Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

SSA41252München az Isar folyó partjain fekszik, mely 13,7 km hosszan, DNY–ÉK irányban folyik át a városon.  A várost az Isar patakjai, csatornái szelik át, ő táplálja München változatos szökőkútjait is. München az Isarnak köszönheti létét. Neve a kelta Isaria szóból származik, jelentése: „sebes folyó”.

Ismerkedjünk meg vele!

 

A Tiroli Alpokban ered 1160 m magasan, és 295 km megtétele után ömlik a Dunába. Így vizét a Duna elhozza hozzánk is. Az Isar a fennsíkra érve szétterül a partokon és ágakra szakad, melyeket ligetek és kavicsos fövenyek tarkítanak. Két nagy szigetet ölel körül.

A Múzeum szigeten van a Német Múzeum, a világ egyik legnagyobb technikai múzeuma, a Práter szigeten pedig a szecessziós Népfürdő található. A Marianne sétahíd vezet a szigetre a Szt. Lukács templomtól, mely az Isar-parti Lehel városrész fő temploma. A gyors folyású Isar nem hajózható, de a középkorban fontos kereskedelmi útvonal volt. Tutajok ereszkedtek alá a Dunába, a velencei piacokról déli gyümölcsöket, fűszereket, selymet szállítottak Bécsig, sőt Budáig. A 19. században, a tutajozás virágkorában, évente több mint 8000 tutaj kötött ki Münchenben. 

A középkorban az Isar patakjai számos vízimalmot működtettek, ellátták vízzel a várost és a városfalak előtti várárkokat. A már meglévő ágakból újabbakat ágaztattak ki, melyek később egyesültek a főággal. Az így kialakult patakhálózat 90 patakból állt.

Az egykor 17,5 km hosszú patakrendszerből 12 km-t kiszárítottak, a többit lefedték. Így a patakok sok helyen az úttest alatt rejtőznek, de a parkokban, kertekben újra előbukkannak

1920 óta a vízi energiát áramfejlesztésre használják. Ma 28 erőművet lát el vízi energiával.

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760