Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Falusi lakodalomDigitalizálják a magyar folklórarchívumotár világszenzáció is lehet a Hagyományok Házának kezdeményezése: a ma még mágneses adathordozókon tárolt óriási folklórarchívumot bedigitalizálják és egy SQL alapú média-adatbázisban katalogizálják.
A 220 milliós fejlesztésnek köszönhetően az eddig csak kutatók által elérhető, nehezen kezelhető és folyamatosan pusztuló állomány végre az internetre kerül.

A nonprofit állami intézményként működő Hagyományok Háza öt éve digitalizálja és rendszerezi a folklórdokumentum-gyűjteményeket: népzenét, néptáncot, fényképanyagot és írott emlékeket. A múlt század folyamán óriási tömegű hangfelvétel, mozgókép, fénykép és írott folklórdokumentum halmozódott fel, ám ezek többsége még ma is mágneses adathordozókon van rögzítve, ami nem túl tartós, így számos gyűjtemény igen rossz állapotba került. Épp ezért halaszthatatlan feladat ezek digitalizálása, ami nem csak a megőrzés miatt fontos, de a rendszerezést, keresést is sokkal egyszerűbbé teszi.
Az archívumot egy SQL alapú média-adatbázisban katalogizálják – ami világszerte érdeklődést váltott ki a szakmában. A rendszer ugyanis nem csak tudományos szempontból különleges, de a népi kultúra internetes terjesztésében is forradalmian új eredményeket hozhat. Ehhez azonban a már meglévő és alapszinten működő rendszert tovább kell fejleszteni, kereshetővé kell tenni az adatbázist az interneten és a gyűjteményeket a lehető legszélesebb körben fel kell dolgozni.
Sajnos a Hagyományok Házának Folklórdokumentációs Központjában dolgozók közül jelenleg mindössze tizenegyen végzik ezt a munkát, ráadásul a megfelelő technikai eszközök is hiányoznak ahhoz, hogy a hatalmas feladatot gyorsan megoldják. Éppen ezért óriási segítség, hogy a halaszthatatlan fejlesztés 220 milliós összköltségének 85 százalékát, 187 millió forintot az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus fedezi. 
Folytatás...

Forrás: OrientPress Hírgynökség

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760