Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

VISSZANÉZHETŐ: Európai Hulladékcsökkentési Hét programsorozat a BMK-banA Budapesti Művelődési Központ idén is csatlakozott az „Európai Hulladékcsökkentési Hét” című programsorozathoz. „Az a hulladék a legjobb, ami nem is keletkezik” jegyében ismeretterjesztő játékok és recycling art workshopok keretében hívtuk fel a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésére és az újrahasznosítás fontosságára. Válogasd, javítsd, újrahasznosítsd! online kézműves foglalkozássorozatunk Környezettudatos KisOkos játék 1. és 2. rész VISSZANÉZHETŐK a BMK youtube csatornáján »  #europaihulladekcsokkentesihet #3rs

Válogasd, javítsd, újrahasznosítsd! – online kézművessorozat foglalkozásvezető: Hemmert Anita

Ne dobd ki a gurigát,
készíts inkább halacskát!
  Emelkedj a Föld fölé!
  – villanykörtéből hőlégballon
  Ne fázz madárka!
  – PET-házikó télire
  Környezettudatos KisOkos
  1. rész
– online ismeretterjesztő játék
2. rész
 Ne dobd ki a gurigát, készíts inkább halacskát! – Európai Hulladékcsökkentési Hét a BMK-ban  BMK újrahasznosítási workshop: hőlégballon villanykörtéből BMK újrahasznosítási workshop: Pet-házikó télire madaraknak   Környezettudatos KisOkos – online ismeretterjesztő játék 1. rész   Környezettudatos KisOkos – online ismeretterjesztő játék 2. rész
WC-papír guriga villanykörte, kávékapszula, tojástartó PET-palackok    

 

„Az a hulladék a legjobb, ami nem is keletkezik” – Európai Hulladékcsökkentési Hét című programsorozat bevezető

 

„Az a hulladék a legjobb, ami nem is keletkezik! – jegyében ismeretterjesztő játékok és recycling art workshopok keretében hívjuk fel a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésére és az újrahasznosítás fontosságára.”
Szabó Dániel, fenntarthatósági felelős, projektgazda

Válogasd, javítsd, újrahasznosítsd! – online kézművessorozat

  Ne dobd ki a gurigát, készíts inkább halacskát!

 Alapanyagok listája:

 • papírguriga (WC-papír vagy papírtörlő)
 • festék,
 • olló,
 • filctoll,
 • ragasztó,
 • fehérpapír-köröcske vagy mozgó szem

Emelkedj a Föld fölé! – villanykörtéből hőlégballon

Alapanyagok listája:

 • villanykörte,
 • színes festék/papírdarabok/szalvéta,
 • zsineg/erős fonal,
 • kávétejszínes kapszula/tojástartóból kivágott kosárka,
 • olló,
 • ragasztó

 Ne fázz madárka! – PET-házikó télire

 Alapanyagok listája:

 • 1 db kis- és nagyméretű PET-palack,
 • nagy- és kisolló (hegyes),
 • színes festék,
 • zsineg/erős fonal

Környezettudatos KisOkos – online ismeretterjesztő játék – játékmester: Panyi Alexandra

 Környezettudatos KisOkos – online ismeretterjesztő játék I. rész

 

Környezettudatos KisOkos – online ismeretterjesztő játék II. rész 

 

 

 

 

 

 

 

Milyen kezdeményezés az Európai Hulladékcsökkentési Hét?
Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek, saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A főszervező EWWREuropean Week for Waste Reduction – a hulladékok problémájával foglalkozik európai szinten.
Az esemény a kontinensen és hazánkban is egyre népszerűbb. Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt, a tavalyi évben 411 akcióval zajlott. Európai szinten 16570 akciót valósítottak meg a programhoz csatlakozó önkéntesek.
A 2020-as Hulladékcsökkentési Hét november 21–29. között kerül megrendezésre.

2020. fókusza: Láthatatlan hulladékok – szlogen
A korábbi évek témái:

 • 2019.: Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!
 • 2018.: Méregtelenítsünk!
 • 2017.: Újra-használat & Javítás: Adj új életet tárgyaidnak
 • 2016.: Csomagolási hulladékcsökkentés
 • 2015.: Dematerizáció: Hozz ki többet kevesebből!
 • 2014.: Ételhulladék csökkentés
 • 2013.: Újra-használat

Egy tisztább jövőért – nem csak egy hétig!
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét és a kapcsolódó programok missziója, hogy megszólítson mindenkit és felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére. DE nemcsak ezen az egy héten, hanem hosszútávon is. A kezdeményezéshez csatlakozással a Budapesti Művelődési Központ is ösztönözni kíván mindenkit, kiemelten a gyerekeket és fiatalokat, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztási szokásaikra.

Fő témák a 3R szerint:

  1. Hulladékcsökkentés és -megelőzés
   A változás mindig VELED kezdődik, ezért az első és legfontosabb lépés a hulladékcsökkentés; melynek célja, hogy a lehető legkevesebb hulladék keletkezzen. Pontosan mit is értünk ezalatt? Hulladékcsökkentésnél elsősorban a kevesebb nyersanyag felhasználásra és megtermelt szemétre kell gondolnod. Olyan lépések sorozatát jelenti, amelyeket a késztermék hulladékká válása előtt szükséges megtenni. Például választhatunk palackos víz helyett csapvizet, vagy öko-címkével ellátott termékeket. A hulladékcsökkentésel a mindennapi vásárlási szokásaidat tudod formálni, hogy később tudatosabban, a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve indulj (akár a szüleiddel) az áruházba. Mert a legjobb hulladék, a meg nem termelt hulladék!

  2. Újrahasználat
   Ne dobd ki a régi termékeket! Manapság sokkal könnyebb új termékért beugrani a boltba, mint megjavítani. A termékeknek több életük is lehet.Újrahasználati ötletekkel segítünk, hogy használd fel többször a termékeket, vagy javítsd meg azokat, így próbáld meg elkerülni az újak megvásárlását. Mit érhetünk el az újrahasználattal? Ezzel a módszerrel szintén a hulladékcsökkentés a cél, hozzájárulva a környezetvédelemhez. Többek között elősegíti az üvegházhatást okozó gázok csökkentését és redukálja a nyersanyag- és energiafelhasználás mennyiségét. A felnőttek számára az újrahasználat társadalmi és gazdasági előnnyel is jár, mivel munkahelyeket hoz létre, így élénkítve a gazdaságot.
  3. Újrahasznosítás – szelektív gyűjtés
   A szelektív hulladékgyűjtés ma már SZÁMODRA sem ismeretlen fogalom. Miért fontos az újrahasznosítás? Az újrahasznosítás után a hulladék másodlagos nyersanyagforrássá válik, így csökkentve a termékek gyártása során felhasznált nyersanyag és energia mennyiséget. Újrahasználati ötleteket mutatunk, így segítve az újrahasznosítást. 

 Hulladékcsökkentés elméletben és gyakorlatban

 Milyen kezdeményezés az Európai Hulladékcsökkentési Hét?

What are 3Rs?

A 3RS modell felépítése (Hierarchy 3RS)

 

Reduce: ask yourselves whether you really need the goods you are about to buy before buying them. That also goes for the packaging in which some products come as well. Can you perhaps repurpose things or borrow from a friend or fix broken objects or share a neighbour’s tools? If the answer is yes, then you can — and should — REDUCE.

Reuse: this is the part where conscientious consumers can really make the difference. Swap single-use items for reusable ones in every area of your life! That’s the case not only for plastic, but for all other single-use items and products! Convince your employer, classmates, family, friends, or neighbours to do the same!

Recycling: is better than landfilling, but it’s not our preferred option. Why? If you need to recycle something, it means that you’re already generating waste. If you’re serious about reusing and reducing, recycling should only constitute a small part of your efforts.

Forrás:ewwr.eu

A Budapesti Művelődési Központ Európai Hulladékcsökkentési Hét programjaiban közreműködő munkatársai: Szabó Dániel, fenntarthatósági felelős, projektgazda, Nagy Anna, esélyegyenlőségi munkatárs, Hemmert Anita kézművesfoglalkozásvezető, Oláh Sándor médiafejlesztő, Panyi Alexandra tartalommarketing, Balázs Olivér hangmester.

Információ: Szabó Dániel

+3613712760

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Európai Hulladékcsökkentési Hét programsorozat a BMK-ban

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

A Budapesti Művelődési Központ a Kormány 194/2021. (IV.26.) rendeletének megfelelően, 2021. május 5-től újranyit az érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alá tartozó kiskorúak számára. Belépéskor kötelező bemutatni a védettségi igazolványt és a személyazonosságot is igazolni kell. Az intézmény az adatokat NEM rögzíti.

Bár a kaput újra kinyitottuk, sajnos a világjárvány még nem ért véget, így nem mindenben térhetünk vissza a járvány előtti állapotokhoz. Látogatóink, munkatársaink egészségének védelme most is elsődleges feladat, mint  ahogyan az is, hogy a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos jogszabályokat betartsuk. Ehhez látogatóink türelmét, megértését és együttműködését kérjük annak érdekében, hogy a fentiek mellett a lehető legtöbb élményt, igazi kikapcsolódást nyújthassunk Önöknek.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Bikás park, Etele út 55/a.
GPS koordináták:
N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval (akadálymentes), az 1-es villamossal, a 7, 103, 107, 114, 213, 214-es autóbusszal, Bikás park (előzőleg Kelenföld városközpont) megállónál kell leszállni. Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

„Az a hulladék a legjobb, ami nem is keletkezik” – újrahasznosítási workshopok a BMK-banCsatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Kövesse szösszeneteinket a Twitteren!
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760