Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

einclusion_pos_web Az európai akcióév első magyar programja 

Az Európai Bizottság kezdeményezte „e-Inclusion, be part of it!” (e-Befogadás – Légy a részese!)   európai akcióév első magyarországi programja a Budapesti Művelődési Központ „Kattints rá, Nagyi!©” tanfolyama.

epractice.eu logója2007 decemberében a program abban a nemzetközi elismerésben részesült, hogy az e-Inclusion legjobb yakorlatai között felkerült a http://www.epractice.eu/cases/clickonit weboldalra.

A UPC Magyarország Kft. által támogatott “Kattints rá, Nagyi!©” országos hálózat jelenleg egyedüli magyar programként jogosult az európai akcióév emblémájának használatára.

e-befogadásAz Európai Bizottság által a leszakadók, a hátrányos helyzetű csoportok digitális írástudás terén folytatott felzárkóztatására indított akcióév magyarországi szervezését az Inforum (Informatikai Érdekegyeztető Fórum) látja el, eddig 12 civil szervezetet vonva be az „e-Befogadás 2008, Magyarország” mozgalomba.

ujbudaA BMK 2002-ben dolgoztak ki időseknek szóló alapfokú internet-felhasználói képzését. Az elmúlt hat évben kétezer szenior tanuló végezte el a huszonöt órás tanfolyamot. A programot Újbuda Önkormányzata és a UPC Magyarország Kft. támogatja. 

A program részeként évente országos találkozókra is sor kerül, ahol a hasonló érdeklődésű netnagyik személyesen is találkozhatnak levelező, chatpartnereikkel. A tanfolyamot végzett szenior tanulók számára klubfoglalkozások állnak rendelkezésre a tanultak közös gyakorlása érdekében, melyeket többek között önkéntesek vezetnek.

 

upcAz újdonságokat pedig a BMK munkatársai mutatják be a "Folytassa, Nagyi!" klubfoglalkozásokon. Minden oktatási helyszínen közösségi internet-elérési ponton gyakorolhatják egyénileg a megtanultakat azok a nyugdíjas internetezők, akiknek nem áll otthoni internet-elérés rendelkezésére.

Az oktatási hálózat 2007-ben a határokat is átlépte, egy újabb kétéves Grundtvig projektben Csíkszeredán és Komárnóban is elindulnak a "Kattints rá, Nagyi!" tanfolyamok. A leendő tanulók első csoportjai, valamint a programban részt vevő intézmények és oktatóik már ellátogattak az intézménybe, s megismerték a programot. A kézés adaptálását követően januártól várhatóan a határon túl is beindulhatnak a tanfolyamok.

A UPC Magyarország Kft. támogatása által a tanfolyamokat 1500 szenior tanuló 22 helyszínen veheti jelképes részvételi díjért igénybe 2008-ban.

Kattints rá, Nagyi! tanfolyami helyszínekA BMK többször hirdetett képzők képzését is, ahol az idősek oktatói juthattak hozzá a "Kattints rá, Nagyi!" program képzési kofferéhez, s ismerhették meg az intézmény oktatási programját. Az oktatók és tanulóik a www-golden-age nemzetközi projekt keretében öt EU tagállam hasonló oktatási programját és tanulóit is megismerte egy kétéves tanulási kapcsolatok program segítségével.

Az újbudai szenior tanuló közösség megalakította egyesületét is EZÜSTNET néven, melynek tagjai már most oktatják a távolból a felvidéki és erdélyi társaikat, valamint kapcsolatot tartanak az ország számos településén tanuló netnagyikkal.

További szponzorok segítségével a jelenlegi tizenkét települést elérő program még több településen kínálná a jelképes ezer forintos áron elérhető internetoktatást a nyugdíjasok számára.

http://nagyi.bmknet.hu
www.ezustnet.hu
www.ujbuda.hu
www.upc.hu

Légy részese, Nagyi! A „Kattints rá, Nagyi!©
az „e-Inclusion, be part of it!” európai akcióév
első magyarországi programja 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760