Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

PanelZöld Tömb – élhetőbb panel – Tematikus kampányév az élhetőbb lakótelepekért
A projekt a XI. kerületi lakótelepi iskolákban tanuló diákok és a lakótelepeken élő családok életvezetésének alakításához, életmód-változtatásához kínál fenntarthatósági szempontú jó gyakorlatokat – az élhetőbb, zöldebb és közösségibb városi közvetlen környezet igényének felkeltése, a hulladékcsökkentési módok, az anyag- és energiatakarékosság, valamint a tudatosabb fogyasztás és öko-háztartás kialakításának területén.
Panel zöldítő missziónk tavaszi állomásaként egész napos, változatos programokkal várjuk 2012. április 28-ai családi kampánynapunkra.

Zöld Tömb – tavaszi családi kampánynap a BMK-ban
Panel Álom címmel – Zöld Tömb alkotópályázat II.
Zöld Tömb: Zöldfülűekkel – 2. iskolai témahetünkről mindent A Panel Bentről témahét összefoglalója
A Panel Kintről rajz- és fotópályázat képei itt tekinthetők meg>>>A kiállításról és a díjazottakról szóló cikk
gratulálunk a díjazottaknak. „Panel Kintről” – Kreatív alkotóhét partneriskoláinkban, a Cellux Csoport művészeti vezetésével – hasznos linkek, olvasnivalók és filmrészletek, Panel kintről alkotóhét partneriskoláinkban (összegzés)
Családi kampánynapunk Zöld előadások őszi családi kampánynapunkról (letölthető anyagok)
Zöld Tömb filmtár

A 2011/12-es tanévhez igazodóan valósítja meg a Budapesti Művelődési Központ a KMOP-2010-3.3.4/A – A fenntartható életmódot és ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok pályázati konstrukció keretében futó nyertes, Zöld Tömb – élhetőbb panel című ifjúsági és családi programsorozatát.

A projekt elsődleges célcsoportja a felső tagozatos diákok, de rendezvényeinkre várjuk a gyerekek családjait is, emellett célunk a társasházak működését befolyásolni bíró közös képviselők megszólítása is.

A tematikus kampányév tagolása:

I. Kreatív alkotópályázatok panellakó gyerekeknek
Panel Kintről és Panel Álom címmel két lépcsős rajz- és fotópályázatot hirdetünk partneriskoláink felső tagozatos diákjai számára.
A kreatív pályázat első állomásának keretében közvetlen lakókörnyezetük „terepfelmérésére”, az épített környezet, a magán- és közterek, valamint a beköltöztetett természet jellegzetességeinek, értékeinek és környezeti problémáinak sajátos nézőpontú dokumentálására invitáljuk a gyerekeket.  
A pályázat második szakaszában a kampányév üzeneteit és kivitelezhető jó gyakorlatait tükröző, a fantázia segítségével újraálmodott – komfortosabb, közösségibb és egyedibb – lakótelepi környezet művészi megformálására ösztönözzük a gyerekeket.    
A pályázat zsűrizett alkotásai intézményünkben kiállításra kerülnek. 

II. „Zöld Tömb zöldfülűekkel” – Interaktív iskolai foglalkoztató napok
A tanév során három alkalommal, civil szervezetek szakmai vezetése mellett, több különféle témában kínálunk csoportfoglalkozásokat partnerintézményeink felső tagozatos diákjai számára.

A foglalkozások témakörei:

 1. „Panel Kintről” témakör:
  A nagyvárosi, épített (panel) lakókörnyezet kialakításának, funkcióinak, jellemzőinek és használati módjának, az előzetes terepfelmérés eredményeinek továbbgondolása kreatív alkotómunka segítségével. A lakókörnyezettel és környezetünk állapotával kapcsolatos benyomásaikat és értékítéleteiket a diákok scrapbooking képkeretező technika, makettkészítés és hulladékhasznosító művészeti tevékenység segítségével öntik formába.
  Az elkészült térkompozíciós alkotásokból a BMK kiállítást rendez 2011 novemberében.
 2. „Panel Bentről” témakör:  
  A két témát felölelő nap első részében a hulladékok problémájára érzékenyítő játékos, ismeretterjesztő foglalkozás keretében a diákok megismerhetnek számos hulladék-megelőzési és -kezelési jó gyakorlatot. A tematikus nap további részében a takarékosabb, tudatosabb energia-felhasználás sikeres kivitelezéséhez kapnak hasznos tippeket.
 3. „Panel Álom” témakör: 
  A témanap az egészségtudatosabb, környezettudatosabb és takarékosabb vásárlás szempontjait, a reklám és a fogyasztás kapcsolatát, valamint az egyes termékek összetételének az emberi egészségre és a környezet állapotára gyakorolt hatását tárgyalja.

III. Zöld Tömb Kampánynapok I. – II. – Ismeretterjesztő és rekreációs célú ifjúsági és családi életmód-napok a BMK-ban 
2011 novemberében és 2012 áprilisában nyitott kampánynapok
keretében várjuk vissza az év során megszólított gyerekeket, szüleiket, tanáraikat, a társasházak közös képviselőit, valamint a téma iránt érdeklődő lakosokat.
A több műfajt és többféle programot ötvöző kampánynapjainkon a városi, társasházi lakókörnyezetben is kivitelezhető, környezetkímélőbb, takarékosabb, az otthonosságot és a komfortérzetet növelő életvezetés kialakításához kívánunk megvalósítható, hasznos és praktikus ötleteket nyújtani.
Kampánynapjaink kiállítások, lakossági előadások, civil szervezetek bemutatkozó standjai és interaktív játékai, a kerületi közös képviselők számára rendezett rendhagyó fogadóórák, valamint kicsiknek és nagyoknak kínált kreatív workshopok és színpadi, zenei programok segítségével nyújtanak ízelítőt a következő témákból: kertépítészeti és várostervezési megoldások, közösségi terek megújítása, városi zöld felületek jellemzői, balkonkertészeti tippek, szelektív hulladékgyűjtés, használati tárgyak kreatív átalakítása és tovább-használata. Valamint energia- és víztakarékosság, tudatos vásárlás, egészségesebb, háztáji és házi készítésű élelmiszerek, illetve házi praktikák, kíméletesebb háztartásvezetési fortélyok témakör.

A kampányüzeneteink hordozói:
A projekt során számos kiegészítő eszköz – matricák, kabalafigura, oktatási szemléltető anyagok és gyermekeknek szóló ajándékok – létrehozásával és terjesztésével szeretnénk célba juttatni és népszerűbbé tenni kampányunk üzeneteit.
A projekthez kapcsolódó www.zoldtomb.hu honlapunkon a gyerekek kreatív munkáit, az iskolai foglalkozások témaköreit támogató olvasnivalókat, számos hasznos hírt, linket és programajánlót teszünk közzé, valamint a közművelődési és pedagógus szakma számára elektronikus adaptációs csomag formájában megismerhetővé tesszük a kampányév szervezési és módszertani hátterét. 

A projektben együttműködő oktatási intézmények:
GAZDAGRÉT-CSIKIHEGYEK Általános Iskola,
Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola,
Lágymányosi Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium,
Őrmezei Általános Iskola
Petőfi Sándor Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola.

Letölthető dokumentum PDFLetölhető kampánydokumentum

Lájkold!A kampányév programjai megtalálhatók a Facebookon.

Továbbá az újbudai jó példák geokódolt fotói a Google Mapsen és a Panoramión is elérhetők, emellett videoblog is rögzíti a zöld év eseményeit. 

Információ:
Kiss Gábor Boldizsár – projektmenedzser;
Fogarasi Orsolya – projektasszisztens, fenntarthatósági felelős.

E-mail:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ,

Kampány-honlap:
www.zoldtomb.hu.

Projekt-honlap:
http://zoldtomb.bmknet.hu 

Zöld Tömb - élhetőbb panel 

Infoblokk 
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760