Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Művészetek Völgye Régi álmod, hogy valami maradandót alkoss zenészként, zeneszerzőként? Szereted a Művészetek Völgyét? És a némafilmeket? Álmodoztál már arról, hogy a te zenéd tölti meg érzelemmel egy film cselekményét? Jelentkezz a Művészetek Völgye pályázatára, mely a Nemzeti Filmintézet közreműködésével valósul meg! Jelentkezési határidő: 2020. április 29. éjfélig.

A pályázaton részt vehet minden olyan természetes személy, aki a Művészetek Völgye fesztivál kezdetéig (2020. július 17.) még nem töltötte be 30. életévét. A pályázók feladata, hogy az alábbi két némafilm valamelyikéhez megálmodják a tökéletes filmzenét, zenei alkotást.

Pályázni a filmek 5-5 perces részleteire írt zenével lehet. A szakmai zsűri a filmrészletre írt zenéket bírálja el, a két legjobbnak ítélt pályamunka kap lehetőséget arra, hogy ezt követően a teljes filmek zenéjét megalkossa és élőben előadja.

A két nyertes alkotást a pályázók filmvetítéssel egybekötött élő fellépés keretében adhatják elő. Az előadás szintén része a pályázatnak, az előadókat a zeneszerző biztosítja, ez lehet szóló, de maximum három fős kamarazenekar. A bemutató promóciója mellett az előadó, vagy előadók két napra szóló belépőt kapnak, mely a fesztivál minden programjára érvényes, emellett a fellépés estéjére szálláshelyet is biztosít a Művészetek Völgye a Katlan Faházakban. A nyertes alkotásoknak a későbbiekben, külön megállapodás alapján, lehetőségük nyílik a műveket egyéb filmvetítéssel egybekötött események alkalmával is előadni.

1. Film címe: Egy fiúnak a fele (68 perc, r: Bolváry Géza, 1924)

2. Film címe: Az utolsó éjszaka (67 perc, r: Janovics Jenő, 1917)

(A letöltéshez szükséges jelszó: mnfa2019)

Pályázat leadásának menete:

1. Formai követelmény: A pályázóktól MP3 hanganyagot várunk. A felvétel lehet profi, vagy amatőr, a leadott pályamunka technikai megoldása nem befolyásolja a zsűri döntését, csupán maga az alkotás.

2. Tartalmi követelmény: A meghirdetett két film közül a pályázó által kiválasztott egy film részletének megzenésítése, hangszeres megkötés nélkül. A pályázatban kérünk rövid szöveges leírást az elképzelt koncepcióról, az előadás módjáról. A koncepcióban improvizatív elemek felhasználhatók

3. Jelentkezés: A pályamunkákat a Jelentkezési Űrlap kitöltésével, illetve az MP3 anyagokat a jelentkezési űrlaphoz csatolva vagy file megosztó linkkel kell beküldeniük.

JELENTKEZÉSI ŰRLAP

Pályázat időpontjai:

  • Jelentkezés: 2020. április 29. éjfélig.
  • Zsűri döntése: 2020. április 30-tól május 8-ig.
  • Nyertesek kihirdetése: 2020. május 8. A 2020. május 4-i héten a zsűri személyes (vagy online) konzultációk tartását kérheti.
  • Nyertes pályázók esetén a teljes mű elkészítésének határideje: 2020. július 10 éjfél
  • Előadás várható időpontja: 2020. július 17. és 26. között.

Zsűri tagjai:

  • Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója
  • Sárik Péter, zongoraművész
  • Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója
  • Balázs Ádám, zeneszerző
  • Kurutz Márton, Nemzeti Filmintézet, Filmarchívum

Díjazás:

Filmenként a nyertes pályázók díja: bruttó 350.000 Ft. A Művészetek Völgye a résztvevő alkotók és előadók részére 2 napos belépőjegyet és egy éjszakás szállást biztosít a Művészetek Völgye Katlan Faházakban. A fenti díjak csak abban az esetben illetik meg a nyerteseket, amennyiben a program helyszínén megjelennek és a zenét a filmek kíséretében nyilvánosan előadják. A nyilvános előadásra vonatkozóan a Művészetek Völgye az előadókkal szerződést köt.

A filmek rövid leírása:

Egy fiúnak a fele (magyar dráma, 68 perc, 1924, R: Bolváry Géza)

Gáthy Lőrinc (a szerb verzióban: Mr. Wickfield) felesége meghal gyermekágyban. Egy nőrokona ajánlkozik, hogy gondját viseli az árván maradt gyermeknek és a háztartásnak, de Gáthy (a szerb verzióban: Mr. Wickfield) visszautasítja, mert felesége sírjánál megfogadta, hogy „édesanyát” szerez árván maradt fiának. Tervét a következőképpen valósítja meg: Kisfiát nevelőszülőkhöz viszi Budapestre, majd feleségül veszi Zehernyei Borbálát. Hamarosan kisfiuk születik, s Gáthy (a szerb verzióban: Mr. Wickfield) az asszony tiltakozása ellenére ezt a gyermeket is a nevelőszülőkhöz adja. Hiába könyörög az asszony, nem árulja el hollétüket. Öt év múlva hazahozza a két kisfiút, Palit(a szerb verzióban: Willy Wickfield) és Lacit (a szerb verzióban: Roby Wickfield) , de nem mondja meg az asszonynak, hogy melyik a saját gyermeke, hogy ne tegyen köztük különbséget, hanem mindkettőt egyformán szeresse. Azt igéri, hogy a kisebb fiú huszadik születésnapján, amikor már mindkettő anya nélkül is boldogul, feltárja az igazságot. Közben kitör a háború, s mindkét fiút besorozzák. A frontról csak Laci (Roby) tér haza. Elérkezik a huszadik születésnap. Gáthy (a szerb verzióban: Mr. Wickfield) előveszi a gyermekekre vonatkozó dokumentumokat, amelyekből felesége megtudhatná végre, hogy melyik fiú a saját gyermeke, de az asszony ekkor már nem akarja megtudni, a dokumentumokat elégeti a kandallóban.

Az utolsó éjszaka (magyar játékfilm, 67 perc, 1917, R: Janovics Jenő)

Gitta ugyan sikerrel lép fel egy kabaréban, mégis boldogtalan, mert távol van a családjától. Új élettársa először ékszereit, később Gittát is eladja. A háború kirobbanásakor visszatér hazájába, de családját nem találja. Férje halott, fiának nyoma veszett. Fővárosi színházhoz szerződik, ahol minden este lelkesen megtapsolja egy titkos imádója..

Forrás: muveszetekvolgye.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760