Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

03-IMAG0087Das BIER – „ a bajor sör: folyékony arany”
Münchent a sör fővárosának nevezik. A bajor sör pedig a bajorok folyékony aranya. Münchent nem hagyhatjuk el anélkül, hogy meg ne kóstolnánk egyet-egyet a mintegy 100 sörkert vagy sörpince egyikében.

Tudták, hogy a bajorok eredetileg Szászországból importálták a sört?

A 16. századig a Wittelsbach-udvar szomját a szász sör oltotta, míg 1589-ben V. Vilmos herceg úgy döntött, hogy udvari sörfőzdét alapít (Hofbräuhaus), melynek kapuit a nép számára csak I. Lajos király nyittatta meg, 1828-ban.

A Hofbräuhaus München legrégibb és legnagyobb sörháza, mely ma állami sörfőzdeként működik. Híres mottója: "Durst ist schlimmer als Heimweh" (a szomjúság rosszabb, mint a honvágy).
Azt mondják, aki ide nem tér be egy sörre, nem is mondhatja, hogy járt Münchenben. Itt naponta gyakran 30 000 vendéget is kiszolgálnak. A törzsvendégek saját névvel ellátott korsóit lakat alatt őrzik.

1487 óta van érvényben a bajor sörtisztasági törvény, mely kimondja,hogy a sörkészítéshez csak négy alapanyag használható fel: maláta, komló, élesztő és víz. 2001 óta az Európai Unió védett névnek nyilvánította a  "Bayerisches Bier" nevet. Csak az a sör viselheti, melyet Bajorországban főznek a bajor tisztasági törvény betartásával.

Az igazi sörkerteket ősrégi gesztenyefák alatt találjuk. Itt nem számít, ki honnan jött. Az idegenek is egy asztalhoz ülnek és egy jó sör mellett elbeszélgetnek. Egykor a kertek alatt, földalatti gödrök hűsében tárolták söreiket a sörfőzők, mígnem az az ötletük támadt, hogy ott helyben mérjék ki azt. Ez volt a kezdete a hagyománynak, amelyet a müncheniek a mai napig lelkesen ápolnak.

A bajorok minden alkalmat megragadnak 1-1 sör ünneplésére, legyen az május elseje, apák napja vagy a világ legnagyobb sör ünnepe, az Oktoberfest. Ezt először 1810. október 12-én rendezték meg, mikor I. Lajos király feleségül vette Teréz hercegnőt és München város egész lakosságát meghívta az ünnepségre, a városfal melletti rétre. A rét a nevét Teréz hercegnőről kapta (Theresienwiese)

A 19. század elején Bajorországban mintegy 30 000 sörfőzde működött, köztük sok házi, falusi és kolostori. Ma a németországi sörfőzdék több, mint fele Bajorországban található (650). Legalább 40-fajta bajor sör létezik. A sörök alkoholtartalma 4,5% és 6% között van.

Nem könnyű eligazodni a sörfajták között: van Helles és Dunkles (világos, sötét), van Weissbier ( búzasör, melyet fehér sörnek hívnak), aztán itt van a Mass (ez 1 liter ) és egyre népszerűbbek a frissítő gyümölcsös sörök, mint a Radler és a Russe.

Na, én már megszomjaztam, menjünk és igyunk egy... mit is?

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760