Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

EmmiAz aktív kultúra-létrehozásról és annak közművelődési módszertanáról kezdődött pénteken kétnapos konferencia Komlón, ahol a Közkincs 2.0 elnevezésű programban résztvevő hét járási központból érkezett szakemberek osztották meg egymással tapasztalataikat.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára az MTI-nek felidézte, hogy a Közkincs-program Komlón hatéves sikeres múltra tekint vissza, tapasztalatait az ország többi - hasonló és kisebb lakosságszámú - településével is meg kívánták osztani.

Mint rámutatott, Komló évtizedekig bányászati iparáról volt híres, annak megszűnése után a városnak meg kellett találnia a továbbélés lehetőségét, mára azonban az országos átlagon felüli közművelődési és amatőr művészeti élettel rendelkezik.

A komlói konferenciát megelőző, Ekhós szekér Vidékjáró Vándorműhely elnevezésű egy hónapos program keretében hét, jellemzően járási központ - köztük Vásárosnamény, Marcali, Dabas és Paks - közművelődési szakemberei látogatták meg egymás kultúrházait és ismerkedtek meg a helyi hagyományápolással, köznevelési módszerekkel - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, hogy a komlói konferencia célja az egy hónapos program tapasztalatainak feldolgozása.

Hoppál Péter kiemelte, hogy az Ekhós szekér Vidékjáró Vándorműhelyt és a Közkincs 2.0 programot a kulturális államtitkárság ötmillió forintos egyszeri támogatásban részesítette, ezzel is segítve a kulturális alapellátás bővítésére irányuló kormányzati törekvéseket.

Az államtitkár a kisebb településeken dolgozó közművelődési szakembereket "a társadalom orvosainak" nevezte, mivel munkájukkal a társadalmi szolidaritást és az együttműködés képességét segítik elő a kultúra közvetítésével.

Forrás: kormany.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760