Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

 Európai Hulladékcsökkentési Hét – VISSZANÉZHETŐ programok BMK-banKedves Látogatóink, Tisztelt Érdeklődők! Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját programjainkra, mellyel csatlakoztunk az Európai Hulladékcsökkentési Héthez. Szemetelünk, tehát vagyunk? – Életmódunk a klímaváltozás fényébenSimon Szilvia környezeti nevelő online előadása » Helyszín a BMK Youtube csatornája ♦ Emellett online kedvcsináló kézműves foglalkozásokkal adtunk ötleteket az otthoni újrahasznosításhoz és hulladékcsökkentéshez: Pet-palackból madáretető télire » ♦ Recycling art – Mire jók a műanyag flakonok: ékszertartó »  Mobil tartó »

Európai Hulladékcsökkentési Hét 2021 – programok BMK-banA BMK 2021 novemberében is csatlakozik az „Európai Hulladékcsökkentési Hét” című programsorozathoz. „Az a hulladék a legjobb, ami nem is keletkezik” jegyében ismeretterjesztő játékok és recycling art workshopok keretében hívjuk fel a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésére és az újrahasznosítás fontosságára.

 

Kövesse Simon Szilvia környezeti nevelő előadását és kézműves workshopjainkat a Budapesti Művelődési Központ youtube csatornáján.

 Pet-palackból madáretető télire (nagycsoportos és alsós korosztálynak)

Recycling art  – Mire jók a műanyag flakonok: ékszertartó  (felsős és középiskolás diákoknak)

 Recycling art  – Mire jók a műanyag flakonok? – Mobil tartó  (felsős és középiskolás diákoknak)

 

Programjaink részletesen:

 • 2021. november 22. 10.00 – Szemetelünk, tehát vagyunk? – Életmódunk a klímaváltozás fényébenSimon Szilvia környezeti nevelő online előadása
 • 2021. november 23. 10.00 – Pet-palackból madáretető télire (nagycsoportos és alsós korosztálynak)
 • 2021. november 24. 10.00 – Recycling art  – Mire jók a műanyag flakonok?  (felsős és középiskolás diákoknak)
 • 2021. november 27.  10.00 – Adventi naptár készítés tojástartókból (személyesen és online)
  Budapesti Művelődési Központ, XI. kerület, Etele út 55., a Bikás parknál
 • 2021. november 22–27. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét célkitűzései – kiállítás a BMK Tükör Galériában
  Budapesti Művelődési Központ, XI. kerület, Etele út 55., a Bikás parknál

 

Információ: Szabó Dániel,+3613712760, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

▪️ Programjaink és kiállításaink továbbra is védettségi igazolvány nélkül látogathatók.
▪️ Kérjük, hogy vegyék igénybe a bejáratnál elhelyezett érintésmentes kézfertőtlenítőt, és a látogatás során lehetőség szerint tartsanak 1,5 méteres távolságot a többi látogatótól.
Együttműködésüket köszönjük.

 Milyen kezdeményezés az Európai Hulladékcsökkentési Hét?


Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek, saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A főszervező EWWREuropean Week for Waste Reduction – a hulladékok problémájával foglalkozik európai szinten.
Az esemény a kontinensen és hazánkban is egyre népszerűbb. Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt, a tavalyi évben 411 akcióval zajlott. Európai szinten 16570 akciót valósítottak meg a programhoz csatlakozó önkéntesek.

2021. fókusza: Körkörös közösségek

A korábbi évek témái:

 • 2020.: Láthatatlan hulladékok
 • 2019.: Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!
 • 2018.: Méregtelenítsünk!
 • 2017.: Újra-használat & Javítás: Adj új életet tárgyaidnak
 • 2016.: Csomagolási hulladékcsökkentés
 • 2015.: Dematerizáció: Hozz ki többet kevesebből!
 • 2014.: Ételhulladék csökkentés
 • 2013.: Újra-használat

A 2020-as Hulladékcsökkentési Hét november 21–29. között került megrendezésre itt tekintheti meg programjainkat » ».

Egy tisztább jövőért – nem csak egy hétig!
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét és a kapcsolódó programok missziója, hogy megszólítson mindenkit és felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére. DE nemcsak ezen az egy héten, hanem hosszútávon is. A kezdeményezéshez csatlakozással a Budapesti Művelődési Központ is ösztönözni kíván mindenkit, kiemelten a gyerekeket és fiatalokat, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztási szokásaikra.

Fő témák a 3R szerint:

  1. Hulladékcsökkentés és -megelőzés
   A változás mindig VELED kezdődik, ezért az első és legfontosabb lépés a hulladékcsökkentés; melynek célja, hogy a lehető legkevesebb hulladék keletkezzen. Pontosan mit is értünk ezalatt? Hulladékcsökkentésnél elsősorban a kevesebb nyersanyag felhasználásra és megtermelt szemétre kell gondolnod. Olyan lépések sorozatát jelenti, amelyeket a késztermék hulladékká válása előtt szükséges megtenni. Például választhatunk palackos víz helyett csapvizet, vagy öko-címkével ellátott termékeket. A hulladékcsökkentésel a mindennapi vásárlási szokásaidat tudod formálni, hogy később tudatosabban, a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve indulj (akár a szüleiddel) az áruházba. Mert a legjobb hulladék, a meg nem termelt hulladék!

  2. Újrahasználat
   Ne dobd ki a régi termékeket! Manapság sokkal könnyebb új termékért beugrani a boltba, mint megjavítani. A termékeknek több életük is lehet.Újrahasználati ötletekkel segítünk, hogy használd fel többször a termékeket, vagy javítsd meg azokat, így próbáld meg elkerülni az újak megvásárlását. Mit érhetünk el az újrahasználattal? Ezzel a módszerrel szintén a hulladékcsökkentés a cél, hozzájárulva a környezetvédelemhez. Többek között elősegíti az üvegházhatást okozó gázok csökkentését és redukálja a nyersanyag- és energiafelhasználás mennyiségét. A felnőttek számára az újrahasználat társadalmi és gazdasági előnnyel is jár, mivel munkahelyeket hoz létre, így élénkítve a gazdaságot.
  3. Újrahasznosítás – szelektív gyűjtés
   A szelektív hulladékgyűjtés ma már SZÁMODRA sem ismeretlen fogalom. Miért fontos az újrahasznosítás? Az újrahasznosítás után a hulladék másodlagos nyersanyagforrássá válik, így csökkentve a termékek gyártása során felhasznált nyersanyag és energia mennyiséget. Újrahasználati ötleteket mutatunk, így segítve az újrahasznosítást. 

 Hulladékcsökkentés elméletben és gyakorlatban

 Milyen kezdeményezés az Európai Hulladékcsökkentési Hét?

What are 3Rs?

A 3RS modell felépítése (Hierarchy 3RS)

 

Reduce: ask yourselves whether you really need the goods you are about to buy before buying them. That also goes for the packaging in which some products come as well. Can you perhaps repurpose things or borrow from a friend or fix broken objects or share a neighbour’s tools? If the answer is yes, then you can — and should — REDUCE.

Reuse: this is the part where conscientious consumers can really make the difference. Swap single-use items for reusable ones in every area of your life! That’s the case not only for plastic, but for all other single-use items and products! Convince your employer, classmates, family, friends, or neighbours to do the same!

Recycling: is better than landfilling, but it’s not our preferred option. Why? If you need to recycle something, it means that you’re already generating waste. If you’re serious about reusing and reducing, recycling should only constitute a small part of your efforts.

2021: Circular communities

Európai Hulladékcsökkentési Hét 2021 – Körkörös közösségekIdén az Európai Hulladékcsökkentési Hét arra hív fel, hogy közösen alakítsanak körkörös közösségeket, amelyek célja a hulladékképződés megelőzése. Ezek a nehéz idők rávilágítottak arra a szerepre, amelyet a kis közösségek játszhatnak a fenntartható fogyasztási és termelési minták felé való átállásban. Minden olyan szervezetet (civil szervezetek, alulról építkező mozgalmak, vállalkozások, oktatási intézmények, hatóságok), valamint magánszemélyeket be kell vonni, amelyek hulladékmegelőzési, visszavételi, újrafelhasználási, újrahasznosítási és komposztálási szolgáltatásokat nyújtanak a nulla hulladékkal kapcsolatos célok elérése érdekében.

 

This year, the European Week for Waste Reduction challenges you to act together to shape circular communities aimed to prevent the waste production. These difficult times have highlighted the role that small communities can play in the transition towards sustainable consumption and production patterns. All organisations (non-governmental organisations, grassroots movements, businesses, educational establishments, public authorities), as well as individual citizens that provide waste prevention, takeback, reuse, recycling and composting services should be involved in order to achieve zero waste targets.

 

Forrás: ewwr.eu

 

 A Budapesti Művelődési Központ Európai Hulladékcsökkentési Hét programjaiban közreműködő munkatársai: Szabó Dániel, fenntarthatósági felelős, projektgazda, Nagy Anna, esélyegyenlőségi munkatárs, Hemmert Anita kézműves-foglalkozásvezető, Oláh Sándor médiafejlesztő, Balázs Olivér hangmester.

Információ: Szabó Dániel

+3613712760

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

A Budapesti Művelődési Központ által szervezett számos programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videófelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

Kérjük, olvassa el Adatkezelési Tájékoztatónkat: http://bmknet.hu/bmknet-adatvedelem

 

Európai Hulladékcsökkentési Hét 2021 – programok BMK-ban

 

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a., a Bikás park mellett
GPS koordináták: N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval (akadálymentes), az 1-es villamossal, a 7, 107114213214-es autóbusszal, Bikás park (előzőleg Kelenföld városközpont) megállónál kell leszállni. Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Kövesse szösszeneteinket a Twitteren!
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760