Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Zárótalálkozó KomárombanA „Tudással a kulturális értékekért” projektben pályázati partnerként résztvevő komáromi Csokonai Művelődési Központ adott helyet 2010. június 12-én az értéktérkép készítésben érintett települések záró találkozójának.
Június végén zárult a „Tudással a kulturális értékekért” határmenti együttműködésben zajló program. A Magyarország–Szlovákia Határon átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 1.7.1 intézkedés – Emberek közötti (People to people) akciók pályázati kiírásra öt fős partneri kör nyert el támogatást. Fő pályázó a Budapesti Művelődési központ, vezető külföldi partner a párkányi Régiófejlesztési Ügynökség Déli Régió (Sturovo), Szlovákiából Komáromból a Szakképző és Felnőttképzési Intézet (Komarno ) vesz még részt a programban. A további két magyarországi partner, a komáromi Csokonai Művelődési Központ és a Komárom–Bábolna Többcélú Kistérségi Társulás tagja még az együttműködésnek. 

2009 júliusától a partnerek szervezésében worshopok zajlottak gyermekek és szépkorúak részvételével, amelyeknek célja az volt, hogy megismerjék az internet használat lehetőségeit és veszélyeit. Ennek folytatásaként egymás közti cserék során találkoztak is egymással a csoportok. E cserelátogatások alkalmával meglátogattak néhány helyszínt a program végső kedvezményezettjei közül, melyek a Komáromi kistérség települési és azok szlovákiai testvér települései.

A program során ugyanis részben netes adatgyűjtéssel, részben személyes interjúk során minden településről elkészült egy kulturális és szabadidős értékeket egyesítő adatlap, amely rögzíti a szellemi és kulturális örökségeket, művelődő közösségeket, régen ott élt és ma ott élő a kulturális értékek megőrzésében jelentős tevékenységet végző személyek munkásságát, és képet ad a jelenlegi kulturális és turisztikai vonzerőkről, jelentősebb kulturális eseményekről. A program lebonyolítóinak egyik célja az volt, hogy további együttműködésekhez fejlesztésekhez adjon alapot az értéktáron túl egymás megismerésével.

Az értéktár gyűjtésben érintett partner települések:
• Ács – Csallóközaranyos
• Almásfüzitő – Izsa
• Bábolna – Hidaskürt
• Bana – Szímő
• Csém – Búcs
• Dél-Komárom –  Észak-Komárom
• Kisigmánd – Alsószeli
• Mocsa – Ekel
• Nagyigmánd – Naszvad

 

Zárótalálkozó Komáromban - csoportképA „Tudással a kulturális értékekért” projektben pályázati partnerként résztvevő komáromi Csokonai Művelődési Központ adott helyet az értéktérkép készítésben érintett települések záró találkozójának, amelynek szervezője Gábor Klára kistérségi közművelődési és múzeumi referens volt. A találkozó sajtótájékoztatóval kezdődött, ahol bemutatásra kerültek a projekt eredményei, résztvevői.

 

 

Június 12-én, a több mint kétszáz szereplőt a nagyteremben a településekről készült fotókból és jellemző tárgyakból készült kiállítás fogadta, amelybe még aznap is hoztak a Szlovákiából érkezők Izsáról szálkihúzásos mintával díszített terítőt, a többi településről hímzéseket, cseréptárgyakat, zászlókat.

A magyarországi Komáromi kistérségből érkezett Bana Banai Vegyes Kórus kezdte a záró találkozó programját, majd szlovákiai társtelepülésük Szímő Rozmaring éneklőcsoportjának hiteles népi éneklését hallgathatták meg az érdeklődők. A hazai részvevők sorát Almásfüzitőről a Napraforgó Citerazenekar folytatta, majd Mocsáról a Tornádó Akrobatikus Rock csoport fiataljai léptek színpadra. 
    
Nagyigmánd képviseletében érkezett Pintér Bence mesemondó. Ácsról, Bábolnáról és Banáról is számlál tagokat a Tiamo és a Magic Ladies Modern Tánccsoport akik gyermek korosztályukat hozták el a találkozóra. Kalotaszegi csárdást adtak elő, majd dunántúli csárdást tanítottak a házigazda Komárom Garabonciás Táncegyüttesének tagjai, a szlovákiai Komáromból érkezett Árgyélus Zenekar kíséretében.   

A bal parti Komáromból érkezett még egy csoport, a magyar tannyelvű Eötvös utcai alapiskola néptánccsoportja akik Csallóközi táncokat adtak elő. Szlovákiából több népdalkör is bemutatkozott, többek között a Hidaskürti női éneklő csoport, Búcsról a Csemadok éneklő csoportja, Ekelről a Bazsarózsa Népdalkör hozta el szép dalait. A néptáncos produkciók sorát gazdagította a Galánta melletti Alsószeliből érkezett Varsás Táncegyüttes.     

A komáromi kistérség több településéről járnak táncolni az Újhold régi tánc együttesbe, amely így csémi, kisigmándi és komáromi tagokkal büszkélkedhet, ők zárták a programot a pavane reneszánsz tánc tanításával.     

A találkozón részt vettek a partnerek szervezésében zajló workshopok gyermek és szépkorú részvevőinek képviselői is Budapestről Párkányból és a két Komáromból, így személyes élményeikkel kiegészíthették és élővé tehették megszerzett ismereteiket a településekről. A projekt jól szolgálta azt a célt, hogy általában nyitottá váljanak mások értékeinek megismerésére és megismertetésére és erősítette a kapcsolatot valamennyi érintett település lakói és közösségei között.     

 Másnap Szlovákiában, Naszvadon találkoztak a polgármesterek és egy-egy helyi kulturális szervezet vezetője. Megismerték a projekt eredményeit és beszélgettek a további együttműködés lehetőségéről. A létrejött értéktérképek büszkeséggel töltik el a településeken élőket, hiszen jelenlegi kulturális életük lenyomata, olyan gazdag adattár, amely így együtt először látható. A projekt hatásaként kulturális turisztikai fejlődési folyamat indulhat el, ebben a kulturális és turisztikai szervezetek, vállalkozások lehetőségeket kaphatnak határ menti kapcsolataik fejlesztésére, a kulturális értékek bemutatása mentén kialakított programok során.      

További haszonélvezői az elvárt eredményeknek a települések lakói, elsősorban aktív közösségi életet élő polgárai, akik új kapcsolatokat hozhattak létre az érték térkép készítés során megismert közösségekkel. A létrejött tartalom, azaz az értéktár adatlapok, fotók, digitálisan megjelent kiadványok, tanulmányok minden internetező számára elérhetővé válnak és a további fejlesztések, együttműködések alapjául szolgálhatnak.


Letölthető dokumentum PDFTudással a kulturális értékekért – intergenerációs, határon átnyúló csereprogramok
Vedomosťami za kultúrne hodnoty – Intergeneračné, cezhraničné výmenné programy

Támogató:
Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program és az Európai Regionális Fejlesztési Alap.

Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Unio Regionális fejlesztési Alap

 

 Minősített Közművelődési Intézmény 2011Minősített Közművelődési Intézmény 2011

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760