Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Fotók: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu– Hogy ne csak azok tanulmányozhassák, élvezhessék a költőóriás gazdag életútját, akik a Petőfi Irodalmi Múzeumba ellátogatnak, hanem azok is, akik valamilyen okból nem tudnak eljutni oda. Ezért a Petőfi-busz a következő másfél évben minimum 200 településre fog elmenni – mondta el Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Magyar Nemzeti Múzeum előtt megtartott, az „Átröpűlök hosszában hazámon” című utazókiállítás sajtótájékoztatóján.

„Petőfi Sándor sok mindent mondott ezeken a lépcsőkön, de a Nemzeti dalt pont nem. De ez is csak azt jelzi, mennyire mitikus személlyé vált, a Petőfi-mítosz pedig azóta is kitart” – kezdte megnyitóbeszédét a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója. Demeter Szilárd hozzáfűzte: Petőfi figurájára minden évfordulón mindig rárakódik valami, illetve valami mindig lehántolódik róla.

Céljuk, hogy a 200. évfordulón a Petőfiért rajongó, őt ünnepelni vágyó közönség és a Petőfi alakja közti távolság csökkenjen. „Hogy ne csak azok tanulmányozhassák, élvezhessék a költőóriás gazdag életútját, akik a Petőfi Irodalmi Múzeumba ellátogatnak, hanem azok is, akik valamilyen okból nem tudnak eljutni oda. Ezért a Petőfi-busz a következő másfél évben minimum 200 településre fog elmenni” – húzta alá Demeter Szilárd.

A Petőfi 200 bicentenárium hivatalosan augusztus 31-én, szerdán kezdődik, egy időpontban a nemzeti tanévnyitóval, amely Kiskőrösön lesz. Az lesz a Petőfi-busz első állomása a 2023-as év közepéig vagy végéig tartó vándorkiállításon, amely alatt Kárpát-medence-szerte felkeresik azokat a helyeket, ahol a Petőfi-bicentenáriumban valami megújult vagy megújulóban van.

Molnár Eszter Edina, a vándorkiállítás egyik kurátora elmondta, buszt csinálni mindig nagy öröm, és már tapasztalatuk is van, hisz a PIM immáron az ötödik buszt indítja útnak. A gyakorlatban látták, mi működött és mi nem. „Missziónk, hogy utcára vigyük a kultúrát, és találkozzunk azzal az élménnyel, amelyet a látogatóknak szerzünk, mint például a gyermekek csillogó szemeivel. A vándorkiállításon rengeteg ember dolgozott, köztük grafikus, belsőépítész és irodalomtörténész is. A busz adottságai miatt kis térbe kellett sűríteni a látnivalókat. Ez nem egy hagyományos kiállítótér, ezért nehéz benne tárlatvezetést tartani, az is véletlenszerű, hogy melyik elemhez milyen sorrendben jut hozzá a néző” – fogalmazott.

A tervezéskor azt is figyelembe vették, hogy a diákok különböző tudásszinttel érkeznek, ám az élményszerű befogadásra nyitottabbak.

Emellett a felnőttekre is gondoltak, ezért a valós irodalmi mélység átadására is fókuszáltak. A kiállítás tíz egyenértékű installációs elemből áll. A haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből mutatja be Petőfi személyiségét, munkásságának ismert darabjait. A kiállítás címét adó mottó („Átröpűlök hosszában hazámon”) a Dalaim című vers részlete, amely nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is.

„A kiállítás nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás” – mondta Sóki Diána kurátor a tárlatvezetése alatt. Hozzátette: „A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, mely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi: ilyen az édesapa, Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott.”

Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait.

Ezek a változatos módon elrejtett tartalmak önálló felfedezésre, kutatásra ösztönzik a látogatót, több érzékszervet is bevonva a tapasztalatszerzésbe.
Megtudtuk, hogy decemberig több mint 60 település közönsége találkozhat vele, a Petőfi Sándor-emlékév végéig pedig több mint 200 helyszínt látogat meg az utazó kiállítás, amely feltűnik majd különböző rendezvényeken is, mint a Győri Könyvszalon eseményein vagy a 40. Hagyományos Csallóközi Vásáron Dunaszerdahelyen.

Forrás: kultura.hu

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760