Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Zöld séták – szakvezetéses séták Budapesten és környékén A BMK környezet- és természetvédelmi kiadványa, a Zöld könyv alapján a Kertészkedők klubjával és az Ezüstnet – Internetező Idősek Országos Egyesületével közösen havi egy alkalommal tervezett, vezetett sétákat szervez. 
Következő időpont: október 12. – Margitszigeti Japánkert és Bodor zenélőkút

Első alkalommal sétánk a Tamariska domb és háborús emlékhelyre vezetett. Tekintse meg videóbeszámolónkat » Második sétát a Soroksári Botanikus Kertben tettük. Harmadik helyszínünkön a XVI. kerületbe Cinkotára látogattunk, hogy körbesétáljuk a Naplás-tavat, mely tematikus tanösvényekkel, kilátóval várja a látogatókat.

A Zöld Könyvünk a Budapest és környéki természetvédelmi területek, arborétumok, botanikus kertek és közparkok történetét, működését és közművelődési lehetőségeit mutatja be.

Zöld séták – szakvezetéses séták Budapesten és környékén10. 12. – Margitszigeti Japánkert és Bodor zenélőkút

Záró, ötödik eseményünk Budapest szívébe, a Margitszigeti Japánkertbe vezet. A kertben több száz éves fákkal és örökzöldekkel találkozhatunk miközben az autentikus növényekkel, kőlámpásokkal szegélyezett utakon lépdelünk. Megcsodáljuk a vízesést, a tavak élővilágát. Meghallgatjuk a századfordulóra emlékeztető muzsikát, mely a 2023-ban megjavított, a Japán kert bejáratánál lévő Bodor zenélőkútból fakad.

További információ és jelentkezés:
Mester Erika, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ;

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

******

 Lezajlott sétáink:

Negyedik sétánk: szeptember 07. – Pilisi Len Látogatóközpont és Jági tanösvény

 Zöld séták – szakvezetéses séták Budapesten és környékén  Zöld séták – szakvezetéses séták Budapesten és környékén Zöld séták – szakvezetéses séták Budapesten és környékén 

Negyedik sétánk a Pilisi Len Látogatóközpontba és a közelében található Jági-tanösvényre vezetett. A központban megújult interaktív természetvédelmi kiállításon kísért bennünket végig két kedves szakvezetőnk. A komplex program mikroszkópos természetvizsgáló foglalkozással lett teljes. A látogatóközpont után 15 perces sétával értünk a Jági tanösvény bejáratához. Szakvezetőnk végigkísért bennünket a tanösvényen, melynek 10

Indulásra, találkozásra vonatkozó információk:

  • 8:45 találkozó BMK épületében
  • 9:00 indulás BMK-tól
  • 9:05 M4 Bikás parki metró Kálvin térig
  • 9:20 M3 Kálvin térről Göncz Árpád városközpontig
  • 9:31 séta az Árpád híd buszpályaudvarig
  • 9:40 Becsatlakozási lehetőség az 1-es kocsiállásnál
  • 10:05 A 830-as Pilisszentiván felé tartó távolsági buszjárat indulása
  • 10:44 Érkezés Pilisszentiván, községháza megállóba
  • 10:45 Néhány perces séta a Pilis Len Látogatóközpontig

Találkozó a BMK épületében 8:45-kor. Az intézményből 9:00 órakor indulunk M4 metróval a Bikás parki megállóból, a Kálvin téren szállunk át az M3-as metróra, mellyel a Göncz Árpád városközpontig utazunk, ahonnan sétálva pár perc alatt a buszpályaudvarra érkezünk. Becsatlakozásra itt lesz lehetőség 9:40-kor.A 830-as távolsági buszunk 10.05-kor indul az 1-es kocsiállásból a Budapest-Solymár-Pilisszentiván-Pilisvörösvár-Pilisszántó vonalon. 10:44-re érkezünk Piliszentiván községháza megállóba, ahonnan 3 perces sétával jutunk el a Pilisi Len Látogatóközpontba.

Harmadik sétánk
június 01. – Naplás-tó
Harmadik alkalmunkon a Naplás-tóhoz (Szilas pataki árvízvédelmi tározó), Budapest legnagyobb helyi jelentőségű természetvédelmi területére, a legnagyobb kiterjedésű állóvizéhez kirándult lelkes csapatunk. Bajor Zoltán, a Főkert Zrt. Természetvédelmi és Erdőkezelési Osztály osztályvezetője kalauzolt bennünket végig a tóparti tanösvényen a Cinkotai-kiserdőt is érintve. A Naplás-tó – amin 3-3,5 kilométer hosszan folyik át a Szilas-patak – ökológiai szempontból a főváros egyik legértékesebb területe. Magán a körülbelül 16 hektáron elterülő tavon kívül, annak közvetlen környezete, a Cinkotai parkerdővel és a Szilas-patak menti láprétekkel együtt – összesen mintegy 150 hektár – természetvédelmi terület. A Naplás-tó, a közeli erdős, lápos és mocsaras élőhelyekkel együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban is. A változatos élőhelyegyüttesen több, mint 200 madárfajt figyeltek meg, ezért évről évre megrendezik itt a nyilvános nyár végi gyűrűzést (2013 óta) és az őszi európai madármegfigyelő napokat (2005 óta) a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében. Sokszínű a terület növény- és rovarvilága, hüllő- és kétéltűállománya is. Az itteni mocsári teknős populáció 2002 óta a figyelem központjában áll, természetvédelmi és tudományos jellegű felméréseket, adatgyűjtéséket egyaránt végeznek rajtuk.

A kirándulásunk nem ért véget a tavi sétával, hanem a bátrabbakkal felsétáltunk a Naplás-tavi kilátóba is, ahonnan lenyűgöző 360°-os panoráma tárult elénk. A Szilas-patak völgye a Gödöllői dombság, de még a Megyeri-híd és a János-hegy is észrevehető a torony felső szintjéről. A kilátónak a népnyelven szinte azonnal új neve lett: „cinkotai ferde torony”. A vizuális illúzió nem pusztán a véletlen műve. A torony alapja és teteje két, egymáshoz képest 180 fokban elforgatott háromszög, melyek egymásra vetítve egy hexagramot rajzolnak ki.

Minden generációnak bátran ajánljuk a Naplás-tavat, a Cinkota-kiserdőt és a „cinkotai ferde tornyot” amennyiben egy remek napot szeretnének természet közelben tölteni.

 Körbesétáljuk a Naplás-tavat Naplás-tavi parti bemutató A szakvezetőt hallgatva
Körbesétáltuk a Naplás-tavat Naplás-tavi parti bemutató A szakvezetőt hallgatva

 

Második sétánk:
május 11-én került sor Bottlik Gábor kertészmérnök vezetésével a Soroksári Botanikus Kertben.
     A Zöld séták második alkalmán, 2023. május 11-én a Soroksári Botanikus Kertbe kirándultunk. A kert hangulata és a szakvezetőnk természet iránti odaadása azonnal magával ragadott bennünket. Bottlik Gábor kertészmérnök irányításával – aki maga is eggyé vált az évek során a kerttel – két óra alatt megismertük a néhol vadregényes, időnként hatalmas láprétekkel tűzdelt Kert középső, növényföldrajzi részét. Minden korosztálynak csak ajánlani tudjuk a Soroksári Botanikus Kertet, hiszen a természetben eltöltött idő alatt megnyugszik a lelkünk, feltöltődünk, miközben rengeteg új információra is szert tehetünk.
   
    A Soroksári Botanikus Kertet a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola Tanácsa létesítette 1963-ban. A kert alapításakor a területen az 50-es években telepített növényzete, az eredeti társulás maradványok a kert kiemelten védett részei, melyek ritka, védett növények természetes élőhelyei. Ez a Kert legértékesebb és egyben legsérülékenyebb élőhelye, amely egy töredékekben fennmaradt, meszes talajú kiszáradó láprét, a Duna–Tisza közére jellemző eredeti növénytársulás (Succiso–Molinietum). A Soroksári Botanikus Kert területe 60 ha, mely 1977 óta a főváros helyi jelentőségű természetvédelmi területe.
     A telepítők leginkább az oktatási szempontokat tartották szem előtt, így került sor a rendszertani, illetve a növényföldrajzi egységek kialakítására. A növénytelepítések a mai napig a Botanikus Kert 1964-ben készült telepítési tervét követik. A gyűjtemények a következő nagyobb egységekbe sorolhatók:
Növényföldrajzi egységek: Észak-Amerika,Kelet-Ázsia, Közép-Ázsia és Kaukázus, Kelet-, Közép- és Dél-Európa, Kárpátok.
Génalaptartalék és élőgyűjtemények:honos évelők gyűjteménye, vadrózsa gyűjtemény, vadgyümölcs gyűjtemény
Fontosabb hazai növénytársulásokat bemutató parcellák: Középhegységek növényei, sziklakert, Borostyán gyűjtemény,
Mediterrán és szubtrópusi növények gyűjteménye: Szubtrópusi–Trópusi, Mediterrán növénygyűjtemény.  A kert felosztásáról az alábbi linken tájékozódhat: http://sorbotkert.hu/terkep/#.ZEesAXZBy5c

A soroksári csoport  Soroksári Botanikus Kert   
     

Első sétánk:
április 13. – Tamariska domb és háborús emlékhely
Első helyszínünk a csepeli Tamariska domb, melynek 2012-es védetté nyilvánítását nemcsak geológiai értéke indokolta, hanem a területén megtalálható homokigyep-életközösség is, amelyben számos védett növény- és állatfaj található, egy részük pannon endemikus élőlény. A sétát Simonné Nagy Ágnes vezeti. A természeti értéken túl a domb mélyén egy háborús bunker húzódik, melyet a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény munkatársával végigjárunk. Az óvóhelyen két tárlat került kialakításra: 1956-os Csepeli Büszkeségpont és a Csepel 1944, ami a csepeli bombázásoknak állít emléket. Hozzávetőleg maximum 40-45 perc mindegyik megtekintése.
A bunkerben állandó 14-16 fokos hőmérséklet van, a ruházattal úgy kell kalkulálni.

Beszámoló a Tamariska domb és háborús emlékhely szakvezetéses  sétáról

 A beszámoló innen is letölthető (pdf) »

A Budapesti Művelődési Központ által szervezett számos programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videofelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták:
N47.464206, E19.03141
Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető: az M4-es metróval (akadálymentes), az 1-es villamossal, a 7, 114, 213, 214-es autóbusszal, Bikás park (előzőleg Kelenföld városközpont) megállónál kell leszállni. Minden buszjárat alacsonypadlós, az 1-es villamos alacsonypadlós (CAF) változatát a menetrendekben aláhúzással jelölik.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

 

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760