Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Üvegművesség Június 10-én ünnepeljük a Kézművesség Világnapját. Ez alkalomból tartsanak velünk! Mindannyiunk örömére válogattunk a kézműves mesterségek sokaságából, ezzel ünnepelve „alkalomhoz illően”: bepillantást engedve a hagyományőrző mesterek műhelyeibe és felvillantva a modern kori alkotók „kuckóit”.  Kedvcsinálóként ismerkedjenek meg a csipkeverés, horgolás, szövés, fazekasság, kerámiaművesség, faművesség, rongyművesség, üvegművesség és üveggyöngyözés technikáival.
A program kezdő időpontjai: 2020. június 10. ♦ szerda ♦ 14.00 óra és ♦ 14.15 óra
A program helyszíne:  BMK hivatalos YouTube csatornája »
Bemutatja: Zágon Judit üvegékszer-készítő és Nagyné Antal Judit ólomüvegkészítő és üvegfestő

Az üvegművesség története:

8000 éve már készültek üvegből, obszidiánból ékszerek és szerszámok. Az ókori Rómában üvegtükröket, vázákat is készítettek. Az üvegművesség sokáig egységes szakma volt: az üveget ott formázták, díszítették, ahol gyártották. Az elkülönülés fokozatos volt; nagyjából a 19-20. század fordulójától tárgyaljuk külön az üveggyártást és az üvegművészetet.
Az első üvegszerű anyagok valamikor az i. e. 5-4. évezred táján tűntek fel; ez az üveg a tömeges légbuborékok és zárványok miatt még átlátszatlan voltak. Színezésére eleinte rezet használtak, később más fémek sóit is.
Az első üvegek a kvarchomokban fellelhető vasoxi-hidroxidoktól sokáig tisztátalan sötétek, zöldek, zöldeskékek (reduktív üvegek), illetve sárgásak (oxidatív üvegek) voltak. Salétrom, Üvegművességólom-oxid és más anyagok hozzáadásával idővel sikerült halványsárga, áttetsző üveget gyártani. Az egyiptomi üvegek jellemző színei a szennyeződéseket felhasználó opakfehér és sárga, valamint a színezett élénk türkizkék voltak. Az üveget tökéletesen színteleníteni időszámításunk kezdetén Alexandriában sikerült mangán-dioxid hozzáadásával; ezt a gyakorlatot a római üvegművészet terjesztette el. A színtelenített üveget ezután már színezték is.
Az üvegfestészet az üvegművészet egyik fő ágaként feltehetően az üvegmozaikból alakult ki, és a középkori keresztény templomokban vált meghatározó díszítő elemmé. Ezt nagyban elősegítette, hogy díszítő funkciója mellett „a szegények Bibliájaként” tanító-nevelő szerepe is volt. A színezett üvegtől eltérően maga a festett üveg átlátszó; csak a felületére hordanak fel színező anyagokat különböző eljárásokkal.
Ezek fő módszerei:

  • a festés,
  • a pácolás,
  • a zománcfestés,
  • fémek, illetve fémsók felületre gőzölése.

Az üveg felületét vagy ecsettel festik, vagy úgy, hogy a tárgyat belemártják a festékbe. A feltapadt festékréteget égetéssel rögzítik.
11. századi az egyik legrégibb, épen fennmaradt festett ablaksorozat az augsburgi „öt próféta ablak”, és ebből az időből való a St. Denis apátság részlegesen fennmaradt ablaka is.

Forrás: Wikipedia


ZÁGON JUDIT
Lángban olvasztott, csavart, tekert, húzott, nyomott üvegékszereket készítek végtelen mennyiségű formában és színvariációban 27 éve. Mindig mást és mindig sokfélét.
Nyakék, nyaklánc, karkötő, hajcsat, fülbevaló lógós és stiftes, gyűrű, díszhal akváriumba, koktélkavaró, hajtű ... és ami még nem jutott eszembe - minden színben, változatos formában.

 

Az üveggyöngyözés
Bemutatja: Nagyné Antal Judit

Nagyné Antal JuditKézművesség Világnapja – fókuszban a gyöngyözésKevés olyan anyag van életünkben amely úgy körülvesz minket mint az üveg. Mégis, ha azt mondom üveggyöngy, már kevesen tudjuk mi is az. Az üveggyöngy, vagy glassbead, vagy lámpagyöngy, ez a tűzben vörösen izzó csodálatos anyag nemcsak egy tárgy, hanem az üvegnek talán a legegyedibb megjelenési formája.
Az üveg szót ismerjük, a gyöngy szavunk Kosztolányi szerint a legszebb tíz magyar szó egyike. Az üveggyöngy pedig egy egyedi technológia segítségével mutatja meg hogy csak a képzelet szab határt a fények és színek kavalkádjának. Nekem az üveggel való foglalatoskodás egyfajta aktív meditáció és alkotás.
Ezt szeretném megmutatni ennek a filmnek a segítségével.

NAGYNÉ ANTAL JUDIT
Mottóm:
Csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek, az üvegből készített termékeknek, készüljön gázlángon, kemencében, forrasztással, festéssel, és még sorolhatnám hányféle technológiát választhatunk…
Nagyné Antal Judit vagyok és Budapesten élek.
40 éves más területen eltöltött munka után végre azt tehetem, amit nagyon szeretek és örömet jelent az életemben. Pár évvel ezelőtt megismerkedtem az ólomüvegkészítő és üvegfestő szakmával, mely az évek folyamán kibővült a Tiffany, fusing, mozaik és lámpagyöngy készítő technikákkal.
Nagyon szeretek az üveggel dolgozni és kísérletezni, így fedeztem fel egy olyan lehetőséget, hogy az impresszionisták vagy a szecesszió nagy mestereinek egyes alkotásait el lehet készíteni üvegből.
Ezeken a képeken, ha már reprodukciót készítünk igyekezni,kell a hitelesség betartására, ezért is kevertem a megismert technikákat. Az ilyen képek, mint pl. Gustav Klimt Három életkor, /Anya és Gyermeke/, vagy Picassónak az Olvasó nő c. festménye, melyek klasszikus tradicionális üvegfestés, fusing üvegrogyasztás, és rézfóliás Tiffany technikák keverésével készültek.
Új kísérletezéseim közé tartozik a lámpagyöngy készítés, csodálatos üvegékszereket üveggyöngyöket lehet a muranói üvegpálcákból létrehozni.

Forrás: Juditglass.hu

 A Kézművesség Világnapja programsorozata »

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
A Budapesti Művelődési Központ által szervezett számos programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videofelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták: 
N47.464206, E19.03141
Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval (akadálymentes), az 1-es villamossal, a 7103107114213214-es autóbusszal, Bikás park (előzőleg Kelenföld városközpont) megállónál kell leszállni. Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Kövesse szösszeneteinket a Twitteren!
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760