Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Generációk interkulturális párbeszéde

A „Generációk interkulturális párbeszéde” című európai uniós projekt keretén belül négy német idős önkéntest fogadtunk 2012. októberben, és négy magyar 50 év feletti önkéntes utazott Németországba 2013 májusában.

Mindkét ország önkéntesei egy kiállítás anyagát állították össze, illetve informális rendezvények és beszélgetések keretén belül mutatták be országuk kultúráját. A lehetséges témák a hétköznapi praktikus tudástól a történelmi eseményeken át a kortárs műveltség elemeinek bemutatásáig terjedtek.

A fényképezés és az előadássorozat alkalmaival lehetőség nyílt egymás kultúrájának felfedezésére is.

A projektben a generációk együttműködését is igyekeztünk előmozdítani. A fotózásban és az előadásokban is közreműködtek fiatalok.

Az önkéntes munka zárásaként képekkel illusztrált prezentációt készítettek az önkéntesek, melyet a helyi közösség számára mutattak be a fogadó országban. A bemutató összefoglalta a projekt eredményeit, valamint hozzájárult az önkéntes munka népszerűsítéséhez is.

A magyar önkéntesek a németországi izgalmas és mozgalmas időszakról Magyarországon is beszámoltak. A hazai közönségnek szervezett rendezvény alkalmával képekkel illusztrált bemutatót tartottak, és ugyanezen a napon nyílt meg a projektet bemutató kiállítás is a BMK galériájában.

Bővebben...

IMAG1207Minden városlátogató első útja München legszebb terére, a Marienplatzra vezet, mely a belváros szíve-lelke. A teret a monumentális neogótikus Új Városháza uralja. 85 m magas tornya tetejéről München címeralakja, a bencés szerzetes őrködik a város felett.

De vajon mi köze van Münchennek a szerzetesekhez?

Bővebben...

thumb IMAG1207München elegáns történelmi arculatát az uralkodó Wittelsbach család hercegei, választó-fejedelmei és királyai alakították ki az évszázadok során (1255–1918).
Két királyi tere és három királyi sugárútja van.

Bővebben...

SSA41252München az Isar folyó partjain fekszik, mely 13,7 km hosszan, DNY–ÉK irányban folyik át a városon.  A várost az Isar patakjai, csatornái szelik át, ő táplálja München változatos szökőkútjait is. München az Isarnak köszönheti létét. Neve a kelta Isaria szóból származik, jelentése: „sebes folyó”.

Ismerkedjünk meg vele!

 

Bővebben...

SSA41343München Európa egyik szökőkutakban leggazdagabb városa. 185 köztéri kútja van. Mikor a város utcáin, terein és parkjaiban sétáltunk, lépten-nyomon látványos szökőkutakban és romantikus vagy vicces díszkutakban gyönyörködhettünk.

Most csak a számunkra legérdekesebbeket mutatnánk be.

Bővebben...

SSA40949München legámulatbaejtőbb látványosságát, az Angol Kertet (Englischer Garten) bejáratánál csodálhattuk meg. Az Eisbach hídnál szörfösök lovagolták meg az erős sodrású Eisbach (Jégpatak) hullámait.

A belvárosi szörfözés – világhírű müncheni specialitás.

Bővebben...

IMGP6187Évszázadokon át a Marienplatz helyén volt München piactere. Idővel a tér kicsinek bizonyult, és 1807-ben I. Miksa király áthelyeztette a piacot a városközpont mögé, a Péter dombocska tövébe. A Viktualienmarkt elnevezést 1840 körül kezdték el használni, amikor a polgárok körében modernnek számított a német nevek latinosítása. A „Viktualien” jelentése: élelmiszer.

A Viktualienmarkt München legkülönlegesebb élelmiszerpiaca.

Bővebben...

IMAG1222Jártunkban-keltünkben rengeteg kerékpárossal találkoztunk, nagyon sokan használják ezt a közlekedési eszközt mindenhol: vidéki utakon, vagy a városi parkokban, a folyók partján, vagy a város utcáin egyaránt.

A biciklin túlmenően voltak még kerekes járművek, amelyeket meg kellett örökíteni – volt, aminek három, vagy esetleg négy kereke is volt, esetleg húzták, vagy tolták – mindenesetre színesítették a közlekedési összképet, és bizonyára megkönnyítették a használóik életét.

Bővebben...

SSA47342Többek között fényképezni mentünk ki Bajorországba, megörökíteni mindent, ami tetszett, vagy ami nem, amin meglepődtünk, vagy amin már meg se lepődtünk – mindezt a szenior önkéntesek szemével.
Feltettük az albumba azokat a szobrokat, amelyek emlékezetesek számunkra, amelyeket valamilyen szempontból erre érdemesnek találtunk.

A téma jellegéből adódóan sok információ van a képekhez fűzött képaláírásokban, több, mint itt az előszóban, hiszen minden szobor más és más…

Bővebben...

IMAG0391Az ősi bajor konyha paraszti ételekből áll, melyek főleg sertés- vagy marhahúsból készülnek, burgonya vagy káposzta körettel. Azonban gombamód szaporodnak az olasz éttermek, a „ristorante"-k, ahol az olasz konyha remekeit kínálják. 

Bajorországban nem is olyan egyszerű megismerkedni a bajor konyha specialitásaival!

Bővebben...

03-IMAG0087Das BIER – „ a bajor sör: folyékony arany”
Münchent a sör fővárosának nevezik. A bajor sör pedig a bajorok folyékony aranya. Münchent nem hagyhatjuk el anélkül, hogy meg ne kóstolnánk egyet-egyet a mintegy 100 sörkert vagy sörpince egyikében.

Tudták, hogy a bajorok eredetileg Szászországból importálták a sört?

Bővebben...

PIC 2188Az 1972. évi Nyári Olimpiára München külvárosában egy 3 négyzetkilométeres nagyságú sportcentrumot építettek a BMW székház és látogatóközpont szomszédságában (az Autobahn választja el egymástól őket).

Magát a létesítményt Olimpiaparknak nevezik.

Bővebben...

thumb tukorterem1

Bajorországot a kastélyok országának nevezik, "Schlösserland Bayern”. 2013 a kastélyok éve, melynek mottója: "A kastélyok és várak a bajor történelem ujjlenyomatai – ezt az egyedülálló örökséget meg kell őriznünk”. Mi három nevezetes kastélyt látogattunk meg.

Bővebben...

� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760