Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Budapestért díj az Aranytíznek és a Széphárom Közösségi TérnekBudapest egyesítésének 144. évfordulója alkalmából átadták a fővárosi elismerő címeket. Tarlós István a főváros egyesítésének 144 évfordulója alkalmából tartott rendezvényen úgy fogalmazott, Budapest a magyar nemzet politikai, kulturális, kereskedelmi, ipari és közlekedési központja, ezáltal "behelyettesíthetetlen szíve" is. Budapestért díjat kapott Harsányi Erika, az Óbudai Társaskör igazgatója és az Aranytíz Kultúrház és Széphárom közösségi Tér. Gratulálunk a díjazottaknak.

Szólt arról is, hogy 2010-től "két évtizednyi megkérdőjelezhető szervezettséget, átláthatóságot, létező működési zavarokat, súrlódásokat" kellett leküzdeniük. "Új szellemiséggel, új lendületet kellett adni a fővárosnak" - mondta, aláhúzva, azt a célt tűzték ki, hogy befejezik azokat a beruházásokat, amelyekkel hosszú ideje hitegették a budapestieket, akik egy élhetőbb, kellemesebb és biztonságosabb várost kaphatnak.

A főpolgármester az elmúlt hét év eredményeit sorolva elsőként említette a 4-es metró befejezését, amit szerinte négy év komoly erőfeszítései árán, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) szerint nem egy esetben szabálytalanul megkötött szerződések módosításával, a városnak tízmilliárd forintokat visszaszerezve tudtak megtenni. Tarlós István felsorolását a Széll Kálmán tér felújításával, a budai fonódó villamos kialakításával, az 1-es és a 3-as villamos meghosszabbításával, illetve korszerűsítésével, a világ leghosszabb villamosának forgalomba helyezésével, a környezetkímélő, alacsony padlós buszok és felsővezeték nélküli trolik beszerzésével, valamint a főváros szinte száz százalékos csatornázásának megvalósításával folytatta. Emlékeztetett a hároméves faültetési programra, amelynek eredményeként 10 ezer új fával gazdagodik a város, emellett szólt az állatkert és a Margitsziget fejlesztésének folytatásáról, továbbá több, a városrészekkel együttműködésben megvalósult kerületi városrehabilitációs programokról.

Tarlós István külön köszönetet mondott a kerületi polgármestereknek, úgy fogalmazva, hogy "legtöbbjük erősíti a sorsközösséget, együttműködő". "Érdekes és egyelőre nehezen megmagyarázható kivétel ez alól a III. kerület, amely 2010 óta sok támogatást kapott a fővárostól, de valamilyen okból az óbudaiak erről évek óta nem értesülhetnek a helyi újságból" - fejtette ki a főpolgármester, hozzátéve, a kerületben lakók ezután majd a főváros honlapjáról értesülhetnek minderről.

A ciklus két legnagyobb beruházásban, a 3-as metró felújításában és a Csillaghegyi öblözet árvízvédelmében is sikerült előrelépni - említette.  Előbbiről szólva hangsúlyozta, a beruházás végén a budapestiek olyan metrót kapnak vissza, amely biztonságosan szállítja az utasokat a következő 25-30 évben. "Vannak persze ennek a felújításnak is esküdt ellenségei" - jegyezte meg, kitérve arra is, hogy lehetőségeikhez képest gondoskodnak a vonal akadálymentesítéséről. "A falig elmegyünk" - mondta, azt kérdezve, ha nem sikerül a teljes akadálymentesítés, akkor nem is kellene felújítani a 3-as metrót. "Amikor elődeink a 2-es metrót felújították a 8 mélyállomás közül összesen egybe építettek liftet, nálunk ez az arány lényegesen magasabb" - tette hozzá.

Tarlós István a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmével kapcsolatban jelezte, a tiltakozók kedvéért újra kinyitották a szakmai vitát a parttal párhuzamos védekezésről. "Bár megkérdőjelezhető az indokoltsága, de a főváros újabb részletes összehasonlító szakvéleményt készíttet a Nánási út vonatkozásában is" - fejtette ki a főpolgármester, megjegyezve, a rendszerváltás óta nem volt még olyan projekt, amelyben ennél több vita volt. (A főpolgármester teljes ünnepi beszédét itt olvashatja.)

BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE PRO URBE BUDAPEST DÍJAT ADOMÁNYOZOTT

 1. BÉRES ILONA a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, Jászai Mari- és Príma díjas színésznő, Érdemes és Kiváló Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja részére
  Páratlanul gazdag színészi pályafutásáért, színpadi és filmes szerepeiben nyújtott felejthetetlen alakításaiért.
 2. PUSZTAINÉ DR. ZSIDI PAULA régész, főmúzeológus részére
  Több mint négy évtizedes, Budapest történetének és régészeti örökségének megőrzése és bemutatása terén folytatott kiemelkedő tevékenysége, valamint a Budapesti Történeti Múzeum régészeti főigazgató-helyetteseként végzett másfél évtizedes eredményes vezetői munkája elismeréseként.
 3. HAJNAL GYÖRGY protonotárius kanonok, a Regnum Marianum Plébánia nyugalmazott plébánosa részére
  Budapest egyházi, szellemi és épített értékeinek megőrzése érdekében végzett áldozatos munkájáért, a városligeti Regnum Marianum templom újjáépítése, valamint a hitélet működése érdekében nyújtott közösségteremtő tevékenysége elismeréseként.
 4. DR. HATALA JÓZSEF rendőr altábornagy, volt országos rendőrfőkapitány, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, miniszteri biztos részére
  A bűnmegelőzés és a közbiztonság területén végzett magas színvonalú szakmai munkája és elhivatottsága elismeréseként.
 5. LŐRINCZY GYÖRGY művészeti menedzser részére
  Budapest kulturális életében betöltött több évtizedes kiemelkedő tevékenységéért, a Kálmán Imre Teátrum létrehozásáért, valamint a főváros kulturális értékeinek nemzetközi megismertetéséért.
 6. a MAGYAR BOCUSE D’OR CSAPAT, azaz Hamvas Zoltán, Szabó Kevin, Széll Tamás, Szulló Szabina és Vomberg Frigyes részére
  A Bocuse d’Or Europe 2016 szakácsverseny budapesti megrendezésében végzett színvonalas munkájukért, valamint a magyar gasztronómia területén elért kimagasló szakmai sikereik elismeréséül.

BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE BUDAPESTÉRT DÍJAT ADOMÁNYOZOTT

 1. BÁNYÁSZ JÓZSEFNÉ Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Szociális Szolgáltató Központjának vezetője részére
  A fővárosi idősek ellátása érdekében felelősséggel végzett, magas szintű szakmai és vezetői tevékenységéért.
 2. DR. FRIEDRICH KATALIN gyermekorvos részéreÓbuda-Békásmegyer gyermeklakossága egészségügyi ellátásában magas szintű szakmai hozzáértéssel végzett, több évtizedes gyógyító tevékenysége elismeréséül.
 3. HARSÁNYI MÁRIA, az Óbudai Társaskör igazgatója részére
  Több évtizedes, magas színvonalú kultúraközvetítői munkájáért, valamint a magyar zeneművészetért végzett példaértékű tevékenységéért.
 4. KOCSY ILDIKÓ, a Főpolgármesteri Hivatal Humán Erőforrás Menedzsment Főosztályának vezetője, szakmai főtanácsadó részére
  Humánpolitikai területen nagy szakmai tapasztalattal, kiemelkedő hivatástudattal végzett eredményes vezetői és közigazgatási munkájáért.
 5. KOVÁCS ZSUZSA, a XII. kerületi Süni Óvodák vezetője részére
  A tiszteletre, egymás elfogadására, az értékek megőrzésére épülő, négy évtizedes kimagasló szakmai munkája és vezetői tevékenysége elismeréséül.
 6. KOVÁCSNÉ SANKÓ GYÖNGYI, a Főpolgármesteri Hivatal igazgatási szakreferense részére
  Kiemelkedő feladatellátása, megbízható munkateljesítménye, több mint négy évtizedes elkötelezett közszolgálati tevékenysége elismeréseként.
 7. DR. RADICH KATALIN tüdőgyógyász főorvos részére
  Budapest lakosságának egészségügyi ellátásában, valamint a dohányzás visszaszorításában végzett áldozatos és elhivatott munkája elismeréseként.
 8.  SCHELL JUDIT Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész részére
  Színpadi és filmes szerepeiben nyújtott emlékezetes alakításaiért, a karakterek hiteles megformálásáért.
 9. SZÁNTÓ ÉVA, a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. ügyvezetője részére
  A hazai és nemzetközi evezőssportban elért eredményeiért, a 17. FINA Világbajnokság szervezésében betöltött szerepe elismeréseként.
 10. CZIGÁNY GYÖRGY Erkel Ferenc-, Liszt Ferenc- és József Attila-díjas író, költő, zenei szerkesztő, Érdemes Művész részére
  Sokoldalú, minden műfajban kiemelkedő irodalmi munkásságáért, páratlanul gazdag életpályája elismeréséül.
 11. CSÓTI JÓZSEF, az Alkotmánybíróság gazdasági főigazgatója, a Thália Színház, a Radnóti Színház és a Vígszínház volt gazdasági igazgatója részér
  A fővárosi színházaknál a társulatok alkotómunkáját segítő, több évtizedes, eredményes gazdasági tevékenységéért.
 12. HERMANN ZSOLT szobrászművész, restaurátor részére
  hagyományokra és teológiai háttérre épülő szobrászművészi alkotásaiért, illetve restaurátorként végzett értékmegőrző művészi tevékenységéért.
 13. KELEMEN LÁSZLÓ, a Hagyományok Háza főigazgatója részére
  Főigazgatóként, zenészként és népzenegyűjtőként a Kárpát-medencei néphagyomány ápolása és továbbéltetése érdekében végzett tevékenységéért.
 14. DR. KENYERES ISTVÁN, Budapest Főváros Levéltára főigazgatója részéreKiemelkedő kutatói és oktatói tevékenységéért, Budapest Főváros Levéltára főigazgatójaként végzett magas színvonalú szakmai és vezetői munkája elismeréseként.
 15. DR. KOZMA TAMÁS, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálatának vezető állatorvosa, szakmai tanácsadója részére
  Budapest állategészségügyében végzett 20 éves kiemelkedő munkájáért, a főváros gyepmesteri telepének modernizálásában, az állatjóléti szempontok meghonosításában, a felelős állattartás szemléletfejlesztésében, a civil kapcsolatok kialakításában szerzett érdemei elismeréséül.
 16. MÓDOS MÁRTON, az InfoRádió ügyvezető igazgatója, főszerkesztője részére
  Budapesttel kapcsolatos tárgyilagos és hiteles tájékoztatásban nyújtott kiemelkedő munkájáért.
 17. RÁTONYI GÁBOR, a Kertvárosi Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója részére
  Kiemelkedő sportedzői, sportvezetői és társadalmi szerepvállalása elismeréséül.
  A díjat átveszi: fia, Rátonyi Márk.
 18. RHORER ÁDÁM, a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. fejlesztési igazgatója részére
  Budapest közlekedésének megújítása érdekében végzett elméleti és gyakorlati munkájáért.
 19. DR. SCHALKHÁZ ISTVÁN klinikus szakállatorvos részére
  Hivatása iránti példás elkötelezettséggel és magas szintű szakmai hozzáértéssel végzett állatorvosi munkájáért.
 20. DR. SCHRÖDEL NORBERT, a Főpolgármesteri Hivatal Szervezési és Informatikai Főosztályának vezetője részére
  Nagyfokú precizitással, szakmai érdeklődéssel és hozzáértéssel végzett szerteágazó hivatali, valamint vezetői munkája elismeréseként.
 21. Az ARANYTÍZ KULTÚRHÁZ ÉS SZÉPHÁROM KÖZÖSSÉGI TÉR részére
  a kultúra és a művelődés területén végzett, Budapest egészét érintő, sokszínű, szerteágazó és magas színvonalú, minden generáció érdeklődését kiszolgáló értékközvetítő tevékenységük elismeréseként.
  A díjat átveszi: Balogh Erika Jászai Mari-díjas színésznő, az Aranytíz Kft. ügyvezetője

BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE ZALABAI GÁBOR DÍJ – A BUDAPESTIEK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉÉRT ELISMERÉST ADOMÁNYOZOTT

 1.  DR. GALLÓNÉ NAGY JUDIT Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyeri Polgármesteri Hivatal Szociális Szolgáltató Főosztályának vezetője részére
  A III. kerületi szociális ellátás és idősgondozás területén végzett kiemelkedő tevékenysége, valamint magas színvonalú és példaértékű szakmai munkája elismeréseként.
 2. a CSEPELI MOZGÁSSÉRÜLTEK ÖNÁLLÓ EGYESÜLETE részére
  A fogyatékkal élők esélyegyenlőségének elősegítése érdekében kifejtett közösségépítő tevékenységéért.
  A díjat átveszi: Szabóné Szőke Hajnalka elnök és Rizmayer Antalné alelnök
 3. a JÓZSEFVÁROSI EGYESÍTETT BÖLCSŐDÉK BIZTOS KEZDET GYEREKHÁZ részére
  A hátrányos helyzetű gyermekek nevelésében, fejlődésében betöltött kiemelkedő szerepéért, valamint magas színvonalú és példaértékű szakmai munkájáért.
  A díjat átveszi: Koscsóné Kolkopf Judit intézményvezető

Forrás: Budapest.hu

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760