Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Hány nő nevét viselik a budapesti közterek?A válasz egyértelmű, a helyzet szomorú, a tendencia biztató: Nemes Nagy Ágnes halálának évfordulóján megnéztük, hány közterületet neveztek el az utóbbi időben nőkről – a költő köztük van! Hogy elkerüljük a hatásvadászatot a cikk végéig húzott csattanóval: jelen állás szerint mindössze 224 közterület viseli nő nevét Budapesten a Nevek és terek című adatvizualizáció szerint.

Bővebben...

PASSZOLD VISSZA TESÓ! 2023-BAN IS FOLYTATÓDIKA kampány folyamatosan zajlik, a kijelölt és működő gyűjtőpontokra bármikor leadhatóak a készülékek. Amik biztosan működnek országosan, azok a Decathlon áruházakban találhatóak.
Hol találhatóak a gyűjtőpontjaink? Többek között a Budapesti Művelődési Központban is.

Bővebben...

Nemzeti ünnepünk alkalmából állami kitüntetéseket adtak átNemzeti ünnepünk, augusztus 20. alkalmából adományozott állami kitüntetések kerültek átadásra a Budai Vigadóban. A díjazottak dr. Vitályos Eszter kultúráért és innovációért felelős miniszterhelyettestől és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkártól vehették át kitüntetéseiket.
Szívből gratulálunk minden díjazottnak!

Bővebben...

2023 a készségek európai éveAz Európai Parlament és a Tanács közös döntésének értelmében 2023 a készségek európai éve, amellyel a készségek fontosságát, fejlesztési lehetőségeit, és korai felismerését kívánják a középpontba állítani szerte az Európai Unióban.

Bővebben...

Átadták a legmagasabb magyar állami kitüntetéseketMagyar Szent István Rendet vehetett át Karikó Katalin kutatóbiológus és Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívót, míg a Magyar Becsületrendet Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek adta át Novák Katalin köztársasági elnök.
Az államfő augusztus 20-án Esztergomban adta át a kitüntetéseket.

Bővebben...

Elindult a Budapest150 programjainak hivatalos honlapjaHogy biztosan ne maradj le semmiről: a folyamatosan frissülő és bővülő 150.budapest.hu oldalon megtalálsz minden kapcsolódó programot. Buda, Pest és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rengeteg programot szervez a főváros, logikusnak látszott, hogy az információáramlás és az átláthatóság érdekében külön honlapot hozzanak létre az események listázására és ismertetésére.
150 évvel ezelőtt a három városrész, Pest, Buda és Óbuda polgárai: elkezdték részeiből összerakni a várost. És ez a 150 éves munka ma sem ért véget, a budapestiek minden egyes nap újraegyesítik városukat.”

Bővebben...

Büszkeségeink, a hungarikumok címmel nyílt kiállítás a Vajdahunyad-várbanA kiállítás megrendezésével a múzeum fontos küldetést vállalt magáraNagy István agrárminiszter a megnyitón emelte ki. A tárlatot megtekintve a magyarok rácsodálkozhatnak arra, hogy mennyi értékünk van, és a külföldről érkezők is láthatják eredményeinket. „Nekünk, magyaroknak van hitünk, van hagyományunk és van kultúránk” – mondta, hangsúlyozva: erre a hármas egységre lehet építeni egy olyan jövőt, ami a 21. században is tartós marad. Hozzátette: ezen a hármas egységen az ékkövek a hungarikumok, amelyek nemzetünk legjavát tudják bemutatni. Kiemelte: a hungarikum mozgalom legnagyobb eredménye, hogy az emberek figyelmét ráirányítják arra, hogy mi az érték, hogy vegyék észre a körülöttük lévő értékeket. „Legyünk hát büszkék Szent István ünnepéhez közeledve arra, hogy ily csodákra vagyunk képesek, ily értéket tudunk teremteni” – mondta.

Bővebben...

Újra jönnek az ingyenes fővárosi sportprogramokA görkoritól a SUP jógáig: a közösségi költségvetés egyik legsikeresebb ötlete, az Aktív Budapest idén is folytatódik, várhatóan szélesebb sportnem-választékkal. Idén már a harmadik évada fut a közösségi költségvetésnek – egyelőre az ötletek első körös értékelése zajlik. De szerencsére a korábbi évek nyertesei is – mint jól bevált gyakorlatok – megmaradnak, ezek közül is az egyik legnépszerűbb az Aktív Budapest.

Bővebben...

Folkudvar – 32. Művészetek Völgye„Üzenet a jövőnek” az internet, a mobiltelefon nélkül működő közösségeket, kapcsolatokat ma már nehéz elképzelni, annak, aki nem volt részese. 2023-ban Kalotaszegről, Gyimesből és a helyi régióból, Bakonyból érkeznek idős mesterek, akik mellé bátran leülhetünk hímezni, faragni, énekelni és faggathatjuk őket egy lassan végképp eltűnő világról. Folkudvarban ezt a megszűnő, de mégis továbbélő világot szeretnék megmutatni kicsiknek és nagyoknak, játékosan és komolyan, zenélve, táncolva, alkotva, énekelve, mesélve – nagy hangsúlyt helyezve mindarra, amit érdemes megtanulnunk, továbbadnunk, megőriznünk a jövőnek is.
Időpont: 2023. július 21–30.
Helyszín: Kapolcs, Jókai utca 15.

Bővebben...

„Vége azoknak az időknek, amikor majd az állam megoldja” – Interjú Csák János kulturális és innovációs miniszterrelÚj finanszírozási rendszert dolgoz ki a kulturális és innovációs tárca, a forrásokhoz pedig követelmények társulnak majd. Az üzleti világból érkezett miniszter azt mondja: vége a lobbizásnak, az elmúlt évtizedek nyerteseinek részt kell vállalniuk a kulturális élet fenntartásában.
Fotó: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu

Bővebben...

A csehországi České Budějovice is elnyerte a 2028-as Európa Kulturális Fővárosa címetA csehországi České Budějovicét jelölték a 2028-as Európa Kulturális Fővárosa cím egyik viselőjének. Az Európai Bizottság bejelentette, hogy a csehországi jelöltek közül České Budějovice viselheti 2028-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet. A cseh város mellett egy másik jelölt ország városa (ezt szeptemberben választják ki), valamint egy francia város lesz Európa kulturális fővárosa. A francia várost 2023 decemberében választják ki. 2023-ban a Veszprém–Balaton régió, a romániai Temesvár és a görögországi Elefszína viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Bővebben...

Élő örökségek jubileumi éveNegyvennyolc szellemi kulturális örökség, számtalan népművészeti, hagyományőrző fesztivál, koncertek, táncházak, bemutatók, workshopok várják az érdeklődőket egész évben. 2023-ban húszéves az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezménye.

Események

Bővebben...

MMA Művészeti ösztöndíjprogram nyerteseiKihirdették az MMA Művészeti ösztöndíjprogram idei nyerteseit, akik szeptembertől három éven át havi 200 ezer forint támogatásban részesülhetnek. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által immár hatodik alkalommal meghirdetett program 100 művészt támogat.

Bővebben...

Kulturális és Innovációs MinisztériumA Kormány 20/2023. (I. 30.) Korm. rendelete módosította a kulturális szakértői tevékenység folytatásának feltételeiről és a kulturális szakértői nyilvántartás vezetéséről szóló 416/2017. (XII. 18.) Korm. rendeletet.
A rendelet által előírt mesterfokozatok és szakképzettségek, valamint egyetemi szintű végzettségek és szakképzettségek nem változtak, valamint a közművelődési szakértői, tanfolyam-jellegű szakmai továbbképzés elvégzése is feltétele a szakértői tevékenység folytatásának.

Bővebben...

A cukormázastól a hátborzongatóig – A cukiság teljes skálája a LudwigbanA cukiság a kortárs képzőművészet világszerte elterjedt, új és aktuális jelensége. A Ludwig Múzeum kiállítást szentel a téma mélyebb megértésének. Elmentünk megnézni, hogyan épül.
A kiállítás június 22-én nyílik a Ludwig Múzeumban.
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

Bővebben...

Megjelent a Minősített Közösségi Színtér Címre, a Minősített Közművelődési Intézmény Címre és a Közművelődési Minőség Díjra vonatkozó pályázati felhívásA Kulturális és Innovációs Minisztérium 2023-ban is meghirdeti a Minősített Közösségi Színtér Cím, a Minősített Közművelődési Intézmény Cím és a Közművelődési Minőség Díj pályázatot. A pályázat célja a közművelődési tevékenységet végző szervezetek minőségorientált működésre ösztönzése és a közművelődési minőségfejlesztés területén elért eredményeik elismerése.

Bővebben...

� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760