Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

ComeON! képzésA Budapesti Művelődési Központ partnerszervezetével, a Bethlen Gábor Gimnáziummal, közösen valósította meg a ComeON! képzést, amelyben diákok és idős önkéntesek közösen terveztek és valósítottak meg olyan kísérleti projekteket, amelyek a társadalmi fejlődést, innovációt szolgálják.

A 30 órás képzés 2015. januárban indult és májusban fejeződött be. Nyolc idős (55+) önkéntes és tizennyolc diák (14–17 év közöttiek) vett részt a programban. A képzés során trénerek segítségével a két korosztály együtt dolgozott fel olyan témaköröket mint a XXI. század legfontosabb kompetenciái, az önkéntesség és a társadalmi innováció. Az elméleti alapozást követően a vegyes korosztályú csoportok közösen tervezték és valósították meg saját projektjüket.

 

A képzés végére négy kísérleti projekt született:

  • az önkéntesség,
  • a fenntarthatóság,
  • az IT és a
  • pályaválasztás témakörökre építve.

A képzést követő értékelés során mind az idősebb, mind a fiatalabb korosztály úgy nyilatkozott, hogy a program nagyban hozzájárult a generációk közötti szolidaritás megerősítéséhez. Hozzátették, hogy a különböző módszerek fejlesztették a kommunikációs, problémamegoldó és projekt-tervezési ismereteiket, kompetenciájukat. Mindkét korosztály arról számolt be, hogy a csoportmunka erőteljesen formálta a véleményüket; hozzájárult a korlátok lebontásához, az előítéletek csökkentéséhez, és új lehetőségeket nyitott meg mindkét korcsoport számára.    

 

A projektek bemutatása

 

1.    Önkéntesség – Az Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ) fejlesztése

 

A projekt célja

  • Az iskolai közösségi szolgálattal szembeni ellenérzés csökkentése és a kötelező munka hasznosabbá tétele a diákok számára.
  • Idősek bevonása az önkéntes munkába, információval való ellátásuk.

Közösségi igény, amelyre a projekt épül
ComeOn projektA diákok problémásnak találták, hogy olyan civil szervezeteket találjanak, amelyek az ő érdeklődési körüknek megfelelő önkéntes munkát kínálnak, míg az idős csoporttagok úgy vélték, hogy az önkéntesség még mindig nem elég népszerű az idősebb korosztály körében.
Ezen közösségi igényre építve a csoport úgy döntött, hogy felméri az iskolában a diákok igényeit, érdeklődési körét, valamint erre építve összeállítja azoknak a szervezeteknek az adatbázisát, amelyek önkéntes munkát kínálnak nekik.

 

Tevékenységek
TevékenységA csoport tagjai összeállítottak egy kérdőívet, amely felméri a diákok érdeklődési körét és igényeit, majd megkérdeztek az iskolában 89 diákot. Az eredményeket egy adatbázisban összegezték, amely láthatóvá tette a preferenciákat.
Megkezdték azoknak a szervezeteknek a felkutatását, amelyek az igényeknek megfelelnek, és felkészültek diák önkéntesek fogadására. A civil szervezetekről adatbázist állítanak össze.

EredményekEz a projekt jó példa az eredmények fenntarthatóságára. Mivel az iskolai közösségi szolgálat kötelező lesz továbbra is a középiskolai diákok számára, ezért a készülő adatbázis a következő generáció eredményes(ebb) feladatvégzését (is) szolgálja. Ezen felül a sikeres együttműködések népszerűsíthetik az önkéntességet a tinédzserek között. Az adatbázis támogatja az idősebb generáció bevonását is.

 

2.    Fenntarthatóság – Áru cserebere

 

A projekt célja
A projekt célja, hogy ötletet adjon, miként lehet a kiadásokat csökkenteni, ugyanakkor segíteni másokat.  

 

Közösségi igény, amelyre a projekt épül
ComeOn projektA tömegtermelés és a reklámok arra ösztönöznek mindenkit, hogy egyre gyorsabb ütemben cserélje le az általa használt termékeket. Sokszor a fiatalok nem figyelnek arra, hogy ami számukra már használhatatlan, értéktelen vagy ósdi, az a gyors technológiát nehezebben követő idősek számára komoly fejlődést, értéket képviselhet.   

 

 Tevékenységek
A diákok és az idősek egy cserebere délutánt szerveztek, ahova mindenki elhozhatta a számára nem szükséges dolgokat, amelyek gazdát cserélhettek.

 

3.    Pályaválasztás, továbbtanulás – Mi legyek?

 

A projekt célja
A projekt célja, hogy bemutasson néhány szakmát, illetve rávilágítson a folyamatos (élethosszig tartó) tanulás szükségességére.

 

Közösségi igény, amelyre a projekt épül

TovábbtanulásA közös munka során kiderült, hogy a diákok számára az egyik legnagyobb kihívást a gimnázium utáni továbbtanulás, szakmaválasztás jelenti, amely biztos alapokat jelenthet a munkaerőpiacon. Volt olyan, akinek nem volt elképzelése, hogy milyen irányba induljon el, mások tartottak a választás véglegességétől, amely egy életre befolyásolhatja jövőjüket, sorsukat.
A csoportmunka bebizonyította, hogy az idősebb résztvevők olyan élettapasztalattal rendelkeznek, amellyel segíthetik a fiatalokat.  

   

Tevékenységek
CsoportmunkaA diákok és az idős résztvevők talkshow-t szerveztek, ahova idősebb, különböző szakmák képviselőit hívták meg.
A meghívottak bemutatták tanulmányaikat, munkájukat és megosztották élettörténetüket a hallgatósággal.
Az élettörténeteken keresztül a résztvevők megértették a folyamatos tanulás fontosságát, amely hozzásegítheti őket a munkaerő-piaci váltáshoz, és a személyes megújuláshoz.

 

4.    IT – Új generáció, új technika

 

A projekt célja
A projekt az új technológia bemutatását célozta meg.     

 

Közösségi igény, amelyre a projekt épül
ProjektmunkaA csoportmunka felszínre hozta, hogy a generációk közötti távolság egyik oka a technológiai szakadék.
A két korosztály különböző csatornákon, különböző eszközök segítségével kommunikál.

 

 

Tevékenységek
A diákok négy workshopot szerveztek, amelyen különböző technikai trükköket mutattak be.

 

ComeON! projekt

Lifelong Learning Programme

 

Ezt a projektet az Európai Bizottság támogatásával finanszírozták. Ez a cikk csakis a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a benne foglalt információ bármilyen jellegű felhasználásáért. A ComeON! egy generációk közötti oktatási project, amit az Európai Bizottság finanszíroz az Élethosszig Való Tanulás Program, Grundtvig Multilaterális Projektek Akció keretében.
Egyezmény száma: 2013 – 3209 /001 – 001 Projekt száma: 538254-LLP-1-2013-1-IT-GRUNDTVIG-GMP

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760