Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Nem csak nagyiknakA „Kattints rá, Nagyi!” képzés az elektronikus kommunikáció, az internetezés és elektronikus levelezés alapjainak elsajátítására ad módot a harmadik életkorban lévők számára, megismertetve a résztvevőket az infokommunikációs eszközök használatával, az új típusú ismeretszerzés és kapcsolattartás lehetőségeivel. A UPC Magyarország támogatásával 2006-tól kezdődően a Budapesti Művelődési Központ (BMK) országos hálózattá és mozgalommá terjesztette ki időseknek szóló, 25 órás, gyakorlatorientált, kiscsoportos számítógépes képzési programját.

Magyarországon az időseknek igen kevés lehetőségük nyílik a technológiai készségek elsajátítására, így e korcsoporton belül magas a digitális kirekesztettség aránya. Az 55 és 74 év közötti magyarok 84%-a nem rendelkezik számítógépes ismeretekkel, szemben a 65%-os európai átlaggal.

A hozzáférés és tudás hiánya miatt az idősek a társadalomból még inkább kirekesztve érezhetik magukat. Emiatt nem tudják kihasználni az internet számukra is fontos előnyeit, mint például a családjukkal való kapcsolattartás vagy akár az egészségügyi szolgáltatásokról való informálódás lehetőségeit. A Kattints rá, Nagyi! program feltételeket teremt és mintát ad az idősebb korosztály számára az új lehetőségek elsajátításához, még szélesebbre tárva a kaput az ismeretszerzéshez és a művelődéshez.

A „Kattints rá, Nagyi!” program révén idősek és nyugdíjasok küzdhetik le a számítógép és internet használatának főbb akadályait, a tapasztalat-, az ismeretek és a motiváció hiányát. A UPC segítségével a BMK időseknek indított gyakorlati kurzusai ma már országszerte 20 helyszínen, közösségi központokban zajlanak, folyamatosan egész évben.

A felnőttképzési törvény követelményeinek megfelelő oktatásban eddig már több mint kétezren vettek részt. A tanfolyamot végzettek átlagéletkora 63 év, de több nyolcvan éven felüli is található közöttük. A képzéseket játékos vizsga és bizonyítvány átadása zártja le.

Tanfolyamok 20 helyszínen, egész évben

UPCA UPC Magyarország támogatása révén az eddigi 2000 végzetten túl a tanfolyamokat idén 1500 szenior tanuló 15 vidéki és 5 fővárosi helyszínen veheti jelképes részvételi díjért igénybe.

Az Európai Bizottság Élethosszig tartó tanulás programjában támogatott SILVERNET projekt részeként a „Kattints rá, Nagyi!” program 2008-ban már a határon túli idősek számára is elérhetővé vált. A tavaly elindult programadaptációt követően Csíkszeredán február 5-én, Komárnóban január végén, 4 csoportban 45 fő részvételével indultak az első határon túli Kattints rá, Nagyi! tanfolyamok.

A nyugdíjasoknak szóló internet-oktatási program jelenleg az alábbi helyszíneken érhető el >>>

Klubok, egyesület, EU-elismerés

A program részeként évente országos találkozókra is sor kerül, ahol a hasonló érdeklődésű netnagyik személyesen is találkozhatnak levelező, chatpartnereikkel. Az újdonságokat pedig a BMK munkatársai mutatják be az "eHázmester!" klubfoglalkozásokon. Minden oktatási helyszínen közösségi internet-elérési ponton gyakorolhatják egyénileg a megtanultakat azok a nyugdíjas internetezők, akiknek nem áll otthoni internet-elérés rendelkezésére.

EzüstnetA szenior tanuló közösség megalakította egyesületét is EZÜSTNET (Internetező Idősek Országos Egyesülete) néven, melynek tagjai már most oktatják a távolból a felvidéki és erdélyi társaikat, valamint kapcsolatot tartanak az ország számos településén tanuló netnagyikkal. Weblapjuk itt érhető el>>>.

A „Kattints rá, Nagyi!” programot az Európai Bizottság ePractice kezdeményezése a 2007. decemberi lisszaboni miniszteri tanácskozáson a hazánkat egyedül képviselő e-befogadási oktatási programként a legjobb nemzetközi gyakorlatok közé soro50. oldal)lta, és feljogosította az európai „Légy az információs társadalom részese!” e-befogadási program hivatalos logójának használatára (150 oldal).

A programot 2008 októberében az EU elektronikus társadalmi befogadást segítő kezdeményezéseinek legjobb gyakorlatait bemutató ePractice.eu weboldalán szerkesztői ajánlással emelték ki, és így jogosultságot szerzett az ePractice Editor's Choice logó hivatalos használatára is.

Az Editor's Choice címkével azokat a programokat tüntetik ki, amelyek jelentőségük, újító jellegük, továbbá a projektről közreadott információ mennyisége és minősége révén különösen érdekesek és fontosak az ePractice.eu közössége számára.

Az országos képzési hálózat fotógalériája és a program sajtóvisszhangja itt érhető el>>>.
Kattints rá, Nagyi! az EU ePractice weboldalán>>>.

A Budapesti Művelődési Központ akkreditált felnőttképzést folytató intézmény.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01 – 0294 – 04.
Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1738

Minősített Közművelődési Cím 2011 és Közművelődési Minőség Díj 2012
Minősített Közművelődési Intézmény Cím 2011
Közművelődési Minőség Díj 2012

 

 

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760