Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

SzövésJúnius 10-én ünnepeljük a Kézművesség Világnapját. Ez alkalomból tartsanak velünk! Mindannyiunk örömére válogattunk a kézműves mesterségek sokaságából, ezzel ünnepelve „alkalomhoz illően”: bepillantást engedve a hagyományőrző mesterek műhelyeibe és felvillantva a modern kori alkotók „kuckóit”.  Kedvcsinálóként ismerkedjenek meg a csipkeverés, horgolás, szövés, fazekasság, kerámiaművesség, faművesség, rongyművesség, üvegművesség és üveggyöngyözés technikáival.
A program kezdő időpontja:
2020. június 10. ♦ szerda ♦ 13.15 óra
A program helyszíne: 
BMK hivatalos YouTube csatornája »
Bemutatja: Kokavecz Julianna rajz- és művészettanár.


A szövés története:

A szövés kezdetei a civilizáció kialakulásához nyúlnak vissza. Eleinte faágakból összetoldott keretet vagy rámát használtak szövéshez, a fonalat pedig természetes szálak, például hasított sás adták. Régészek már az ókori sírokban is találtak kimutatható szövetmaradványokat. Az i. e. 6. századi görög vázaleletek díszítésén szövőket is láthatunk más mesterségek megjelenítésével együtt. Közismert az Odüsszeiából Pénelopé szövőszéke, amelyhez teljesen hasonlóak láthatók szerte a világban a múzeumokban, skanzenekben, és még ma is használatosak a népi mesterségeket űzők körében. A szövőszék már egyszerű Szövésgépnek tekinthető. Az ipari forradalom hajnalán a szövőgép is megszületett.

Kézzel és géppel is lehet szőni.
A kézi szövés kellékei:

  • szövőkeret,
  • szövőráma,
  • alapanyag (fonal),
  • keresztfonalat továbbító szerszám (vetélő vagy csónak).

A szövéshez kétféle fonalat használnak: láncfonalat és vetülékfonalat.

Menete a következő: a láncfonalat a keretre függőleges irányban folyamatosan a vetülékfonal keresztmetszetének megfelelő távolságban szorosan felvezetik, kifeszítik. Így keletkezik egy olyan álló fonalsor, amelybe a vetülékfonalat alulról és felülről váltakozva be lehet fűzni. Ez a keresztirányú befűzés ismétlődik úgy, hogy az előző sor alulról történő átfűzése felett felül, illetve az előző sor felülről történő átfűzése felett alul legyen az átfűzés, s végül kialakul a szövet.

 Forrás: Wikipedia.hu

KOKAVECZ JULIANNA
Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni – tartja a nyugdíjas rajz- és művészettörténet tanár.
A fő tevékenységem az alkotás, most leginkább a szövés. Terveket készítek és megvalósítom azokat. Örülök, ha másoknak is tetszenek a munkáim. Egy-egy szőttes kiegészítőjeként horgolok színben harmonizáló kosárkákat, amelyek a lakásban bárhol használható dekorációk.
Forrás: behir.hu

 Kézművesség Világnapja programsorozata »

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
A Budapesti Művelődési Központ által szervezett számos programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videofelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták: 
N47.464206, E19.03141
Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval (akadálymentes), az 1-es villamossal, a 7103107114213214-es autóbusszal, Bikás park (előzőleg Kelenföld városközpont) megállónál kell leszállni. Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Kövesse szösszeneteinket a Twitteren!
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760