Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Nemzeti Népegészségügyi Központ Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. Szeptember 14-étől eljárásrendet hirdettek a konferenciákra vonatkozó, a járványügyi készenlét idején alkalmazandó, járványügyi szabályokról. Az egészségügyi, szociális és köznevelési területen kizárólag a közfeladat ellátáshoz közvetlenül kapcsolódó konferenciák kerülhetnek megtartásra.

Európában a járvány második hulláma elkezdődött, ezért szeptember 1-jétől hazánkban ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei, alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére.

A megbetegedések járványos terjedésének megakadályozásában talán a legfontosabb azoknak  helyszíneknek a kerülése ahol zárt térben sokan vannak és nehézkes a megfelelő védelmet jelentő távolság betartása.

Az őszi lehűléssel együtt megjelenik a szezonális influenza is, és ha mindkét vírus a megszokott módon terjed, az hatalmas terhet ró majd az emberekre és az egészségügyre.

Két, egymással párhuzamosan zajló járvány önmagában is elég kellemetlen, ebben az esetben azonban van még egy elég fontos probléma, mégpedig az, hogy az influenza és a koronavírus-fertőzés tüneteit gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni egymástól.

Az egészségügyi, szociális és köznevelési területen kizárólag a közfeladat ellátáshoz közvetlenül kapcsolódó konferenciák kerülhetnek megtartásra.

Amennyiben megtartják a rendezvényt a megelőzés érdekében az alábbiakra szükséges figyelni:

 • A jelenlegi új koronavírus járvány elsősorban direkt módon cseppfertőzéssel terjed, azaz a vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti.
 • Ezért az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedés, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek vegyen részt a rendezvényen, ezt előzetesen a résztvevők felé kommunikálni szükséges.
 • Személyi higiéne betartása: Továbbra is a fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze a gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés.
 • Emellett szigorúan be kell tartani a köhögés etikett szabályait (papír zsebkendő használata, annak hiányában behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés).
 • Kerülni szükséges a felesleges közvetlen testkontaktust, a hagyományos üdvözlési formákat (pl.: puszi, kézfogás), valamint a saját arc, szem, száj érintését is.
 • A helyszínen a szociális helységekben biztosítani kell legalább a szappanos kézmosási lehetőséget, papírkéztörlő használatát, lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert.
 • Javasolt érintésmentes vírusölő hatású kézfertőtlenítő adagoló berendezés elhelyezése, annak folyamatos utántöltése és a használatára történő figyelemfelhívás.
 • Fertőtlenítés    
 • A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus inaktiválása érdekében rendkívül fontos a rendszeres takarítás és a felületek vírusölő szerrel történő fertőtlenítése.
 • Távolságtartás, csoportosulás kerülése
 • Tekintettel arra, hogy tünetmentes személy is hordozhatja a vírust, ezért nagyon fontos a közvetlen (szoros) kontaktusok számának csökkentése, melynek érdekében javasolt a 1,5 méteres távolság lehetőség szerinti tartása a résztvevők között.
 • Sorban állás helyszínein biztosítani kell, hogy a sor ne torlódhasson fel és tartható legyen a várakozók között a megfelelő védelmet biztosító távolság.
 • Maszkviselés: A WHO ajánlása szerint maszk viselése javasolt minden olyan helyen ahol nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása, azaz a védelmet jelentő 1,5 méteres távolság nem tartható.
 • Szellőztetés:
  Zárt térben) a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre.
  Mesterséges szellőztetés biztosítása estén,  ha  az ablakok nyithatók a helyiségben, ezt ajánlott előtérbe helyezni a mesterséges szellőztetéssel szemben, és javasolt a minél gyakoribb, nyitott ablakokon keresztüli szellőztetés.  Amennyiben az ablakok nem nyithatók, úgy biztosítani kell a folyamatos friss levegőellátást, és kerülni kell a levegő visszakeverését a rendszerbe.

A rendezvény lebonyolítása során a megelőző intézkedések betartása a szervezők felelőssége.

A megrendezésre kerülő egészségügyi, szociális és köznevelési területen tartott közfeladat ellátásához szükséges konferenciákat (mikor, hol, tervezett létszám) be kell jelenteni a megrendezés helye szerint illetékes népegészségügyi feladatkörben járási/ kerületi hivatalnak, a járási/kerületi hivatal a terem befogadóképessége alapján, a helyszín és a körülmények ismeretében meghatározza a rendezvényen egyidőben jelenlévők maximális létszámát, vagy javasolja a rendezvény on-line formában történő megtartását.

A népegészségügyi feladatkörben eljáró járási/kerületi hivatalok a rendezvények helyszínein szúrópróbaszerű ellenőrzést végeznek, súlyos hiányosság esetén, járványügyi érdekből megtiltják annak megrendezését.

Forrás: nnk.gov.hu

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760