Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Vizuális Művészeti Hónap fotópályázat nyerteseinek kiállításaA2018. évi Vizuális Művészeti Hónap fotópályázat kiválasztott alkotásainak kiállítására 2018.  november 3. és 17. között került sor a BMK Galériában a Budapesti Művelődési Központban (Budapest XI., Etele út 55/A.) A kiállítást megnyitotta: Eifert János fotóművész.

Vizuális Művészeti Hónap fotópályázat nyerteseinek kiállításaA BMK 2018. ÉVI 34. VIZUÁLIS MŰVÉSZETI HÓNAP FOTÓPÁLYÁZAT KIÁLLÍTÁSA

A működésének 40. évébe lépett Budapesti Művelődési Központ 2018-ban 34. alkalommal rendezte meg a Vizuális Művészeti Hónapot, amely pályázatain ebben az évben a fotóművészettel, festészettel és grafikával foglalkozó fővárosi amatőr alkotók indulhattak.

A 2018. évi fotópályázaton 24 alkotó 240 fényképpel indult. A beadott pályaműveket – zárt folyamat keretében – Eifert János fotóművész és Csörögi Dóra, a közelmúltban AFIAP-kitüntetést kapott fotográfus bírálta el. A zsűrizést követően nyílt konzultáció során a pályázók kikérhették a zsűri véleményét.
A pályázatra ebben az évben két kategóriában lehetett nevezni.
Az I. kategória címe : „Tér – rét” volt, s az emberi és a természeti környezet találkozá-sának vagy ellentétének ábrázolása volt a feladat. A II. kategória kötetlen téma volt.
A pályázók mintegy 25-75 %-ban választottak a kategóriák között.

A zsűri 14 alkotó 37 fényképét javasolta kiállításra, 3 pályázót helyezéssel, 4 pályázót oklevéllel jutalmazott.

A Budapesti Művelődési Központ mind az első három helyezettet, mind a 4 okleveles alkotót csoportos kiállításra hívja vissza a következő évben.


HELYEZETTEK:

 • I. díj: DR. MANN JUDIT
 • II. díj: FARKAS IMRE
 • III. díj: ZSÁCS ÁGOSTON

OKLEVÉLBEN RÉSZESÜLTEK:

 • KOZMA CECÍLIA
 • R. KÓRÓDI ZSUZSA
 • LACZKÓ-MAGYAR GYÖRGY
 • SIMÁK GERGŐ

A pályázatot ebben az évben díjak biztosításával szponzorálja:

 • Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ,
 • Tripont Fotó Videó és Stúdiótechnikai Szaküzlet,
 • Írók Boltja-Parnasszus Kiadó Kft.


A BMK 2018. ÉVI 34. VIZUÁLIS MŰVÉSZETI HÓNAP FOTÓPÁLYÁZAT KIÁLLÍTÁSRA VÁLASZTOTT ALKOTÓINAK BEMUTATKOZÁSA

BURKUS ALEXANDRA
Tízéves koromban kezdtem fényképezni. Szeretem megörökíteni a környezetemben lévők életének egy-egy szép pillanatát. Hiszem, hogy a képeimmel örömöt tudok nekik és családjuknak szerezni. A régen fényképeket, napjainkban lemezeken vagy e-mailek formájában igyekszem eljuttatni számukra.
2009 óta tartozom különböző fotókörökhöz. Egyéni és csoportos kiállítások, pályázati elfogadások és díjak mindig örömöt jelentettek.
Polgári foglalkozásom vízépítési tervező mérnök.
A műszaki múltam sokszor hat a képeimre, mivel lényegre törően feszes vágásokat és pontosan megválasztott beállításokat alkalmazok. Általában előbb tudom a kép címét, mint ahogy elkattintom a gépet. Utóbbi időben haikukat írok a fotóimhoz.

FARKAS IMRE
Hivatalosan okleveles építészmérnök, 2016 nyara óta nyugdíjas. Valójában az építés, az utazás, a fotográfia szenvedélyes művelője. Amikor még a fotó filmre készült, a sötétkamra piros fényénél történtek az első kísérleteim a hazai bolyongások megörökítéséről. A szerencse úgy hozta, hogy már akkor bejárhattam Erdély egy részének gyönyörű tájait, városait, de eljutottam a Balti országokba, és szinte hihetetlen, még Közép-Ázsiába is, a híres Szamarkandba. Mostanában sokszor egy szakmai – építész csapattal utazom, ahol nincs megállás, állvány kizárva, és majdnem mindig kutyafuttában kell keresni az érdekes kivágásokat.  A bakancslistás helyek közül már jártam Angkorban, a Machu Picchu pára borította misztikus hegyén, Agrában a Tadzs Mahal gyönyörű mauzóleumánál, a Burj Dubai 123. emeletén, hőlégballonban, Magyarország légterében, kisrepülőgépen, a Balaton felett.
A BMK REFLEX Fotóklub és a Magyar Fotóművészek Világszövetségének vagyok tagja.

HÉTHELYI LAJOS
Számomra a képalkotás nemcsak a látvány megörökítését jelenti önmagában, hanem a valóság szellemi (képzeletbeli) tükröződését. E szempontból azt a képet érzem kifejezőnek, amely az adott látványból olyan – új vagy módosított – tartalmat hoz létre (illetve jelenít meg), amely csupán csak a látványból még nem következne. Így a szemlélődőben olyan szellemi érzet vagy érzetek születhetnek, melyek szavakkal egyáltalán, vagy csak nagyon nehezen fejezhetők ki.

KOZMA CECILIA
Aktív éveimben erősáramú villamosmérnökként dolgoztam.  
Az életemet végig kísérő hobbyk sorába a fotózás csak elég későn a hatvanas éveimben került be. Ha a kezemben van a fényképezőgép, minden gondom elillan, csak az elém táruló látványra koncentrálok. Hogy hogyan is lehetne megragadni azt a pillanatot, érzést ami bennem  létrejön, csakis ez van a gondolataimban.
Jó elmerülni abban a csodában, ami a minket körülvevő világ.
Bár nem jártam fotósiskolába, azért workshopokon, ha időm engedi részt veszek, előadásokat hallgatok. Szeretem megméretni a képeimet pályázatokon. Ebben  az évben nagy öröm ért:  a Fotográfia napján  átvehettem a magyar AMAFOSZ és a nemzetközi AFIAP fotográfiai kitüntetést.

LACZKÓ-MAGYAR GYÖRGY
Budapesten születtem 1962-ben.
Ortopédiai műszerészként dolgozom.
A fotózással tíz éve foglalkozom. 2016-ban csatlakoztam az APS-stúdióhoz, és három éve vagyok tagja a Sasszem fotókörnek.
A fotózás számomra olyan, mint egy lélegzet, egy szívdobbanás. Megtanított látni, a szépséget észrevenni.
Segít megmutatni másoknak lelkem rezdülését.

DR. MANN JUDIT
Engem a fotózás tart fiatalon. Egyetemista koromban ismerkedtem meg közelebbről a fényképezéssel, teljesen autodidakta módon, csakis a saját káromon tanulva.
Később, mikor már ki mertem állni mások elé is a képeimmel, csatlakoztam az Óbudai Fotóklubhoz, ahol rengeteget tanultam az akkori nagy öregektől. Részt vettem pályázatokon, kiállításokon, meglehetős eredményekkel.
Aztán hosszabb kihagyás következett – házasság, gyerekek, munka, háztartás –, majd a 2000-es évek legelején, mikor a fiaim már mások szoknyáján ültek, nem az enyémen, újra lehetett kezdeni ezt a gyönyörű mesterséget. Ekkor ismerkedtem meg a digitális fényképezéssel, és ez annyira bevált nekem, hogy ennek kedvéért még a számítógéptől való eredendő idegenkedésemet is legyőztem. Így tértem vissza mostanára már a kiállítások falaira.

NAGY SURGÁR
Minisztériumi tisztségviselőként kevés időm jutott rá, hogy fotózással foglalkozzam. A nyugdíjas évek hozták meg azt a szabadságot, hogy a fotózó hobbim nagyobb hangsúlyt kaphasson az életemben.
Évente több fotópályázatra küldöm el a képeimet, és évente több alkalommal veszek részt csoportos fotókiállításon, több alkalommal volt egyéni fotókiállításom is. Az utóbbi években az épületfotózáson túl a különleges tájképek látványa is magával ragad, és örömmel megörökítem az utazásom során látottakat.
Tagja vagyok a Kőbányai Fotóklubnak, rendszeresen részt veszek a klub életében, közös fotózásokon, kiírt pályázataikon.
Évek óta tagja vagyok a Magyar Fotóművészek Szövetségének, s szervezésükben minden évben részt veszek a Fotóművészeti Nyári Egyetem rendezvényén is, ami keretében különböző helyszíneken, változatos témájú fotókat van lehetőségem készíteni.
Tagja vagyok a Magyar Fotóművészek Világszövetségének, ahol szintén pályázatokra adom be a képeimet, és több alkalommal kiállításra kerültek a fotóim.

NERHAFT ANTALNÉ
Nagyon régóta fényképezek kedvtelésből, a magam örömére.
Szinte minden téma érdekel. Kedvenceim a tükröződések, a fény-árnyék játéka, az érdekes formák.
Szívesen fotózok apró részleteket, keresem a különös nézőpontokat.
Mióta fényképezek, színesebbnek látom a világot és az emlékeim is elevenebben élnek.
Nagyon sokáig hagyományos módon, filmre fényképeztem.
A digitális technikával még éppen csak ismerkedem, de tetszik, és próbálom mielőbb elsajátítani.

R. KÓRÓDI ZSUZSA
Munkám és családom mellett, ha csak tehetem, sok időt töltök aktív pihenéssel, ami számomra leginkább a fotózást jelenti. Kirándulásaim, túráim, városi sétáim során nyitott szemmel járva igyekszem megörökíteni a természet szépségét, annak apróbb csodáit. Szívesen fotózom az életből ellesett pillanatokat, embereket, valamint épület részleteket, mint
egy-egy szép ablak, ajtó, kilincs.
Sokszor magával ragad a színek-formák harmóniája, a fény és árnyék játékossága. Képeimmel ezeket is szeretném megmutatni, ahogy én látom.

SIMÁK GERGŐ
Már gyerekkoromban érdekelt a fotózás, de komolyabban csak később kezdtem el vele foglalkozni. 2005-ben végeztem el a Stalter György vezette ASA fotóiskolát, majd tagja lettem a Prizma kör fotós alkotóegyesületnek.
Azóta is folyamatosan képzem magam magyar és külföldi workshop-okon, illetve autodidakta módon.
Képeim nagy részét szabadtéren fotózom, de egyre többet fotózom műteremben is.
2010-től én magam is szervezek fotós alkotótáborokat, mind itthon, mind külföldön.

SZEDŐ IVÁN
10 éves korom óta fotózom és valószínűleg örök amatőr maradok. 13 éves koromban már otthon nagyítottam fekete-fehér képeimet. 17 éves koromtól színes laborom volt otthon, mindent tudtam előhívni, nagyítani, színes negatívot, diát, papírképet. 20 évesen már nyertem kisebb fotópályázatokat, például a Budapesti Műszaki Egyetemen.
Kb. 50 éves voltam, mikor teljesen felszámoltam otthoni analóg laboromat a digitális technika előretörése miatt. Ez óriási csapást jelentett számomra, mivel nekem a technikai kidolgozás jelentette fő elfoglaltságomat. Kárba veszett 30 év gyakorlata, ismereteim szükségtelenné váltak.
Azóta nem a technika, hanem a fotózás művészeti oldala a fő irányvonalam, jelenleg az Óbuda Fotóklub tagja vagyok.

SZŐNYI ISTVÁN
Művészettörténész végzettségű fotográfusként műemlékfotózással foglalkozom. 2014-ben két Ybl-albumban, illetve az Iparművészeti Múzeum Lechner, az alkotó géniusz kiállításán és katalógusában jelent meg több tucat fotóm. 2017-18-ban a Nemzeti Múzeum Ige-idők kiállításának katalógusához készítettem több száz fotót. 2017-ben, a Reformáció Emléknapján a Papp László Sportarénában megrendezett Nemzeti Megemlékezésen az én református és evangélikus templombelsőket bemutató fotóimat vetítették az istentisztelet alatt.
2013 óta számos fotópályázaton és kiállításon szerepeltek a képeim, melyeket a különböző zsűrik eddig 16 első, 12 második 10 harmadik díjjal, illetve 10 különdíjjal jutalmaztak. Eddigi legnagyobb sikeremet a Robert Capa Kortárs Fotográfiai központ pályázatán értem el, ahol a nemzetközi zsűri az öt egyenrangú győztes közé az én pályamunkámat is beválasztotta

DR. TÓTH-PIUSZ ISTVÁN
Nagyjából a 2000-es évek közepéig csak annyira töltötte ki az életemet a fényképezés, mint bárki másét; emlékképek a családról, családi-baráti összejövetelekről, gyerekről, utazásról.
2004–2005 körül már kezdett komolyabban érdekelni a dolog, főleg az épületfotózás, és a pályakezdők önbizalmával, el is indultam egy-két fotópályázaton, ahol sikerült elcsípnem egy-egy helyezést, különdíjat, illetve a beküldött képeim közül egyet-egyet ki is állítottak.
Ma már nem csak az épületfotózás érdekel. Szívesen fotózok tükröződéseket, elkapott pillanatokat, épület és egyéb részleteket, illetve készítek street-fotókat és minimál fotókat.
Szeretem, ha rend van a – bármilyen témájú – képeimen. Próbálom ehhez igazítani a téma megválasztását, a kép geometriai egyszerűségű megkomponálását, szerkesztését és lehetőleg igyekszem nem szokványos nézőpontból bemutatni az éppen aktuális témát.

ZÁCS ÁGOSTON
Nyugdíjas vagyok. Bár gyermekkorom óta mindig volt fényképezőgépem és a filmes fotózás alapfogalmait korán megtanultam, komolyabban csak 7-8 éve kezdtem
foglalkozni a fotózással, ma már természetesen DSLR géppel.
A csepeli Stemmer Ferenc Fotóklub után a Budafoki Fotóklub tagjaként igyekszem igényesebb fotókat készíteni.
Az elmúlt 3 évben kezdtem fotópályázatokra küldeni képeket, több esetben kerültek kiállításra képeim, egyebek között a Győri Fotóklub „Így látom a világot” c. pályázatán, a Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara „A munka világa” c. pályázatán, valamint a 2016. és 2017. évi és az idei Vizuális Művészeti Hónap fotókiállításon is.
A témákat, műfajokat illetően nem vagyok válogatós, a tájképtől a street-fotón át a portréig szinte mindent szívesen fotózok, a természetes fény mellett igyekszem a rendszervakus és a stúdió világítás lehetőségeit is megismerni.

Kiállítók:

 • Burkus Alexandra,
 • Farkas Imre,
 • Héthelyi Lajos,
 • Kozma Cecília,
 • Laczkó-Magyar György,
 • Dr. Mann Judit,
 • Nagy Sugár,
 • Nerhaft Antalné,
 • R.Kóródi Zsuzsa,
 • Simák Gergő,
 • Szedő Iván,
 • Szőnyi István,
 • Dr.Tóth-Piusz István,
 • Zács Ágoston

Információ: Sarnyai Rita, 371-2770,  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

A BMK Galéria kiállításai ingyenesen tekinthetők meg.

Budapesti Művelődési Központ információs szolgálatNyitva tartás:
 • hétfőtől–péntekig 8.00–19.00, 
 • szombaton 13.00–18.00 óráig, 
 • vasárnap csak rendezvény idején.

 A galéria kiállításai akadálymentesen megközelíthetők.

 

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták: 
N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel 
megközelíthető:  az M4-es metróval, 7103107114213214-es autóbusszal, Bikás park megállónál kell leszállni. 
Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

 

 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760