Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Intergenerational LearningGenerációk közötti kommunikáció – gondolkozz, cselekedj, önkénteskedj együtt!

Habár az európai társadalmak elöregedése évek óta ismert tény, a téma kommunikációja meglehetősen vitatott.

Európai szinten számos kezdeményezés van arra, hogy a generációk közötti szolidaritást erősítsék, ugyanakkor a nemzeti szintű kommunikáció még midig meglehetősen a negatív gazdasági hatásokra koncentrál, amelyek csak felerősödtek az elmúlt évek gazdasági válságának köszönhetően.

Sajnos, az idős emberek és az idősödés témakörének negatív megítélése még mindig széleskörű, miközben a generációk közötti kommunikációs szakadék örök téma. Az igen gyorsan változó környezet (beleértve a technikai változásokat is) rengeteg kihívást tartogat, amelyekkel az idősek nehezen küzdenek meg. Ez a tény a meglévő kommunikációs különbségeket és a generációk közötti távolságot tovább növeli.

Ennek eredményeként a fiatalok kevésbé értékelik az idősebb generáció tudását, míg az idősebb nemzedék azzal szembesül, hogy haszontalannak és védtelennek érzi magát társadalmunkban.

Az együttműködő partnerek hiszik, hogy az ügy kezelése komplex hozzáállást és látásmódot igényel. Ez a projekt a fentebb röviden vázolt felvetésekre reagál és igyekszik adekvát válaszokat adni a felnőttképzés eszközei segítségével.

Néhány kulcskompetencia fejlesztése egy nemzetközi projekt keretében egy ilyen válasz lehet. A projektben tervezett tevékenységek megvalósítása során a partnerség szándékában áll többek között az idegen nyelvi kommunikáció, a személyközi és állampolgári kompetenciák, valamint a kulturális és digitális kompetenciák fejlesztése a résztvevők körében, mellyel reményeink szerint hozzájárulunk egy békésebb és együttműködőbb társadalom kialakításához.

Öt ország hat partnerszervezete dolgozik együtt a Generációk közötti kommunikáció – gondolkozz, cselekedj, önkénteskedj együtt! című projekt keretében.

A projekt fókuszában a nemzedékek közötti kommunikáció fejlesztése áll.

Minden partnerszervezet egy speciális módszerrel dolgozik – mely segítségével lehetséges a kommunikáció fejlesztése – de ezeket a módszereket nem tesztelték generációk közötti tanulási / együttműködési helyzetben.

Minden partner egy helyi, idősek és fiatalok bevonásával zajló projektet valósít meg, miközben alkalmazza a generációk közötti párbeszéd fejlesztését támogató módszerét.

A helyi pilot projektek során alkalmazott módszereket és az eredményeket nemzetközi szinten osztják meg a partnerek. Az eredményeket egy eszköztárban (toolkit) foglalják össze a partnerszervezetek, mely egyaránt bemutatja a módszert és a gyakorlati tapasztalatokat.

A partnerek közös kommunikációs felületeket alakítanak ki (Facebook, al-weboldalak), melyek megteremtik a hazai és a nemzetközi nyilvánosságot a projekt számára, és hozzájárulnak az eredmények hatékony terjesztéséhez.

Kérjük, kövesse a legfrissebb híreket, fejleményeket az alábbi elérhetőségeken:

Facebook profilunk:   https://www.facebook.com/Intergenerational.Learning.LLP?ref=hl

A projekt futamideje: 2 év (2012. augusztus 1. – 2014. július 31.)

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez az oldal és az itt található információk a szerző nézeteit tükrözik, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

Információ: Brenner Zsuzsanna.

 

Minősített Közművelődési Cím 2011 és Közművelődési Minőség Díj 2012
Minősített Közművelődési Intézmény Cím 2011
Közművelődési Minőség Díj 2012


 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760