Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

RongyművességJúnius 10-én ünnepeljük a Kézművesség Világnapját. Ez alkalomból tartsanak velünk! Mindannyiunk örömére válogattunk a kézműves mesterségek sokaságából, ezzel ünnepelve „alkalomhoz illően”: bepillantást engedve a hagyományőrző mesterek műhelyeibe és felvillantva a modern kori alkotók „kuckóit”.  Kedvcsinálóként ismerkedjenek meg a csipkeverés, horgolás, szövés, fazekasság, kerámiaművesség, faművesség, rongyművesség, üvegművesség és üveggyöngyözés technikáival.
A program kezdő időpontja: 2020. június 10. ♦ szerda ♦ 16.00 óra
A program helyszíne: 
BMK hivatalos YouTube csatornája »
Bemutatja: Dezső Ildikó
„rongyműves”.


Interjú Dezső Ildikó rongyművessel:

Riporter: Mióta árusít az Ökopiacon?
♦ Dezső Ildikó: Elsőként csatlakoztunk a férjemmel, még akkor, amikor a piac a Frankel Leó utcában volt. Működött a biotextil szakosztály a Biokultúra Egyesület keretein belül. Történtek kísérletek a magyarországi bio len és kender termelésére, de aztán ezek kudarcot vallottak. A piac bővülése következményeként átköltöztünk a Marczibányi térre, majd a MOM Kulturális Központ udvarára.

Riporter: Milyen portékákat árusít?
Dezső Ildikó♦ Dezső Ildikó:  Az alapkoncepció az, hogy natúr anyagból dolgozom. Felhasználom a régi gabonás zsákokat és házi vászon lepedőket, kézi szövésű konyhai kendőket. Új életet, új funkciót kapnak, beillesztem a mai kor emberének háztartásába, illetve ruhatárába. Készülnek tarisznyák, hátizsákok, kenyeres zsákok, gyógynövény zsákok stb. Van egy kis vegyszermentes levendula ültetvényem. Ezt a levendulát feldolgozom, ötvözöm a textillel és készül levendula baba, levendula táskácska, levendula papucs, szundi szemüveg stb. Ezek használati tárgyak, de dísztárgyként is megállják a helyüket. Célom, hogy a biogazdák által megtermelt tiszta élelmiszer méltó módon legyen tárolva, szállítva. Ezért készítek lenvászonból kenyérzsákot, lenből, kenderből, pamutból szatyrot, szárítmányoknak zsákocskákat. Igyekszem olyan anyagokat beszerezni, és olyan tárgyakat az emberek kezébe adni, ami leváltja a műanyagot.

Riporter: Ildikó Ön készít mindent, saját kezűleg. Mennyire nehéz mesterség ez?
♦ Dezső Ildikó:  Igen, mindent én készítek. Minden munka állandó átalakulás, fejlődés, nyitás a világ felé. Nagy ajándékot kaptam az élettől! Felnőtté válásommal nem fejeződött be a játék az életemben. Formálom az anyagot, de egyúttal hagyom érvényesülni. Szépség, funkció és harmónia egységben kell, hogy legyen. 1994-ben az országos Burda varróversenyen 3. helyezést értem el. 2004-ben Kézműves Remek címet nyertem. Több kiállítás és megjelenés kísérte utam. Tagja vagyok a Fehérvári Kézműves Egyesületnek és a Magyar Kézműves Szövetségnek is. A Mesterségek Ünnepén a Budai Várban is találkozhatunk.

Riporter:  Mióta szívügye a műanyagmentes csomagolás?
♦ Dezső Ildikó:  A természetes anyag mindig az életem része volt. Részben erdélyi származású vagyok. A nagyanyámtól örököltem azt az ősi tisztaságot, szemléletet, ami a természetesség felé fordított.
A műanyag számomra nem anyag. Az egy halott dolog, ami sohasem forog vissza a természetbe. Egy kézzel szőtt vászon üzenetet hordoz. A maga tökéletlenségében tökéletes, emberi és melegséget sugároz. Ezt az emberek megérzik. Anyagismeret nélkül is ösztönösen nyúlnak az ilyen darabok után.

Forrás: Biokultura.org

DEZSŐ ILDIKÓ
1994-ben a BURDA varróversenyen 3. helyezést értem el.
Az inspirációt egy-egy mívesen szőtt textil adja.
Kizárólag természetes alapanyagból dolgozom: len, kender, gyapjú. Portékáim népi hagyományokra épülnek, de a használhatóságuk a mai kor emberének igényeit is kielégitik: egy hajdanán szőtt gabonazsák némi átalakítás után hátizsákként élhet tovább.
Így éltetem tovább a múlt emlékeit, hogy ezáltal a jövőnk is szebbé élhetőbbé váljon.

A Kézművesség Világnapja programsorozata »

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
A Budapesti Művelődési Központ által szervezett számos programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videofelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták: 
N47.464206, E19.03141
Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval (akadálymentes), az 1-es villamossal, a 7103107114213214-es autóbusszal, Bikás park (előzőleg Kelenföld városközpont) megállónál kell leszállni. Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Kövesse szösszeneteinket a Twitteren!
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760