Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Milyen a jó önéletrajzfotó?Hiába egy jól összeállított önéletrajz, álláspályázatunk könnyen elbukhat egy rossz fotó miatt. Ugyan a személyzeti szakember csupán egy-két percet tölt el egy cv-vel, a fénykép keltette hatás meghatározó lehet. Milyen egy jó kép? Milyen hibákat követnek el a pályázók?

Az angolszász kultúrában és a tengerentúlon a pályázótól nem kérnek fényképet az önéletrajzhoz, Magyarországon és Európa nagy részén viszont többnyire igen. Ha az álláshirdetésben kérik, akkor érdemes küldeni. Ha erre nincs utalás, akkor mérlegelhetünk: Egy előnyös fotó feldobhatja anyagunkat, egy hátrányos pedig inkább ront az összképen – mondják a Monster szakértői.

A kiválasztásért felelős szakemberek átlagban fél–egy percet szentelnek egy-egy önéletrajzra, ám előnytelen fotóval még ennyi idő alatt is kieshetünk a rostán.

Elvárt az üzleties viselet

Az önéletrajzban elhelyezett fotó egyik legfontosabb ismérve, hogy teljesen mentes a sallangoktól. A portrén – annak ellenére, hogy a pályázó legfeljebb vállig látható rajta – az üzleties viselet elvárt. Hölgyek a fotózáskor blúzt, blézert, kosztümöt, a férfiak öltönyt, inget és nyakkendőt viseljenek. Hölgyeknél – bár a kis felbontású képeken ennek kisebb a jelentősége – még szolid smink is szóba jöhet. A fotón a hosszú hajúaknak célszerű a frizurát kiengedve viselni – az összefogott haj gyakran az ápolatlanság palástolásának látszatát kelti.

5 alapvető tanács
– Az önéletrajz fotója egy jól sikerült, szabvány igazolványkép.
– Álláspályázatok benyújtása céljából mindig üzleties öltözékben készíttessünk magunkról fényképet!
– A privát céllal – rendezvényen, sporteseményen, családi körben – készült fotók nem alkalmasak az önéletrajzba.
– A fénykép semmiképpen ne legyen 4-5 évnél, pályakezdőként 2-3 hónapnál régebbi.
– A speciális képi megoldások (effektek) kerülendők, ne ollózzunk másik képből sem.

Magánéleti fotót soha

„A megfelelő fotó az önéletrajzban egy jól sikerült, szabvány igazolványkép. Ennek ellenére igen gyakran találkoznak a HR-esek a pályázót épp vitorlázás, sportolás közben vagy egyéb családi eseményen ábrázoló fotóval. Egyszer még arra is volt példa, hogy egy hölgy olyan egész alakos képet helyezett el a pályázati anyagában, amelyen harisnyás lábát a combját kihangsúlyozó pózban tette fel egy székre" – magyarázza Gergácz Lili, a számítógépes adatmentéssel foglalkozó Kürt Zrt. HR-vezetője. Óvatosan az ollózással is: egy nagyobb képből kivágott kisebb szinte minden esetben rossz hatást kelt. Inkább készíttessünk néhányat pályázási célra. Nem célszerű a pályázót épp munka közben ábrázoló kép használata sem. Sőt valószínűbb, hogy ezzel épp a kívánt hatás ellenkezőjét éri el.

Legfeljebb öt éve készült legyen

A pályázás szempontjából és a hitelesség miatt nem közömbös, mikor készült a portré. „Volt már arra példa, hogy egy 60 év körüli hölgy az érettségire készített fotóját használta az önéletrajzban" – idéz fel egy emlékezetes esetet Gergácz Lili. A fotó készíttetése és a pályázás között eltelt idő kapcsán a HR tűréshatára általában 4-5 év. Ennél régebbi fotót használni már nem ajánlatos. Pályakezdőknél ez az időszak legfeljebb 2-3 hónapra csökken. Nem mindegy az sem, hogyan tekintünk a kamerába. Míg például a felszegett fej és áll agresszív, harcias magatartást, a behúzott nyak, rossz tartás félénkséget, meghunyászkodást sugalmazhat.

A fotó szabványos helye a CV jobb felső sarka. A legjobb az önéletrajzba eleve szövegszerkesztővel beilleszteni vagy szkennelni. Gémkapoccsal odatűzni vagy az önéletrajzra ragasztani nem illik, csakúgy, mint pecsétes, viseltes, régi fotót vagy pecsétnyomokat ábrázoló képet beszkennelni.

Kerüljük a művészi megjelenítést

A CV fotója nem lehet a művészi önmegvalósítás terepe sem a fotós, sem a pályázó számára. Ezúttal a tablóképet, a speciális háttereket, megoldásokat – így például az archaikus, barna vagy színes hátterű fotókat – kerülni kell. A jelszó ebben az esetben: a kevesebb több.

Forrás: HR portál

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760