Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

PIC 2188Az 1972. évi Nyári Olimpiára München külvárosában egy 3 négyzetkilométeres nagyságú sportcentrumot építettek a BMW székház és látogatóközpont szomszédságában (az Autobahn választja el egymástól őket).

Magát a létesítményt Olimpiaparknak nevezik.

Az Olimpiapark amelynek legkiemelkedőbb és legismertebb részei:

Olimpiaturm – kilátótorony,
Olimpiaberg – törmelékhegy(domb),
Olimpiai sportlétesítmények (kiemelve az Olimpiahalle-t, a futballstadiont).

Saját metróállomása van, ezen keresztül érhető el leggyorsabban a belváros, ezt jó néhány buszjárat egészít ki. Manapság sport-, kulturális- és szabadidőközpontként funkcionál – nagy szervezettséggel.

Néhány szó a nevezetességekről bővebben:
 
OLIMPIATURM – Kilátótorony:
291 m magas, a látogatható kilátó-terasz magassága 191 m.  Sajnos éppen borús és esős idő volt, ezért egy kissé homályosak egyes fényképek. Napfényes időben – állítólag – ellátni egészen az Alpokig.
Fönt a kilátótoronyban van egy kiállítás a híres látogatókról a körfolyosón, valamint külön teremben gyűjteményes kiállítás a beat és popzene '60-as, '70-es éveiből: plakátok, képek, koncert belépőjegyek, pénzbedobásos zenegépek, egy pianínó, amelyen Elton John játszott 1973-ban a koncertjén, és  állandó filmvetítés a zene világából. Ez utóbbi a modern technika alkalmazásával történik. És itt található egy Vasarely-gobelin, a „Nap és Égbolt" című mű is, mely a XX. Olimpiai játékok hivatalos emblémája lett.
 
OLIMPIAHEGY (Olimpiaberg)
Az olimpiai építkezések során felhalmozódott törmeléket kiegészítve a háború utáni újjáépítésekkor keletkezett anyagokkal létrehoztak  a kilátótoronnyal átellenben az olimpiai létesítmények túloldalán egy magas – majdnem a kilátótorony teraszmagasságáig emelkedő – dombot, amit Olimpiahegynek  neveztek el. Az Olimpiahegy szabadon látogatható, megközelítése kikövezett turista utakon lehetséges. Innen könnyebben fényképezhető – az egyébként csak légi felvételen áttekinthető – sportkomplexum.

BMW Székház és látogatóközpont óriási épületei: a kiállításon a BMW (Bayerische Motor Werke) bemutatják a gyártmányok fejlődését és fejlesztését a legújabb autótípusokig.
 
A képek mellett még több magyarázat található, érdemes megnézni őket!

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760