Az ősi bajor konyha paraszti ételekből áll, melyek főleg sertés- vagy marhahúsból készülnek, burgonya vagy káposzta körettel. Azonban gombamód szaporodnak az olasz éttermek, a „ristorante"-k, ahol az olasz konyha remekeit kínálják.
Bajorországban nem is olyan egyszerű megismerkedni a bajor konyha specialitásaival!
Vaterstettenben, a szállodánk étterme is egy ristorante volt, ahol – bár kitűnő olasz pasta-, pizza-, borjú- és halételeket kínáltak – a bajor Grüss Gott helyett az olasz Buona Sera köszöntéssel fogadtak. De mi bajor ízekre vágytunk! Komoly felderítő munka után találtunk rá a városka leghangulatosabb bajor éttermére, az Alter Hofra.
A bajorok ritkán esznek levest – inkább salátákat fogyasztanak előételnek. A májgombócleves a leghagyományosabb, de sokféle krémlevest (répa, spárga, tök) és ünnepi alkalmakra egy zöldséges, palacsinta csíkokkal díszített különleges marhahúslevest fogyasztanak. A legkedveltebb főétel a sertéssült, burgonya- vagy zsemlegombóccal. De nem ám paprikás zsírban úszva, hanem barnasör-mártásban!
Ősi bajor ételnek számít a ropogósra sült sertéscsülök (Schweinshaxn). A nőknek általában vastag csontú adagokat hoznak, míg férfiak vékony csontú, vastag húsú csülköt kapnak. Ám férfi legyen a talpán, aki ezt egy ültő helyében képes elfogyasztani! Aztán még itt a csülök trükkje! Aki a ropogós, mégis lágy csülök bőrét a végére hagyja ínyencségnek, pórul jár, mert az idővel kővé keményedik! Többen ott hagyták már a fogukat!
A marha- és főleg a borjúhús kivételes csemege. A 13. századtól kezdve húszezrével terelték Münchenbe az ősi bajor „Ökör-úton” a magyar szürke marhát, melynek húsa ínyencségnek számított. A városlakók naponta megengedhették maguknak a marhahús, és ünnepnapokon borjúhús élvezetét. 1840-ben München lakossága 83 000 volt – ekkor 76 979 borjút vágtak le a városlakók számára.
Kipróbáltunk néhány specialitást is:
- A Tafelspitz, azaz főtt marhafartő, Ferenc József kedvenc étele volt – talán Sissi hatására.
- A Saumagen, azaz fűszeres darált sertéshússal töltött kocagyomor, Helmut Kohl kancellár kedvence volt. Ezt az ételt nemcsak én kóstoltam meg, hanem – a '80–90-es években – Margaret Thatcher, Michail Gorbatschow és Ronald Reagan is. Mindannyian túléltük, sőt élveztük is az ízét.
Mivel Bajorország a tavak országa is, nagyon sokféle halételt is fogyasztanak – nyersen, grillezve vagy barnasörös mártásban.
Na és a desszertek? A bajor gyümölcsös torták és fagyi kelyhek csak úgy táncolnak az ízlelőbimbóinkon, mert könnyűek és rendkívül ízletesek.
Nem láttunk egyetlen elhízott embert sem! Aki mégis bővebb méretekkel rendelkezett, az a has tájon volt erős. A bajor férfi büszke a sörhasára. Ez a mondás járja: „ Ein Mann ohne Bauch ist ein Krüppel!” (Has nélkül a férfiember, nem egész, csak egy félember!).
- Részletek
- Kategória: Generációk interkulturális párbeszéde
- Megjelent: 2013. szeptember 28
- Módosítás: 2013. október 07
- Találatok: 4353