Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

minitarlat1.jpgA Budapesti Művelődési Központ és az ÖkoPack Kht. – „Hulladékból termék” című kiállítás kísérőrendezvényeként zöldítő pályázatot írt ki fiatal divatszakemberek számára. A pályázattal a célunk az volt, hogy ötleteket hozzunk felszínre a fenntartható fogyasztást lehetővé tevő tárgytervezésre nézve, és új perspektívákat mutassunk a jövő divat és dizájn tervezői számára az újrahasznosítható anyagok használatának ösztönzésével.

RuhÁZD fel a Világot! meghívásos pályázat a Modell Divatiskola diákjai számára

Ahogy a divat is újra meg újra „feldolgozza” önmagát, úgy lehet eljátszani a gondolattal, hogy milyen kreációk kerülhetnek a kifutóra és az utcára, ha a ruhák és kiegészítők alapanyagául egyaránt „kukaérett” dolgok szolgálnak. Miként nézne ki egy sikkes fejfedő, melyet mívesen díszített és méretre szabott kartonból állítottak elő? Elviszi-e a gazdáját a boltig a bevásárlózacskóból font papucs? Milyen estélyi ruha készült petpalackból (mely nem mellesleg pulóver-alapanyagként már bizonyított)? Bár a pályamunkáknak e példákkal való mindennemű egyezése csupán a véletlen műve, azonban a divat világát meghódítani készülő diákok fantáziája most sem okozott csalódást.

A kiállításra befutó látványterveket, illetve az elkészült pályamunkákat RuhÁZD fel a Világot! minitárlat keretében ismerhette meg a közönség.

2009. március 1-jétől 2009. április 24-ig

2009. május 5–19.
Hulladékból termék – környezetvédelmi szakkiállítás

hulladekbol_termek_kiall.jpg2009 májusában a „Hulladékból termék” című utazó tárlatot fogadta be intézményünk, mely a környezettudatosabb életmód és a szelektív hulladékgyűjtés témaköreit járja körbe; s számos hazai, hulladék-feldolgozó, hulladék-hasznosító cég tevékenységén keresztül – termékek, használati tárgyak és kreatív alkotások segítségével – mutatja be a hulladékok feldolgozásában, újrahasznosításában rejlő lehetőségeket.

A kiállítással a Budapesti Művelődési Központ és a szervezők (ÖKO-Pack Kht., Környezetvédelmi Szolgáltatók Országos Szövetsége, Hulladék Munkaszövetség) célja, hogy népszerűsítsék a Budapesten működő szelektív hulladékgyűjtést, valamint az általa lehetővé váló újrahasznosítást, illetve megismertessék a lakossággal a komposztálás fortélyait. Bemutatásra került, hogy a szelektív hulladékgyűjtés segítségével értékes energia, erőforrások és nyersanyagok takaríthatók meg, a hulladék feldolgozásával keletkező másodnyersanyagok pedig ismét termékek gyártásához használhatók fel.
Ezen felül a kiállítás anyagának összeállítása során komoly figyelmet szenteltek a hulladékok keletkezésének megelőzésre is, ezért a tudatos vásárlásra és a komposztálásra ösztönöznek.

A tárlat ismeretterjesztő és oktató–nevelő jellege okán egyaránt célozta a diákokat és pedagógusokat, de hasznos ismeretekkel szolgált a vállalkozóknak, a szakembereknek, valamint az érdeklődők számára is.

A kiállítás teljes ideje alatt iskolai és óvoda csoportok számára ismeretterjesztő tárlatvezetést biztosítottak a szervezők.

2009. május 7.
Újraruha divatshow

divatbemutato.jpgA Budapesti Művelődési Központ és az ÖkoPack Kht. – „Hulladékból termék” című kiállítás kísérőrendezvényeként kiírt zöldítő pályázatra érkezett pályaművekből rendezett rendhagyó divatbemutató alkalmával bepillantást kaphattak a Modell Divatiskola tanulóinak ötleteiből, kreativitásból annak a jegyében, hogyan lehet hasznosítani és látványossá tenni a különböző könnyűipari szakmák tanulása közben keletkezett hulladékokat, maradékokat.

A diákok mindennapi életében az újrahasznosításnak és az újra feldolgozásnak egyaránt óriási szerep jut.

A divatshow-n a kellékek, maradékok, gombok, húzózárak, szalagok, csatok, nejlonok, szőrmék, papírok újrahasznosításából készült divatos öltözékek kerültek bemutatásra, melyek a Modell Divatiskola diákjainak kreativitását és fantáziáját tükrözik.

Két színpadképben került sor a bemutatóra: 

  1. Az első színpadi képben az újrahasznosított kellékek és maradékok komplett öltözetként jelentek meg.
  2. A második színpadi képben láthatták, hogyan lehet elegáns ruhadarabokat készíteni akár papírhulladékból is.

Az öltözeteket a Modell Divatiskola tanulói tervezték, készítették és mutatták be.

2009. május 5–19.
Öko-órák

oko-ora_kicsi.jpgA „Hulladékból termék” című környezetvédelmi szakkiállítást kísérő programok között a kiállítás ideje alatt iskolai csoportok számára „öko-órákat” szervezett intézményünk.

Az interaktív öko-órák témái jól integrálhatók az oktatási intézmények környezeti nevelési programjába, mivel a reklám, a globalizáció, a tudatos vásárlás, a fair trade és a hulladék-felhasználás tárgykörét járják körbe.

Az Öko-órák választható témái az alábbiak voltak:

  1. Így élünk – a világ sokféle és a lehetőségeink nagyon is különbözőek (Globális körkép a szegénységről, a környezeti válságról, a fogyasztói társadalomról és ezek összefüggéseiről.)
  2. Hirdet-és? – fókuszban a reklámok (A reklám a fogyasztói társadalom mozgatórugója, hatással van a fogyasztás mértékére, ezáltal a hulladéktermelésre is.)
  3. Kosárba tegyem? – tanácsok a tudatos vásárláshoz (A játékos foglalkozáson az élelmiszerekről, az összetevőikről, a csomagolásról és a tudatos vásárlásról tudhattak meg többet a kiállítás látogatói.)
  4. „Fair” világ – a fair trade, azaz a méltányos kereskedelem (Természetes, de kinek? A méltányos kereskedelem bemutatása a gyermekkorosztály számára.)
  5. Mi közöd hozzá? – fiatalnak lenni a globális világban (Manapság az egyik leggyakrabban használt fogalom a globalizáció. De vajon tudjuk-e, hogy pontosan mit értünk rajta?)
  6. Dobd fel, amit kidobnál! – Kézműves műhely (A foglalkozás célja a hulladékok kreatív és ötletes újrahasznosítása.
    A kidobásra ítélt tárgyaknak új külsőt kölcsönöztek a résztvevők, s az elkészült mutatós dísztárgyakat, hasznos kiegészítőket haza is vihették.)

2009. május 16.
Te + a Világ! – Rekreatív programok

te_meg_vilag.jpgTe + a Világ! címmel a „Hulladékból termék” szakkiállítás kísérőrendezvényeként játékos gyermek- és ifjúsági programokkal igyekeztünk bevonzani az érdeklődőket a Budapesti Művelődési Központba, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük az újrahasznosítást, a környezettudatosságot a kreatív kézművesség segítségével. kézművesség és az afrikai zene köré szerveződnek.

Az egészen kicsiknek interaktív mesedarab segített megérteni, mi történik a világ Négyszögletű Kerekerdőivel, ha az ember ilyen önző módon viselkedik saját kényelme érdekében.

Az örökké valamiben mesterkedő nagyobbacskákat a Re:Kreatív Műhely fogta be alkotó munkára, melyet a Cellux Csoport vezetett – a foglalkozásokon hulladékból készíthettek ötletes tárgyakat a gyerekek. Hogy a természetfeletti erők segítségét is a természet megmentésére fordíthassák, hungarocellből faraghattak sámánszobrokat azok, akik nem idegenkednek egy kis modern mágiától. Estébe hajlóan konga-koncert és afrikai tánctanítás mozgatta meg a fiatalokat.

 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760