Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Nemzeti Népegészségügyi Központ Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, Európában a járvány második hulláma elkezdődött. Az őszi lehűléssel együtt megjelenik a szezonális influenza, és ha mindkét vírus a megszokott módon terjed, az hatalmas terhet ró majd az emberekre és az egészségügyre.
Szeptember 14-étől eljárásrendet hirdettek a rendezvényekre vonatkozó, a járványügyi készenlét idején alkalmazandó, járványügyi szabályokról.

Két, egymással párhuzamosan zajló járvány önmagában is elég kellemetlen, ebben az esetben azonban van még egy elég fontos probléma, mégpedig az, hogy az influenza és a koronavírus-fertőzés tüneteit gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni egymástól.

A megbetegedések járványos terjedésének megakadályozásában talán a legfontosabb azoknak a helyszíneknek az elkerülése ahol sokan vannak és nehézkes a megfelelő védelmet jelentő távolság biztosítása.

A  járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 285/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet 2. §-a kimondja, hogy:  „A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet szerinti zenés, táncos rendezvény (a továbbiakban: rendezvény) – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt.”

A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 23/2011 Korm. rendelet) értelmében:

„2. § 2. zenés, táncos rendezvény: rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, nem zártkörű, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó rendezvény, amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni

Zenés, táncos rendezvény esetében a résztvevők száma nem haladhatja meg az 500 főt.

Egyéb rendezvények esetében létszámkorlát egyelőre nincs.

Hangsúlyozzuk, hogy a járványügyi készültség során működő Operatív Törzs folyamatosan értékeli a hazai és a nemzetközi járványügyi adatokat és azok függvényében tesz javaslatot az esetlegesen szükségessé váló, újabb korlátozások bevezetésére, ezért az aktuális helyzetről folyamatosan tájékozódni szükséges.

Hangsúlyozzuk továbbá, hogy az új koronavírus okozta fertőzések, illetve járvány kialakulásának veszélye jelentős, ezért a nagy létszámú rendezvények megtartását -függetlenül attól, hogy zenés-táncos rendezvénynek minősülnek-e jogszabály szerint - járványügyi szempontból nem támogatjuk.

Amennyiben a rendezvényt ennek ellenére meg kívánják tartani, úgy a lebonyolítás során a megelőzés érdekében az alábbiakra szükséges figyelemmel lenni:

 • A jelenlegi új koronavírus járvány elsősorban direkt módon cseppfertőzéssel terjed, azaz a vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti.
 • Ezért az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedés, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek vegyen részt a rendezvényen, ezt előzetesen a résztvevők felé kommunikálni szükséges.
 • Személyi higiéne betartása: Továbbra is a fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze a gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés.
 • Emellett szigorúan be kell tartani a köhögés etikett szabályait (papír zsebkendő használata, annak hiányában behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés).
 • Kerülni szükséges a felesleges közvetlen testkontaktust, a hagyományos üdvözlési formákat (pl.: puszi, kézfogás), valamint a saját arc, szem, száj érintését is.
 • A helyszínen a szociális helységekben biztosítani kell legalább a szappanos kézmosási lehetőséget, papírkéztörlő használatát, lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert.
 • Javasolt érintésmentes vírusölő hatású kézfertőtlenítő adagoló berendezés elhelyezése, annak folyamatos utántöltése és a használatára történő figyelemfelhívás.
 • Fertőtlenítés    
 • A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus inaktiválása érdekében rendkívül fontos a rendszeres takarítás és a felületek vírusölő szerrel történő fertőtlenítése.
 • Távolságtartás, csoportosulás kerülése
 • Tekintettel arra, hogy tünetmentes személy is hordozhatja a vírust, ezért nagyon fontos a közvetlen (szoros) kontaktusok számának csökkentése, melynek érdekében javasolt a 1,5 méteres távolság lehetőség szerinti tartása a résztvevők között.
 • Sorban állás helyszínein biztosítani kell, hogy a sor ne torlódhasson fel és tartható legyen a várakozók között a megfelelő védelmet biztosító távolság.
 • Maszkviselés: A WHO ajánlása szerint maszk viselése javasolt minden olyan helyen ahol nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása, azaz a védelmet jelentő 1,5 méteres távolság nem tartható.
 • Szellőztetés:
  Zárt térben) a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre.
  Mesterséges szellőztetés biztosítása estén,  ha  az ablakok nyithatók a helyiségben, ezt ajánlott előtérbe helyezni a mesterséges szellőztetéssel szemben, és javasolt a minél gyakoribb, nyitott ablakokon keresztüli szellőztetés.  Amennyiben az ablakok nem nyithatók, úgy biztosítani kell a folyamatos friss levegőellátást, és kerülni kell a levegő visszakeverését a rendszerbe.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kiemeli, hogy a rendezvény lebonyolítása során a megelőző intézkedések betartása elsősorban a szervezők felelőssége.

Forrás: nnk.gov.hu

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760