítés: 2016. október 21. 17.30 – A vadászat – 2012.

"A vadászat tökéletesen mutatja be a tömeg erejét egy átlagos, idillinek tűnő kisközösségben. Lehet, hogy az egyik pillanatban még egy mindenkiért van, de ha valakinek folt esik a jó hírnevén, egyesített erővel, vadkacsákként támadnak rá a sebesült szomszédra, hogy kivágják a közösség testéből a rákos daganatot. Pedig nem is csinált semmit, de a gyerek ártatlanságába vetett bizalom feltétlen (sőt, akkora, hogy a Fehér szalag szerint egyenesen ez vezetett a XX. század katasztrófáihoz)." index.hu

A film után a film egyik szinkronhangjával, Kapácsy Miklóssal beszélgettünk a filmről, és a szinkronizálás szépségeiről, nehézségeiről.

A vadászat - hangosmeghívó

A vadászat- bevezető narráció

Életrevalók filmklub bemutatása:

A fogyatékos emberek esélyegyenlőségének elősegítése, rehabilitációjának folyamata csak komplex szemlélettel, a különböző szakterületek együttműködésével lehetséges, amelynek egyik lényeges eleme egyben kulturális kérdés is. A társadalom felkészítése az akadályozott emberek elfogadására, még inkább a befogadására, teret nyitva annak a szemléletváltozásnak, amely a fogyatékos ember aktív, alkotó részvételét teszi lehetővé a társadalomban, csökkentve az előítéletes gondolkodást, a diszkriminációt és a társadalmi kirekesztést.
E téren kiemelkedő szerepe van a kulturális intézményeknek, ezen belül is a közösségi –művelődési intézményhálózatnak. A közösségi és tartalmas szabadidős lehetőségek jó alkalmat teremtenek a tolerancia fejlesztésére, hiszen számos eshetőséget nyújtanak az egészséges és fogyatékos emberek együttlétének, egymás tudásának, értékeinek kölcsönös megtapasztalására.

Szerepeltünk M1 tévécsatorna Esély című műsorában. A műsor az alábbi linken érhető el: nava.hu, a filmklub bemutatása 14:34-től látható.

A 2015-ös évet Sára Sándor Feldobott kövével zártuk, amit élő audiónarráció kíséretében nézhettünk meg. A vetítésen, és az azt követő beszélgetésen részt vett a rendező, Sára Sándor is.

Egy rövid kis bemutató a beszélgetésről:

Az együttműködés keretében vetített filmek részletei:

Kontroll – 2003
rendező: Antal Nimród
narráció szövege: Demeter Andrea, narrátor: Bakos Éva

KontrollA film a mese és a valóság speciális keveréke. Történet egy furcsa fiatalemberről, Bulcsúról, az ellenőrtársakról egy rivális ellenőr csapatról, és mindarról, ami körülöttük van. Az utazók és a jegyellenőrök – jól ismert – drámai, de legtöbbször komikus viszonyáról. Egy kegyetlen gyilkológépről, aki utasokat lök a metró elé, és a metróvezetőség embereiről, akik számára csak egyetlen fontos szempont létezik az utasok metróba vetett hite.

Kontroll - hangosmeghívó

Kontroll - bevezető narráció

2016. szeptember 23. 17.30 Dögkeselyű – 1982
rendező: András Ferenc
narráció szövege:
Demeter Andrea, narrátor: Bakos Éva

DögkeselyűSimon József taxisofőrtől két jól öltözött öreg hölgy utas ellop tízezer forintot, azt az összeget, amelyet Simon adósságának visszafizetésére gürcölt össze. A tolvajokkal szemben, akik, mint kiderül, profi bűnözők, reménytelennek látszik törvényes úton keresni az igazságot, Simon ezért alvilági módszerekkel kezd egyszemélyes hadjáratba: rabol, hamisít, túszt ejt, zsarol és az egyre keményebb akciók során egyre inkább maga is szakszerűvé válik. Visszaszerzi a pénzt, lebuktatja a csalókat. A „győzelemnek” azonban ára van.

Dögkeselyű - hangosmeghívó

Dögkeselyű - bevezető narráció

2016. szeptember 30. 17.30 A nyomozó– 2008
rendező: Gigor Attila
narráció szövege: Tábori Éva, narrátor: Bakos Éva
Vendégünk Dr. Kolozsi László, forgatókönyvíró, író, egyetemi tanár, kulturális kritikus.

A nyomozóMalkáv Tibor patológus. Édesanyja haldoklik. Kapcsolata a halállal mindennapos. Látszólag tökéletes alakja lenne egy északi lélekábrázolásnak.
Gigor Attila azonban egyértelműen egy krimi számára alkotta meg ezt a faarcú, dühös, jóhiszemű alakot, aki kicsit olyan helyzetben találja magát, mint Orson Welles hőse, aki Mr. Arkadin múltja után nyomoz a Bizalmas jelentésben.
Miután elfogadja a megbízást, s megöli a számára teljesen ismeretlen Szirmai Ferencet, ráébred tettének valódi következményére, és elindul megkeresni a valódi gyilkost: a megbízót.

A nyomozó - hangosmeghívó

 

A nyomozó- bevezető narráció

2016. október 7. 17.30 Argo – 2004
rendező: Árpa Attila
narráció szövege: Demeter Andrea, narrátor: Bakos Éva

ArgoEgy igazi profi mindenre fel van készülve – kivéve a „Magyar Valóságot”! Fekete Versace öltönyben és csúcstechnológiával felszerelve érkezik Magyarországra az az „ügyintéző”, akit a szakmájában csak a Tejesembernek (Oszter Sándor) hívnak. Feladata, hogy végrehajtson egy újabb különleges megbízást: egy titokzatos ókori kincset kell megtalálnia. A „rutinmunka” azonban hamar élete legnehezebb küldetésévé válik. Nem számolt néhány zavaró tényezővel: Balogh Tibivel (Kovács Lajos), és ex-biztonsági őrökből álló csapatával, akik szintén szemet vetettek a kincsre.

Argo – hangosmeghívó

Argo – bevezető narráció

2016. október 14. 17.30 A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt – 2013
rendező: Felix Herngren
narráció szövege, narrátor: Ruff Ágota

A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűntAllan Karlsson egy csendes svéd nyugdíjasotthon lakója. A századik születésnapja alkalmából a személyzet születésnapi partit szervez számára. A polgármester, az emberek, a sajtó lelkesen várják a bejáratnál, ám Allannek semmi kedve a felhajtáshoz. Helyette kimászik hátul az ablakon, és világgá indul egy szál papucsban. Alan, aki mozgalmas életet élt, és olyan barátai voltak, mint Sztálin, Churchill és Mao, a szökése után élete utolsó, legizgalmasabb kalandjába csöppen.

 

A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt – hangosmeghívó

A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt – bevezető narráció

2016. október 21. 17.30 Vadászat – 2012
rendező: Thomas Vinterberg
narráció szövege, narrátor: Bakos Éva

VadászatA nemrég elvált Lucas egy vidám baráti társaság megbecsült tagja, gondoskodó apa, megbízható munkatárs. Egy óvodában dolgozik asszisztensként, szereti a munkáját, és a gyerekek, kollégák is kedvelik őt. Egyik kolléganőjével randizni kezd, és úgy tűnik, magánélete is mederbe kerül. A harmonikus hétköznapok azonban egy pillanat alatt omlanak össze egy apró füllentés hatására: az egyik kislány, legjobb barátja gyermeke az óvodában azt mondja, hogy Lucas tett vele valamit. A gyermeki hazugság visszafordíthatatlan károkat okozva szabadul el, a magára maradó, védtelen Lucas pedig értetlenül áll az események előtt.

A vetítések utáni beszélgetéseket Oláh Sándor filmszakos szabad-bölcsész vezette, továbbá az együtt gondolkodásba alkalmanként filmes szakemberek is becsatlakoztak.

***************************

Korábbi vetítések:

A foglalkozássorozat első témái: a 2010 után született színvonalas kortárs francia filmek. A filmklubot az egyik legsikeresebb francia filmmel indítottuk, a 2011-es Életrevalók című vígjátékkal, ez  egyben klubunk névadója is.

 • 2015. szeptember 18. – Életrevalók (2011) – francia vígjáték
 • 2015. október 02. – Én, a séf (2012) – francia gasztrovígjáték
 • 2015. október 16. – A külváros mélyén (2012) – francia krimi–vígjáték
 • 2015. október 30. – Szerelem a felhők felett (2012) – francia romantikus vígjáték

Az évet 60-as évekbeli magyar filmekkel zártuk, amit avval koronáztunk meg, hogy a beszélgetésen vendégünk volt Sára Sándor operatőr, filmrendező.

 • 2015. november 13. – Két félidő a pokolban (1961) – fekete-fehér, magyar játékfilm
 • 2015. november 27. – A tizedes meg a többiek (1965) – fekete-fehér, magyar vígjáték
 • 2015. december 11. – Feldobott kő – 1968. – fekete-fehér, magyar játékfilm, rendezte Sára Sándor. Vendégünk volt: Sára Sándor operatőr, filmrendező.

A filmklub 2016-os évadát Ricardo Darin argentin színész 2010. utáni spanyol filmjeivel kezdtük.

 • 2016. január 15. – Szemekbe zárt titkok – 2009. – argentin-spanyol filmdráma
 • 2016. február 21. – Vizsga gyilkosságból – 2013. – argentin–spanyol krimi
 • 2016. március 04. – Eszeveszett mesék – 2014. – argentin-spanyol vígjáték

 A hazai filmgyártás kortárs alkotásait sem hanyagoltuk az idén:

 • 2016. március 25. – Liza, a rókatündér – (2014) – magyar romantikus vígjáték
 • 2016. április 01. – Szabadesés (2014) – magyar-dél-koreai-francia játékfilm
 • 2016. április 15. – Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014) – magyar vígjáték
 • 2016. május 06. – Isteni Műszak (2013) – magyar vígjáték

Az évadot egy klasszikussal, Alfred Hitchcock-kal zártuk:

 • 2016. május 20. – Zsarolás (1929) – angol thriller
 • 2016. június 03. – A férfi, aki túl sokat tudott (1934) – angol thriller
 • 2016. június 10. – A Mandreley-ház asszonya (1940) – amerikai thriller
 • 2016. június 24. – A madarak (1963) – amerikai thriller

2016. második évadát az FSZK-val együttműködve nyitottuk meg.

 • 2016. szeptember 16. – Kontroll (2003) – magyar thriller
 • 2016. szeptember 23. – Dögkeselyű (1982) – magyar krimi
 • 2016. szeptember 30. – A nyomozó (2008) – magyar krimi
 • 2016. október 7. – Argo (2004) – magyar akció-vígjáték
 • 2016. október 14. – A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt (2013) – svéd vígjáték
 • 2016. október 21. – A vadászat (2012) – dán dráma

Információ: Oláh Sándor, telefon: 371-2760, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Együttműködők és támogatók:

Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. Tandem logó keretes Emberi Erőforrások Minisztériuma
Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért
Közhasznú Nonprofit Kft.
Tandem Csoport – A fogyatékossággal élőkkel
az akadálymentes kultúráért
Az együttműködés keretében vetített filmek:

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/A.
GPS koordináták: N47.464206, E19.03141
Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval, 7, 103, 107, 114, 213, 214-es autóbusszal, Bikás park megállónál kell leszállni.
Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760