Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Színes játékok – sokszínű ország 2014. rendezvénysorozatMagyarország kulturálisan és nemzeti tekintetben meglehetősen homogén ország, a bevándorlók – és ezzel együtt a magyartól jelentősen eltérő kultúrák – csak az utóbbi három évtizedben jelentek meg nagyobb számban. A más kultúrákból érkező bevándorlók alacsony száma ellenére köztudottan erős a migránsokkal kapcsolatos társadalmi elutasítás, ami nagyban nehezíti a bevándorlók beilleszkedését. A magyarok európai viszonylatban gyakran elutasítóak a más kultúrából érkezett bevándorlókkal szemben, elzárkóznak a másságtól, a multikulturalizmust a nemzeti kultúrára fenyegetésként élik meg.

Sajnos csak kevesen ismerik fel a bevándorlásban rejlő kiaknázatlan előnyöket: a migránsok által hozott kulturális értékek nem károsítják a magyar kultúrát, hanem színesítik, gazdagítják azt.

Projektünk célcsoportját elsősorban a gyerekek képezik. Meggyőződésünk, hogy ha náluk sikerül felkelteni az érdeklődést más kultúrák iránt, akkor a későbbiekben is pozitívan viszonyulnak a bevándorlókhoz. A Kastner&Partners Budapestnek az elmúlt években több, az idegenellenesség leküzdését célzó projektje volt. A projektek megvalósítása során ismertük fel, hogy az olyan események, ahol személyes interkulturális párbeszéd alakul ki magyarok és bevándorlók között, mély és tartós változást tudnak elérni. A rendezvényen a bevándorlók kulturális értékeiket közvetlenül, szórakoztató, játékos formában tudják bemutatni az érdeklődők számára, így egy személyes csatornán keresztül alakulhat ki jobb megértés a különböző kultúrák között.

4 hétvégén keresztül egy színes kis falut keltünk életre a Gyerek Sziget ideje alatt. Felállítunk 3 sátrat, melyben egyenként 15-25 gyerek fér el és egy színpadi nézőteret, ahol 100–150 ember fér el. A „Színes Faluban” vietnámi, közel-keleti, afrikai bevándorló közösségek 2-2 tagja magyar játékmesterekkel együtt segíti a gyerekeket a kézműves játékok elkészítésében, és az adott közösségek játékos formában. A gyerekek beléphetnek egy varázslatos világba, melyet a bevándorlói közösségek tagjainak köszönhetnek.

A gyermek és ifjúsági lakosság számára a „Színes Falu” programját 4 alkalommal 3 helyszínen valósítjuk meg: a Budapesti Művelődési Központban, a Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban, és a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A rendezvénysorozat kísérőprogramjaként szakmai fórumokat szervezünk, ahol a kulturális szakemberek megismerkedhetnek a migráns témával, szervezetekkel, igényeikkel, kéréseikkel, ötleteikkel. Érzékenyíteni kívánjuk a közművelődésben dolgozó szakembereket, ráirányítani a figyelmet más kultúrák megismerését és befogadását elősegítő interkulturális események fontosságára. Célunk, hogy az egyes, a fővárosban élő népcsoportok kultúráját jobban megismerhessék a helyi lakosok, ezáltal befogadó attitűdjük erősödjék. A mintaprogram sorozat mellett 2 közművelődési fórumot szervezünk, ahol migránsok, szervezeteik és a művelődésszervezők számára kínálunk bemutatkozási, találkozási alkalmat.

A második és harmadikos tanulóknak rajzpályázatot hirdetünk, aminek a központi témája a multikulturális együttélés. Egy kis oktatófüzet segít bevezetni a bevándorlás témáját, ami alapján a gyerekek akár saját tapasztalataikat is beleszőhetik a műveikbe. Minden osztályból az 5 legjobb rajzot ajándékpólókkal jutalmazzuk, illetve a Gyerek Szigeten kiállítjuk, és a honlapon is megjelentetjük.

Kapcsolódó oldal

Európai integrációs AlapA projekt az Európai Integrációs Alap támogatásával valósul meg.

 

 

 

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760