Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

HorgolásJúnius 10-én ünnepeljük a Kézművesség Világnapját. Ez alkalomból tartsanak velünk! Mindannyiunk örömére válogattunk a kézműves mesterségek sokaságából, ezzel ünnepelve „alkalomhoz illően”: bepillantást engedve a hagyományőrző mesterek műhelyeibe és felvillantva a modern kori alkotók „kuckóit”.  Kedvcsinálóként ismerkedjenek meg a csipkeverés, horgolás, szövés, fazekasság, kerámiaművesség, faművesség, rongyművesség, üvegművesség és üveggyöngyözés technikáival.
A program kezdő időpontja: 2020. június 10. ♦ szerda ♦ 13.00 óra
A program helyszíne: BMK hivatalos YouTube csatornája »
Bemutatja: Egger Zsófia


Horgolás története:

Olyan technika, ami a horgolásra már hasonlított feltételezhetően az újabb kőkorban alakult ki, az úgynevezett csomó nélküli egyszálas fonásból. Ekkor még a fonalat kézzel készítették, úgy hurkolták össze egyHorgolás egybefüggő felületté, az ember saját ujjait használva eszközül. Később egy horgos végű tű segítségével hurkolták egymásba a fonalat változatos módon sokféle minta szerint. Erről az eszközről kapta a horgolás elnevezést is.
A horgolás egyetlen eszköze sokféle lehet. Anyagát tekintve készülhet csontból, alumíniumból, acélból, fából – leggyakrabban bambuszból, nyírfából vagy más egyéb kemény, de rugalmas faanyagból, illetve műanyagból.

A horgolás nagyrészt valamilyen más kézimunka technikát utánoz pl. a vert csipkét vagy a kötést. Minden munkát a láncszemek vagy más néven levegőszemek horgolásával kezdünk. A mintaképző elemet pálcikának, pálcának (régiesen lábnak) nevezzük, ezek sokfélék lehetnek. A horgolás ezeknek az alapelemeknek a meghatározott módon való ismétlődéséből, összekapcsolódásából áll.

A horgolás eredetével kapcsolatban más feltevések is napvilágot láttak, miszerint vélhetően Arábiából származik és kelet felé egészen Kínáig terjedt, Európában pedig a mórok terjesztették el. Elsősorban az egyházi méltóságok részére készítettek kesztyűt és harisnyát ezzel a technológiával.

Később egyre szélesebb körben megismerték és mára az egyik legnépszerűbb kézimunkafajta lett. Érdekes hogy a görögök és a rómaiak sem ismerték.

Hazánkban is csak a középkorban tűnik fel. III. Béla király feleségének a sírjában aranycsipkét találtak, ami egy főkötő része lehetett. Ugyan horgoltnak ez még nem nevezhető, mert nem bizonyítható hogy horgolótűvel készült.

Forrás: Wikipedia

EGGER ZSÓFIA

„Fiatal, kezdő vállalkozóként felnőtteknek tart kötés, horgolás, hajfonás workshopokat. Érdeklődési körébe tartoznak többek között a különböző kézműves tevékenységek, önismereti módszerek és időbeosztási technikák. Felismerve, hogy sokakat az időhiány akadályoz abban, hogy a hobbijukkal foglalkozzanak, a „Van időm alkotni” nevet választotta a vállalkozásához. Ez egyrészt egy pozitív megerősítés, másrészt utal arra célkitűzésére is, hogy támogassa a hozzá fordulókat olyan tanácsokkal, amelyek segítségével több időt tudnak alkotásra fordítani.” Zezil

Ha kedvet kaptál a horgoláshoz csatlakozz Egger Zsófia Facebook csoportjához, ahol rengeteg más ötlettel és ráadásként ingyenes horgolótanfolyammal kedveskedik közönségének. 

Kézművesség Világnapja programsorozata »

 A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

A Budapesti Művelődési Központ által szervezett számos programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videofelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták: 
N47.464206, E19.03141
Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval (akadálymentes), az 1-es villamossal, a 7103107114213214-es autóbusszal, Bikás park (előzőleg Kelenföld városközpont) megállónál kell leszállni. Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Kövesse szösszeneteinket a Twitteren!
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760