Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Rajzfilmünnep a BMK-banA Budapesti Művelődési Központban (XI., Etele út 55/A.) is színes programokkal vártuk 2016. október 29-én a gyerekeket és a felnőtteket ♦ délelőtt és kora délután találkozhattak Bogyóval és Babócával, Vízipókkal és Keresztes barátjával, a nagy Ho-ho-horgásszal és Pop-pommal.  Összeállítás magyar animációs fesztiválok és kortárs magyar animációs műhelyek filmjeiből17.00–18.00: Kerekasztal beszélgetés kortárs magyar animációs filmek szerepéről, lehetőségéről a filmművészetben és a digitalizáció hatásairól. Tekintse meg a Beharangozót ♦ a Hoppi mesék intróját ♦ a Primanima bevezetőjét. A vetítések pontos ütemezése itt  olvasható.

A moziünnepen nemcsak Budapesten, hanem többek között Győrben, Kecskeméten és Balatonfüreden is a készülnek programokkal. A rendezvény helyszíneinek teljes listája a rajzfilmunnep.hu weboldalon böngészhető.
A Rajzfilmünnephez kapcsolódóan a szervezők Rajzversenyt is hirdetnek és 15 szerencsés rajzolót ajándékcsomaggal fognak jutalmazni!

Részletes program:

Jön a Rajzfilmünnep a BMK-ban!Földszint

  • 10.00–12.00: Rajzfilmünnep gyermekeknek – Összeállítás klasszikus és kortárs animációs mesefilmekből, közben kísérő program: Mancsocska – ünnepváró kézműves foglalkozás
  • 14.00–18.00: Rajzfilmünnep – Összeállítás klasszikus és kortárs magyar animációs mesefilmekből

II. emelet:

  • 14.00–17.00: RajzfilmünnepÖsszeállítás magyar animációs fesztiválok és kortárs magyar animációs műhelyek filmjeiből
  • 17.00–18.00: Kerekasztal beszélgetés kortárs magyar animációs filmek szerepéről, lehetőségéről a filmművészetben és a digitalizáció hatásairól. Vendégünk Bárány Dániel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció szakán végzett pályakezdő rendező és Menráth András animátor, aki több éve dolgozik a szakmában.

A vetítések pontos ütemezése itt érhető el.

Vendégek:

Bárány Dániel rendező

Diplomafilmje a Házibuli című morfanimáció. Néhány korábbi munkája: Csellengők, Versfilmek 2011-ből, ezen kívül a Kiscsoportos játékok tagja.

Menráth András animátor
Többek között dolgozott az Egér című, Egerszegi Krisztináról szóló rövidfilmben (október 30-án éjfélkor, hétfő hajnalra virradóra debütál az M2/Petőfi TV műsorán), a , a +1 - Keresd a jót! – Karácsonyra hangoló Oligarchiában, The Travels of the Young Marco Polo című külföldi koprodukcióban, és jelenleg a Kuflik című, új magyar animációs sorozatban, ezen kívül a Kiscsoportos játékok egyik alapító tagja.

A rajzfilmek nevelő és társadalmi összekötő szerepe vitathatatlan. Gyermekkorunkban a mesék segítségével tanítanak meg szüleink az élet alapvető szabályaira, arra hogy hidegben sálat, sapkát kell húzni, de arra is, hogy a barátság milyen fontos, és hogy a barátokat nem hagyjuk cserben, vagy hogy álljunk ki az igazunkért. Remek példa erre a A kiskakas gyémánt félkrajcárja.

A kiskakas gyémánt félkrajcárjaA kiskakas gyémánt félkrajcárja az első színes magyar rajzfilm, 1951-ben készült. Magyar népmesét választott alapul Fekete Edit és Macskássy Gyula az első, színes magyar animációhoz. Ez a film műfajtörténetei szempontból is meghatározó volt, mivel az alkotók ekkor ismerték fel a rajzfilm egyik speciális lehetőségét, a lehetetlen ábrázolását. Innen számítjuk a magyar filmanimáció első szakaszát, ekkortól beszélünk az alkotók első nemzedékéről és stabilizálódó filmgyártásról.
A kiskakas gyémánt félkrajcárját október 29-én 14.00 órától vetítjük. Délelőtt olyan klasszikusokkal is találkozhattok, mint a nagy A nagy ho-ho-horgász vagy Pop-pom.
Daniel András: Egy kupac kufliA nap folyamán lehet még találkozni Bogyóval és Babócával, Vizipókkal és Keresztes barátjával. Itt lesznek a Kuflik is! Dániel András könyvsorozatából a KEDD Stúdió készít rajzfilm-sorozatot, valamint meg lehet ismerkedni a Hoppikkal is, ezekkel a színes, vidám, manószerű lényekkel.

A program kísérő rendezvénye a Mancsocska – ünnepváró kézműves foglalkozásunk 10.00–12.00 óra között, ahol a gyerekek töklámpást készíthetnek.

Ám a rajzfilmek, animációs filmek nem csak a gyerekeknek jelentenek kikapcsolódást, segítenek átélni élethelyzeteket, ezért a magyar animációs fesztiválok filmjeiből is válogatunk a felnőtt korosztály számára.  Látható lesz többek között a Nyuszi és Őz, a Paperworld és a 2015. Anilogue XIII. Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díjnyertes filmjei közül is egy válogatás.

Nyuszi és Őz, a Paperworld a 2013 PRIMANIMA előzetesében:

A program zárásaként meghívott vendégekkel beszélgetünk a kortárs magyar animációs filmek szerepéről, lehetőségéről a filmművészetben és a digitalizáció hatásairól.

Rajzverseny felhívás!

Kedves Rajzfilmrajongók!

Közeledik a Rajzfilmünnep és ebből az alkalomból országszerte több helyen szerveznek közös rajzolást, a rajzokból kiállítást. A mesehősökről, a vetítésekről, a családi programról készült, vagy a kiállításokra készített rajzokat mi is szeretnénk bemutatni a Rajzfilmünnep weboldalán, ezért azt szeretnénk kérni, hogy küldjétek el rajzaitokat. A rajzokat a készítő nevének feltüntetésével bemutatjuk a rajzfilmunnep.hu-n, és ráadásul 15 szerencsés rajzolót ajándékcsomaggal fogunk jutalmazni!

A Rajzfilmünnep után, a Rajzfilmünnepen vagy a Rajzfilmünnepi készülődésről, vagy az ott szerzett élményekről készített rajzok fogadására meg fog jelenni a rajzfilmunnep.hu-n egy link, amire kattintva rajzaitokat (esetleg a szülők segítségével) feltölthetitek és adataitokat megadhatjátok. A rajzokat 2016. október 30 és november 30 között várjuk és december 6-án, Mikulás napján lesz a sorsolás, amikor kiderül, hogy kik nyerik a 10 000 Ft értékű ajándékcsomagokat.

Vigyázz, kész - rajz!

 

Belépő:

Információ: Oláh Sándor, telefon: 371-2760, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/A.
GPS koordináták: N47.464206, E19.03141
Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval, 7, 103, 107, 114, 213, 214-es autóbusszal, Bikás park megállónál kell leszállni.
Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Közművelődési Minőség Díj 2012

Közművelődési Minőség Díj 2012

 

 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760