Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Zöld séták szakvezetéssel: Naplás-tó A BMK környezet- és természetvédelmi kiadványa, a Zöld könyv alapján a Kertészkedők klubjával és az Ezüstnet – Internetező Idősek Országos Egyesületével közösen havi egy alkalommal tervezett, vezetett sétákat szervez.
Következő időpont: 2023. szeptember 07. – Pilisi Len Látogatóközpont és Jági tanösvény

Első alkalommal sétánk a Tamariska domb és háborús emlékhelyre vezetett. Tekintse meg videóbeszámolónkat » Második sétát a Soroksári Botanikus Kertben tettük. Harmadik helyszínünkön a XVI. kerületbe Cinkotára látogattunk, hogy körbesétáljuk a Naplás-tavat, mely tematikus tanösvényekkel, kilátóval várja a látogatókat.

A Zöld Könyvünk a Budapest és környéki természetvédelmi területek, arborétumok, botanikus kertek és közparkok történetét, működését és közművelődési lehetőségeit mutatja be.

Zöld séták – szakvezetéses séták Budapesten és környékén06. 01. – Naplás-tó
Találkozó: 2023. június 1-én 8.45-kor a Budapesti Művelődési Központban

Becsatlakozási lehetőség: pontban 9.30-kor az Örs Vezér téren a metró végállomásánál.

Útvonal:
9.00 BMK – 9.05 M4 Bikás park – Keleti pályaudvarra érkezés 9.16–9.23 Keleti Pályaudvar M2 – 9.30 érkezés Örs Vezér térre/becsatlakozó pont – 9.35–9.45 Séta a 45-ös buszmegállóig – 9.49 45-ös busz Cinkota felé – 10.06 Farkashalom megállóban leszállás – 10.16-kor 46-os busszal tovább közlekedés Helikopter lakópark irányába – 10.23 leszállás Erdei bekötőút megállónál – 10.25–10.45 erdei séta a Naplás-tóhoz.

A bekötőút a tóhoz kb. 15 perc kellemes séta az erdőben, viszont a tó nagyobb szakaszán nincs árnyék, így kérem a napvédelemről ( naptej, sapka/kalap) feltétlenül gondoskodjanak. A tó partján van büfé, mosdó, vízvételi lehetőség. A tavat kb. 1,5 – 2 óra alatt kellemes sétával körbe lehet járni. Kényelmes túracipő viselése javasolt!

A Naplás-tó (hivatalos nevén Szilas-pataki árvízvédelmi tározó) Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, melyet a Szilas-patak duzzasztásával az 1970-es években hoztak létre Budapest XVI. kerületében, Cinkotán. 1997 óta természetvédelmi terület a tározó (16 hektár) és környezete (ami 2013-ban bővült egy kaszálóval, ezzel együtt a nem állandó nyílt vízfelület területe összesen mintegy 150 hektár). Így, kiterjedését tekintve 2021-ben is a legnagyobb fővárosi helyi jelentőségű védett terület.

A Naplás-tó Budapest XVI. kerületében, Cinkota külterületén, a XVII. kerület határában, Rákosliget mellett található.
A Naplás-tó természetvédelmi terület Budapest XVI. kerületében, a „Cinkotai út–Simongát utca–Zúgó-patak” és a „Nagytarcsa közigazgatási határ–Budapest XVII. kerület közigazgatási határ” között, a Naplás út északi és déli oldalán, 1 668 657 m2 kiterjedésű területet jelenti.
A tó vízgyűjtője a Pesti-hordalékkúpsíkságon található.

 Körbesétáljuk a Naplás-tavat Naplás-tavi parti bemutató A szakvezetőt hallgatva
Körbesétáljuk a Naplás-tavat Naplás-tavi parti bemutató A szakvezetőt hallgatva

 

További információ és jelentkezés:
Mester Erika, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ;


A Zöld séták további helyszínei és időpontjai:

  • 09. 07. – Pilisi Len Látogatóközpont és Jági tanösvény
    Negyedik alkalommal a Pilisi Len Látogatóközpontba visz az utunk, ahol egy megújult interaktív természetvédelmi kiállításon kísér bennünket végig a szakvezető, mikroszkópos természetvizsgáló foglalkozással és kódfejtő játékkal. A komplex program zárásaként a Jági tanösvényen teszünk egy sétát.
  • 10. 12. – Margitszigeti Japánkert és Bodor zenélőkút
    Záró, ötödik eseményünk Budapest szívébe, a Margitszigeti Japánkertbe vezet. A kertben több száz éves fákkal és örökzöldekkel találkozhatunk miközben az autentikus növényekkel, kőlámpásokkal szegélyezett utakon lépdelünk. Megcsodáljuk a vízesést, a tavak élővilágát. Meghallgatjuk a századfordulóra emlékeztető muzsikát, mely a 2023-ban megjavított, a Japán kert bejáratánál lévő Bodor zenélőkútból fakad.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

******

 Lezajlott sétáink:

Második sétánk:
május 11-én került sor Bottlik Gábor kertészmérnök vezetésével a Soroksári Botanikus Kertben.
     A Zöld séták második alkalmán, 2023. május 11-én a Soroksári Botanikus Kertbe kirándultunk. A kert hangulata és a szakvezetőnk természet iránti odaadása azonnal magával ragadott bennünket. Bottlik Gábor kertészmérnök irányításával – aki maga is eggyé vált az évek során a kerttel – két óra alatt megismertük a néhol vadregényes, időnként hatalmas láprétekkel tűzdelt Kert középső, növényföldrajzi részét. Minden korosztálynak csak ajánlani tudjuk a Soroksári Botanikus Kertet, hiszen a természetben eltöltött idő alatt megnyugszik a lelkünk, feltöltődünk, miközben rengeteg új információra is szert tehetünk.
   
    A Soroksári Botanikus Kertet a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola Tanácsa létesítette 1963-ban. A kert alapításakor a területen az 50-es években telepített növényzete, az eredeti társulás maradványok a kert kiemelten védett részei, melyek ritka, védett növények természetes élőhelyei. Ez a Kert legértékesebb és egyben legsérülékenyebb élőhelye, amely egy töredékekben fennmaradt, meszes talajú kiszáradó láprét, a Duna–Tisza közére jellemző eredeti növénytársulás (Succiso–Molinietum). A Soroksári Botanikus Kert területe 60 ha, mely 1977 óta a főváros helyi jelentőségű természetvédelmi területe.
     A telepítők leginkább az oktatási szempontokat tartották szem előtt, így került sor a rendszertani, illetve a növényföldrajzi egységek kialakítására. A növénytelepítések a mai napig a Botanikus Kert 1964-ben készült telepítési tervét követik. A gyűjtemények a következő nagyobb egységekbe sorolhatók:
Növényföldrajzi egységek: Észak-Amerika,Kelet-Ázsia, Közép-Ázsia és Kaukázus, Kelet-, Közép- és Dél-Európa, Kárpátok.
Génalaptartalék és élőgyűjtemények:honos évelők gyűjteménye, vadrózsa gyűjtemény, vadgyümölcs gyűjtemény
Fontosabb hazai növénytársulásokat bemutató parcellák: Középhegységek növényei, sziklakert, Borostyán gyűjtemény,
Mediterrán és szubtrópusi növények gyűjteménye: Szubtrópusi–Trópusi, Mediterrán növénygyűjtemény.  A kert felosztásáról az alábbi linken tájékozódhat: http://sorbotkert.hu/terkep/#.ZEesAXZBy5c

A soroksári csoport  Soroksári Botanikus Kert   
     

Első sétánk:
április 13. – Tamariska domb és háborús emlékhely
Első helyszínünk a csepeli Tamariska domb, melynek 2012-es védetté nyilvánítását nemcsak geológiai értéke indokolta, hanem a területén megtalálható homokigyep-életközösség is, amelyben számos védett növény- és állatfaj található, egy részük pannon endemikus élőlény. A sétát Simonné Nagy Ágnes vezeti. A természeti értéken túl a domb mélyén egy háborús bunker húzódik, melyet a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény munkatársával végigjárunk. Az óvóhelyen két tárlat került kialakításra: 1956-os Csepeli Büszkeségpont és a Csepel 1944, ami a csepeli bombázásoknak állít emléket. Hozzávetőleg maximum 40-45 perc mindegyik megtekintése.
A bunkerben állandó 14-16 fokos hőmérséklet van, a ruházattal úgy kell kalkulálni.

Beszámoló a Tamariska domb és háborús emlékhely szakvezetéses  sétáról

 A beszámoló innen is letölthető (pdf) »

A Budapesti Művelődési Központ által szervezett számos programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videofelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták:
N47.464206, E19.03141
Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető: az M4-es metróval (akadálymentes), az 1-es villamossal, a 7, 114, 213, 214-es autóbusszal, Bikás park (előzőleg Kelenföld városközpont) megállónál kell leszállni. Minden buszjárat alacsonypadlós, az 1-es villamos alacsonypadlós (CAF) változatát a menetrendekben aláhúzással jelölik.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

 

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760