Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Törvényi változások, új szakmai irányok a megyei és a helyi közművelődésbenA Debreceni Művelődési Központ és a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ november 8-án megyei közművelődési szakmai napot rendezett a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában (Debrecen, Kossuth u.1.).

A találkozó alapvető célja az volt, hogy a közművelődési szakemberek és szervezetek tájékoztatást kapjanak a törvényi változásokról, az új irányokról, a közösségi művelődésről és természetesen a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus terveiről, megújulásáról.

Elsőként Somogyi Béla alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, aki visszatekintett a városi és a megyei közművelődés közel két évtizedes múltjára.

A későbbiekben Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója tért ki arra, hogy a megyei és a városi közművelődési intézményeknek össze kell adniuk az értékeiket, így erősödhetnek meg. Mint mondta: Hajdú-Biharban 43 olyan település van, amely 2000 főnél kevesebb lakost számlál. Velük szinte senki sem foglalkozik. Ezért kell a közművelődésnek a jövőben szervesen kapcsolódnia a vidékfejlesztéshez, az oktatáshoz és a szociális ágazathoz. Az az út, amelyen eddig jártunk, mint mondta, jó, de a jövőben a hangsúlyok áthelyeződnek. Ez azt jelenti, hogy nem a rendezvények lesznek a legfontosabbak, hanem az, hogy általuk a közösségek erősödjenek. A társadalomnak alulról kell szerveződnie.

A szakmai tanácskozás második részében Závogyán Magdolna, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus főigazgatója ismertetette az új közművelődési koncepciót. Mint mondta, a közművelődési terület az utóbbi években mélypontra került. Innen már csak fölfelé vezethet az út. Nagyon fontos, hogy elkötelezettek legyünk a szakmánkban. A válságból a közművelődés jelenthet kiutat, a vidéki alapon működő közösségi művelődésé a jövő.

A későbbiekben a megyei módszertani központok helyzetéről esett szó. Közülük a hajdú-bihari volt a legjobb helyzetben. A szakmai munkát a megyei könyvtárhoz csatoltan nagyon jól végezte. A jövőben kiemelten fontos lesz a terület érdekérvényesítő képessége. 2013. január 1-jétől a 19 szakmai módszertani központota Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus fogja befogadni. A jövőben az MMIKL is változáson esik át, hiszen le fog válni róla a Lektorátus. A neve is megváltozik: Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet lesz, amely a minisztérium fontos háttérintézményeként működik. Tevékenységi körében megjelenik majd a közgyűjteményi elem is. Az Intézet feladata lesz a közművelődési hálózatok létrehozása, megerősítése, új módszertani együttműködések kialakítása. A magyarközművelődés megújításához stratégiai háttéranyagokat készítenek elő, integrálják a megyei közművelődési feladatellátó szervezeteket és biztosítják a feladatellátást 2013. január 1-jétől.

A főigazgató asszony kiemelte, hogy az előirányzatok szerint 1,1 milliárd forint jut majd a megyei szintű közművelődési terület szakmai koordinálására, ami Hajdú-Bihar esetében 50 millió forintot jelent 4 fő munkatárssal. Az országban összesen 750 település van, ahol se iskola, se művelődési ház, se könyvtár, se múzeum nem működik. Itt a közösségek széthullóban vannak, itt kell közbelépniük a közművelődési szakembereknek, akiknek a közösségeket kell fejleszteniük. Közösségfejlesztő animátorokat fognak képezni, országszerte 400 főt. Az igazgatóasszony azt is elmondta, hogy célkitűzéseik között szerepel a közösségi művelődés tanár szak beindítása a felsőoktatásban, a pedagógusképzésben választható szakként.

Forrás: debmedia.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760