Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

NagyigmándCsereprogram Szlovákiába
Márciusban a nagyszülők, áprilisban az unokák generációjának hat-hat újbudai képviselője látogatott el Szlovákiába egy interneten innen és túl egyaránt zajló kincskereső túrára.

A Budapesti Művelődési Központ Tudással a kulturális értékekért projektjének keretében az interneten való tájékozódást és a világháló biztonságosabb használatát népszerűsítették két korosztály körében, ingyenes műhelyfoglalkozások során, melyeket közel 120 fő végzett el.

Az utazást megörökítő fotók itt érhetők el>>>

A cseppet sem szürke elméletet tavasszal határ menti terepgyakorlat követte – a műhelyfoglalkozások vállalkozó kedvű résztvevői cserekirándulás során ismerték meg Komárom és Párkány környékét. A fotótúrán készült képek itt tekinthetők meg. A fotók a Google Maps oldalon is megjelennek, így segítve a határtérség turisztikai információinak bővítését.

Először a Hálóra, Nagyi! és a Netre, Nagyi! workshopot elvégzett hat újbudai szenior vette nyakába a határvidéket: ők Párkányra látogattak, ahol helyi, a foglalkozásokon szintén  részt vett nyugdíjasok kalauzolásával ismerkedtek a város és a környék nevezetességeivel – a történelmi, az épített és a népi örökséggel csakúgy, mint a gasztronómiával. A párkányi emberek mindennapjairól, a város nevezetességeiről, a szalkai tájházról, valamint Esztergomról számtalan digitális fotót készítettek a „netnagyik”. Ezek remélhetőleg hamarosan közkinccsé válnak, és az interneten keresztül szélesebb rétegekhez is eljutnak.

Április elején a Hálóra, Haver! workshopon részt vett gyermekek közül hatan kerekedtek fel, hogy meghódítsák Komárom és Komarno környékét – a két városban szintén rendeztek műhelyfoglalkozásokat az ottani csemetéknek, így az újbudai  kiskamaszok az ottani csoportokkal is haverkodhattak. 
A barátkozáson és az online és offline egyaránt folytatott játékon kívül azonban más tennivalójuk is akadt: felderíteni és dokumentálni a Komáromi kistérség kulturális kincseit. A kis csapat GPS-koordinátákat feltüntetni képes fényképezőgéppel felfegyverkezve vágott neki a fotótúráknak. Két nap alatt a gyerekek meglátogatták Nagyigmándot, Bábolnát, ÁcsotNaszvadot és Gutát és aktívan jegyzeteltek – mind fejben, mind fényképezőgéppel.

Rákövetkező szombaton immár itthoni terepen, a BMK-ban összesítették az élményeiket, fotókat cseréltek és osztottak meg az interneten keresztül. A fényképeket a GPS-koordinátákkal együtt a Panoramio.com oldalra töltötték fel, így esélyes, hogy hamarosan kiválasztják őket a Google Maps számára is, így elindulhat a projektben tervezett digitális értéktérkép készítése. A meglátogatott települések Wikipédia oldalát, ahol szükséges volt, a felnőtt kísérőkkel együtt frissítették, új képekkel gazdagították. A gyerekek közül páran most voltak először külföldön – az aktív felfedezés és a tudásmegosztás új lendületet adott a kultúrák megismerésére irányuló kíváncsiságuknak.

A fényképek, csoportképek itt is elérhetők.

A beszámoló innen tölthető le>>>

Információ:   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A cserekapcsolat támogatója: Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program és az Európai Regionális Fejlesztési Alap.

Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Unio Regionális fejlesztési Alap

 Minősített Közművelődési Intézmény 2011Minősített Közművelődési Intézmény 2011

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760