Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

IMAG0391Az ősi bajor konyha paraszti ételekből áll, melyek főleg sertés- vagy marhahúsból készülnek, burgonya vagy káposzta körettel. Azonban gombamód szaporodnak az olasz éttermek, a „ristorante"-k, ahol az olasz konyha remekeit kínálják. 

Bajorországban nem is olyan egyszerű megismerkedni a bajor konyha specialitásaival!

Vaterstettenben, a szállodánk étterme is egy ristorante volt, ahol – bár kitűnő olasz pasta-, pizza-, borjú- és halételeket kínáltak – a bajor Grüss Gott helyett az olasz Buona Sera köszöntéssel fogadtak. De mi bajor ízekre vágytunk! Komoly felderítő munka után találtunk rá a városka leghangulatosabb bajor éttermére, az Alter Hofra.

A bajorok ritkán esznek levest – inkább salátákat fogyasztanak előételnek. A májgombócleves a leghagyományosabb, de sokféle krémlevest (répa, spárga, tök) és ünnepi alkalmakra egy zöldséges, palacsinta csíkokkal díszített különleges marhahúslevest fogyasztanak. A legkedveltebb főétel a sertéssült, burgonya- vagy zsemlegombóccal. De nem ám paprikás zsírban úszva, hanem barnasör-mártásban!

Ősi bajor ételnek számít a ropogósra sült sertéscsülök (Schweinshaxn). A nőknek általában vastag csontú adagokat hoznak, míg férfiak vékony csontú, vastag húsú csülköt kapnak. Ám férfi legyen a talpán, aki ezt egy ültő helyében képes elfogyasztani! Aztán még itt a csülök trükkje! Aki a ropogós, mégis lágy csülök bőrét a végére hagyja ínyencségnek, pórul jár, mert az idővel kővé keményedik! Többen ott hagyták már a fogukat!

A marha- és főleg a borjúhús kivételes csemege. A 13. századtól kezdve húszezrével terelték Münchenbe az ősi bajor „Ökör-úton” a magyar szürke marhát,  melynek húsa ínyencségnek számított. A városlakók naponta megengedhették maguknak a marhahús, és ünnepnapokon borjúhús élvezetét.  1840-ben München lakossága 83 000 volt – ekkor 76 979 borjút vágtak le a városlakók számára.

Kipróbáltunk néhány specialitást is:

  • A Tafelspitz, azaz főtt marhafartő,  Ferenc József kedvenc étele volt – talán Sissi hatására.
  • A Saumagen, azaz fűszeres darált sertéshússal töltött kocagyomor, Helmut Kohl kancellár kedvence volt. Ezt az ételt nemcsak én kóstoltam meg, hanem – a '80–90-es években – Margaret Thatcher, Michail Gorbatschow és Ronald Reagan is. Mindannyian túléltük, sőt élveztük is az ízét.

Mivel Bajorország a tavak országa is, nagyon sokféle halételt is fogyasztanak – nyersen, grillezve vagy barnasörös mártásban.

Na és a desszertek? A bajor gyümölcsös torták és fagyi kelyhek csak úgy táncolnak az ízlelőbimbóinkon, mert könnyűek és rendkívül ízletesek.

Nem láttunk egyetlen elhízott embert sem! Aki mégis bővebb méretekkel rendelkezett, az a has tájon volt erős. A bajor férfi büszke a sörhasára. Ez a mondás járja: „ Ein Mann ohne Bauch ist ein Krüppel!” (Has nélkül a férfiember, nem egész, csak egy félember!).

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760