Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Energiahatékonyság-mérésFókuszban a hulladék-megelőzés és az energiatakarékosság
2012. január 16. és 20. között 5 partneriskolánkban voltunk jelen Zöld Tömb – élhetőbb panel kampányunk soron következő programjával, egy teljes tanítási napot felölelő rendhagyó foglalkozás alkalmával. Témanapjainkon 4–6. osztályos tanulók vettek részt, akiknek az első félévet záró utolsó héten – lazításképpen, az órarendjükben foglaltak helyett – játék, filmnézés, kreatív alkotómunka és kutatóprojekt jutott osztályrészül; mindez persze a hétköznapi, gyakorlati, alkalmazható környezetvédelem jegyében.

A témahét videóját a Zöldtömb filmtárban tekintheti meg>>>

„Hulladék – STOP!"

Szelektív gyűjtésA nap első fele a környezetszennyezés egyik markáns területéről, a hulladékok által okozott környezeti és egészségügyi problémákról szólt. Erről már sokat tudtak a gyerekek, mi viszont a tudásuk elmélyítésében, rendszerezésében, az összefüggések megértésében és a személyes érintettség átélésében segítettünk.

Miután látványos, s olykor megdöbbentő képeken keresztül láthattuk, mit okozhatnak az élő természetben, az állatok fejlődésében az általunk eldobott műanyag hulladékok, s tisztáztuk, hová kerül, s mi történik a rengeteg felgyülemlett szeméttel, a gyerekek csomagolóanyagokat válogattak a szelektív gyűjtés lehetőségeinek megfelelően, s átgondolták, mely maradékokat menthetünk meg a kertünk felfrissítéséhez, a komposztálás bevezetésével.

Mágnestáblás játékMágnestablós, interaktív játékok példáin keresztül modellezték, mit tehet az ember már a vásárláskor azért, hogy kevesebb csomagolóanyagot vigyen haza. A csapatok közösen berendeztek egy öko-háztartást is, melyben a fürdőszobától a garázsig kerestek és találtak olyan alkalmazható megoldásokkal, melyekkel a mindennapokban energiát spórolhatunk, kevesebb vegyszert használhatunk, vagy kevesebb lényegesen hulladékot halmozhatunk fel otthonunkban.

A szünetekben az The Animals Save the Planet animációs sorozat filmjeinek elragadó kedvessége, ötletessége dobta fel a gyerekek hangulatát. A témát – az újrahasználat jegyében – kreatív kézműves munka zárta: a hét első felében papírgurigák bújtak állatbőrbe, a hét második felében pedig osztatlan sikert értünk el a tetradobozból hajtogatott pénztárca készítésével.

Zöld Tömb Zöldfülűekkel – beszámoló a HUMUSZ Szövetség honlapján

Ötletek az alkotáshoz:

gurigaállatokGurigaállatok

gurigaállatok másképpGurigaállatok másképp

...és ahogy a gyerekek elkészítették...és ahogy a gyerekek elkészítették

Tetrapak pénztárcaTetrapak pénztárca

Tetrapack pénztárca másképpTetrapack pénztárca másképp

A kézműveskedésÉs a megvalósítás folyamata...

„Energia-vadászat" – Kutatóprojekt

MunkaA nap második felében kisebb csapatokban dolgoztak a gyerekek. A tantermek falain belül és kívül felállított energiahasználatot vizsgáló mérőpontokat járták végig, mellyel képet kaptak arról, mennyire takarékos vagy pazarló a közös energia-használat az iskola épületében.

Hőmérővel mérték meg, hány fok van a folyosón és a termekben, ellenőrizték, húznak-e az ablakok, stand by üzemmódban maradnak-e a használaton kívüli gépek a számítógépteremben, szabályozhatók-e a termekben a radiátorok, természetes vagy mesterséges vegyszerekkel takarítanak-e a mosdókban, csöpög-e a csap kézmosás után, s alkalmaznak-e víztakarékos megoldásokat a mellékhelyiségekben.

A mérőpontok egy részén a gyerekek ablakot szigetelhettek, ecetsav segítségével vízkőtlenítették az elektromos berendezéseket, illetve fogyasztásmérő segítségével leolvashatták, mennyit fogyaszt egy hagyományos, egy energiatakarékos és egy LED-es izzó.

Méréseiket és szokásaikat a csapatok közösen beszélték meg, kiemelték a környezetbarát megoldásokat, s az iskolatársaiknak megfogalmazott és kiragasztott üzeneteken keresztül felhívták a figyelmet azokra a változtatásokra, amit ők maguk is megtehetnének a takarékosabb használat érdekében.

A programról ezúttal is készül videospot-összeállítás a Matild Médiaiskola diákjainak jóvoltából; amely honlapunk filmtárában érhető el.

Köszönjük az iskoláknak és a koordináló pedagógusoknak a helyszíni szervezést és a számunkra nyújtott segítséget, felkért foglalkozásvezetőinknek pedig az elkötelezett munkát, az ötletes feladatokat.

A gyerekek munkáját, érdeklődését kampányajándékainkkal, irattartó mappával, kiragasztható, takarékossági üzeneteket hirdető matricákkal, a bevásárló cédulák elhelyezésére szolgáló hűtőmágnessel és denevér kabalánkat megjelenítő kulcstartóval jutalmaztuk.

A témahéten készült képek itt tekinthetők meg>>>

Az Energia Klub oktatóinak blog-bejegyzése a hétről itt olvasható>>>

The Animals Save the PlanetFilmajánlónk – „The Animals Save the Planet" – ötletes animációs egypercesek a környezetvédelem apró lépéseirőlSmile

Kapcsolódó cikkek:

Zöld Tömb: Zöldfülűekkel – 2. iskolai témahetünkről mindent

Miért probléma a hulladék? – gondolatébresztő 1. rész

Zöld Tömb: Zöldfülűekkel – gondolatébresztő 2. rész – olvasni- és látnivalók

Hulladék-stop és energia-őrség – gondolatébresztő 3. rész – játékok

A projektben együttműködő oktatási intézmények:
GAZDAGRÉT-CSIKIHEGYEK Általános Iskola,
Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola,
Lágymányosi Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium,
Őrmezei Általános Iskola
Petőfi Sándor Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola.

2011. október 10. és 14. között 5 újbudai iskolában voltunk jelen a Zöld Tömb – élhetőbb panel kampányunk első iskolai programjával.
Az első témahét foglalkozásain készült fotók és alkotások itt tekinthetők meg:

Lágymányosi Általános Iskola
Petőfi Sándor Általános Iskola
Törökugrató Általános Iskola
Csiki-hegyek Általános Iskola
Őrmezei Általános Iskola

A diák alkotópályázat anyagaiból és a témahéten készült kompozíciókból összeállított kiállításunkat két hétig, november 14. és 26. között, láthatták intézményünkben.

A projekt helyszíne: Újbuda.

A Zöld tömbről további fotók itt tekinthetők meg>>>

Zöld Tömb filmtár>>>

Lájkold!A kampányév programjai megtalálhatók a Facebookon.

Továbbá az újbudai jó példák geokódolt fotói a Google Mapsen és a Panoramión is elérhetők, emellett videoblog is rögzíti a zöld év eseményeit. 

Információ:
Kiss Gábor Boldizsár – projektmenedzser;
Fogarasi Orsolya – projektasszisztens, fenntarthatósági felelős.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ,

Kampány-honlap: http://www.zoldtomb.hu/.

Projekt-honlap: http://zoldtomb.bmknet.hu/ 

Zöld Tömb - élhetőbb panel Az Európai Unio támogatásával, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásában.A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760