Das BIER – „ a bajor sör: folyékony arany”
Münchent a sör fővárosának nevezik. A bajor sör pedig a bajorok folyékony aranya. Münchent nem hagyhatjuk el anélkül, hogy meg ne kóstolnánk egyet-egyet a mintegy 100 sörkert vagy sörpince egyikében.
Tudták, hogy a bajorok eredetileg Szászországból importálták a sört?
A 16. századig a Wittelsbach-udvar szomját a szász sör oltotta, míg 1589-ben V. Vilmos herceg úgy döntött, hogy udvari sörfőzdét alapít (Hofbräuhaus), melynek kapuit a nép számára csak I. Lajos király nyittatta meg, 1828-ban.
A Hofbräuhaus München legrégibb és legnagyobb sörháza, mely ma állami sörfőzdeként működik. Híres mottója: "Durst ist schlimmer als Heimweh" (a szomjúság rosszabb, mint a honvágy).
Azt mondják, aki ide nem tér be egy sörre, nem is mondhatja, hogy járt Münchenben. Itt naponta gyakran 30 000 vendéget is kiszolgálnak. A törzsvendégek saját névvel ellátott korsóit lakat alatt őrzik.
1487 óta van érvényben a bajor sörtisztasági törvény, mely kimondja,hogy a sörkészítéshez csak négy alapanyag használható fel: maláta, komló, élesztő és víz. 2001 óta az Európai Unió védett névnek nyilvánította a "Bayerisches Bier" nevet. Csak az a sör viselheti, melyet Bajorországban főznek a bajor tisztasági törvény betartásával.
Az igazi sörkerteket ősrégi gesztenyefák alatt találjuk. Itt nem számít, ki honnan jött. Az idegenek is egy asztalhoz ülnek és egy jó sör mellett elbeszélgetnek. Egykor a kertek alatt, földalatti gödrök hűsében tárolták söreiket a sörfőzők, mígnem az az ötletük támadt, hogy ott helyben mérjék ki azt. Ez volt a kezdete a hagyománynak, amelyet a müncheniek a mai napig lelkesen ápolnak.
A bajorok minden alkalmat megragadnak 1-1 sör ünneplésére, legyen az május elseje, apák napja vagy a világ legnagyobb sör ünnepe, az Oktoberfest. Ezt először 1810. október 12-én rendezték meg, mikor I. Lajos király feleségül vette Teréz hercegnőt és München város egész lakosságát meghívta az ünnepségre, a városfal melletti rétre. A rét a nevét Teréz hercegnőről kapta (Theresienwiese)
A 19. század elején Bajorországban mintegy 30 000 sörfőzde működött, köztük sok házi, falusi és kolostori. Ma a németországi sörfőzdék több, mint fele Bajorországban található (650). Legalább 40-fajta bajor sör létezik. A sörök alkoholtartalma 4,5% és 6% között van.
Nem könnyű eligazodni a sörfajták között: van Helles és Dunkles (világos, sötét), van Weissbier ( búzasör, melyet fehér sörnek hívnak), aztán itt van a Mass (ez 1 liter ) és egyre népszerűbbek a frissítő gyümölcsös sörök, mint a Radler és a Russe.
Na, én már megszomjaztam, menjünk és igyunk egy... mit is?
- Részletek
- Kategória: Generációk interkulturális párbeszéde
- Megjelent: 2013. szeptember 28
- Módosítás: 2013. október 07
- Találatok: 2884