Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

thumb tukorterem1

Bajorországot a kastélyok országának nevezik, "Schlösserland Bayern”. 2013 a kastélyok éve, melynek mottója: "A kastélyok és várak a bajor történelem ujjlenyomatai – ezt az egyedülálló örökséget meg kell őriznünk”. Mi három nevezetes kastélyt látogattunk meg.

 

Nymphenburg kastély
A Nymphenburg kastély München északnyugati részén található. A 17-18 századi barokk kastély-együttes a Wittelsbach-dinasztia nyári rezidenciája volt. Megcsodáltuk gazdagon díszített lakosztályait és galériáit. Az impozáns "bajor rokokó” stílusú Díszterem csillárjai és eredeti freskói lenyűgöző hatást tettek ránk. A kastély legnépszerűbb része a Szépségek Képtára (Schönheitengalerie), mely I. Lajos megrendelésére készült. 36 nemes hölgy és városi asszony portréi láthatók itt, akik mind a király szeretői voltak. Leghíresebb szeretője, Lola Montez spanyol táncosnő annyira megnyerte a 60 éves Lajos kegyeit, hogy a király még a minisztereit is elbocsátotta miatta, és őt grófnői címmel tüntette ki. De az 1848-s forradalom kitörésekor kénytelen volt lemondani a trónról fia, II. Miksa javára. A kastélyban született Miksa fia, a későbbi II. Lajos király.

Herrenchiemsee kastély
Hajóval utaztuk a Chiem-tó Herreninsel nevű főszigetére (Urak szigete), melynek 2,5 km2 területét erdők és mezők borítják. Megcsodálhattuk II. Lajos király (1864-86) legfényűzőbb és legköltségesebb kastélyát, melyet "bajor Versailles”-nak neveznek.
II. Lajost, a "mesekirályt”, mint luxuskastélyok és lovagvárak szenvedélyes építtetőjét ismerjük. Életében megtagadta, hogy megnyissák kastélyait a nyilvánosság előtt, és azt követelte, hogy halála után rombolják le azokat. De szerencsére ez nem így történt.
A Herrenchiemsee kastély a Versailles-i palota pontos másának készült (1878-86). De az államkassza 7 év múlva kiürült, és a kastély torzó maradt. Csak a 103 méter hosszú főépület készült el. A király mindössze 10 napot töltött a kastélyban. 20 termet szentelt XIV. Lajos múzeumának. Legfényűzőbb terme a 98 méter hosszú és 13 méter magas Tükörterem. A parkra néző falát 17 ablak töri meg, a másikat 17 óriástükör borítja. 44 aranyozott óriás gyertyatartó és 33 aranyozott kristálycsillár 2300 gyertyájának fénye lobogott megkétszereződve a tükrökben. (Ennek a teremnek a képét az internetről kölcsönöztünk, mivel a kastélyban tilos volt fényképezni). A fényképezési tilalom miatt a virágszőnyeggel borított és szökőkutakkal díszített parkban készült fotóinkkal szeretnénk bemutatni a Herrenchiemsee szépségét és gazdagságát.
A szökőkutak is a Versailles-i parkban látható diszkutak másolatai.
A Latona-szökőkút Létó (Latona) istennő legendáját jeleníti meg. A lépcsőzetes márványkút tetején áll Létó fehér márványszobra. Alatta láthatjuk, ahogy Zeusz az istennő ellenségeit békává és teknősökké változtatja.
A Fama-szökőkút sötét sziklájának tetején a Dicsőség szárnyas istennője lovagol Pegazus hátán. A szikla oldalain az Irigység, Gyűlölet és a Hazugság alakjai zuhannak alá.
A Fortuna szikla-szökőkút tetejét a Szerencse istennője koronázza. Lábainál tengeri istenségek, Nereis,Triton és Delphine szobrai láthatók.

Possenhofen kastélya
Nem hagyhattuk el Bajorországot Erzsébet királyné családi kastélyának megtekintése nélkül. Elutaztunk Possenhofen falucskába, a Starnbergi tó partjára. Itt áll Miksa herceg és Mária Ludovika hercegnő nyári kastélya. Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach bajor hercegnő, azaz Sisi, itt töltötte gyerekkorának nyarait szüleivel és 8 testvérével. A 16 éves Sisi Ferenc József hitveseként osztrák császárné, majd 1867-ben a magyarok királynéja lett.
A kastély nem látogatható, mert magántulajdonban van. De a tulajdonos megengedi a látogatóknak, hogy a kastélyt kívülről megörökítsék és a parkjában sétáljanak.

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760