Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Magyar Kultúra Napja 2021. – Pilinszky 1002021-ben lenne százéves Pilinszky János, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, a Nyugat negyedik nemzedékének tagja. A magyar kultúra napján, a százéves születésnap apropójából a Budapesti Versklubbal együttműködve készült egy irodalmi összeállítás. Wiegmann Alfréd színházi rendező, a versklub vezetője szerkesztette a műsort, melyben a klub két tagjának – Gyulai Zsuzsa és Varga Ilona – előadásában Pilinszky versei hangzottak el. A két tehetséges előadó egy rövid beszélgetés keretében megosztotta velünk azt is, hogy miért éppen a műsorban szereplő verseket választották erre az alkalomra és miképpen áll közel hozzájuk Pilinszky költészete, személye. ♦ Visszanézhető: Pilinszky 100 – irodalmi összeállítás»

A Magyar Kultúra Napja

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban Csekén ezen a napon fejezte be - "a magyar nép zivataros századaiból" vett példákra épített költeményét - a Himnuszt. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá – 1993 óta – az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat: az Apáczai Csere János-díjat, a Brunszvik Teréz-díjat, az Éltes Mátyás-díjat, a Karácsony Sándor-díjat, a- Kiss Árpád-díjat, a Németh László-díjat, a Szent-Györgyi Albert-díjat.
Forrás: rfmlib.hu

A Budapesti Művelődési Központ irodalmi összeállítása

Stáblista

  • Szerkesztő/műsorvezető: Wiegmann Alfréd, Radnóti-díjas színházi rendező
  • Közreműködők: Gyulai Zsuzsa, Radnóti-díjas versmondó és Varga Ilona, versmondó, az I. Pilinszky Országos Versmondó Verseny felnőtt kategóriájának győztese
  • Készítették: Balázs Olivér, Oláh Sándor, Panyi Alexandra
  • Producer: Marsi László igazgató
  • Együttműködő partner: Budapesti Versklub

Pilinszky 100 kihívás

2021-ben lesz Pilinszky János születésének 100. évfordulója, ennek alkalmára a moly.hu egyik tagja egy szuper kihívással készült az olvasóknak.Magyar Kultúra Napja 2021. – Pilinszky 100.

  1. jelentkezz a kihívásra,
  2. olvass el legalább egy könyvet a költőtől,
  3. értékeld csillagozással és szöveggel. (Elég pár mondat, de hosszabbat is szívesen olvasok.)

Ha ez mind megvan, küldöm a plecsnit. Újraolvasás is ér, műfaji megkötés nincs. Olvashatod a Pilinszky-összest, de egy verseskötettel is beérem. Ha nem szeretnél verseket olvasni, prózát is elfogadok. Még egy fontos dolog, hogy a kihívás ideje alatt legalább 100 oldalt olvass el Pilinszkytől. Ha egy könyv oldalszáma kevesebb, akkor viszont 2 kötet elolvasását kérem, ugyanúgy csillagos és szöveges értékeléssel. A lényeg, hogy a jelentkezés után, a kihívás ideje alatt teljesítsd az olvasást.
Hajrá, és olvassatok Pilinszkyt. Olvasnivalót ezen a linken találtok, jó olvasást: Pilinszky János könyvek»

♦ Fővárosi művházak online programajánlója»

****************

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. A Budapesti Művelődési Központ által szervezett programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videófelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták: N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval (akadálymentes), az 1-es villamossal, a 7103107114213214-es autóbusszal, Bikás park (előzőleg Kelenföld városközpont) megállónál kell leszállni. Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Kövesse szösszeneteinket a Twitteren!
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760