Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

InfórumMinden második netező szenior fent van a közösségi oldalakon – kutatás az ötvenen felüliekről
Budapest, 2011. november 24. – A generációk közötti összefogás és az internet lehetőségeiről szervezett villámkonferenciát csütörtökön az Inforum és a UPC Magyarország. A résztvevők arra keresték a választ, hogyan tudnak élni az információs társadalom nyújtotta lehetőségekkel idősebb honfitársaink, hogyan segítheti a generációk közötti kapcsolatépítést az internet. A rendezvényen közzétették az Inforum programindító kiáltványát, lerakták az első intergenerációs honlap virtuális alapköveit, és közzétették az Ithaka ötven év felettiek újmédia- és internethasználatáról szóló kutatásának első eredményeit.

Az Európai Unió a 2012-es évet az „Aktív Időskor és a generációk közötti szolidaritás évének" nyilvánította. A kezdeményezéshez kapcsolódva az Inforum, az ELTE-Ithaka, a Paladin, a BMK és a UPC Kattints rá, Nagyi! programjának vezetői közös villámkonferenciát szerveztek, hogy áttekintsék, milyen lépések történtek az elmúlt években az idősebb korosztály digitális írástudásának elmélyítésében, a generációkat összekötő kapcsolatok erősítésében. A résztvevők arra is keresték a választ, hogyan lehetnének könnyebben elérhetők az ötven év feletti korosztály számára az információs társadalom nyújtotta lehetőségek, előnyök.

10 éve kattintanak a nagyik

Idén ünnepelte tizedik születésnapját az idősek internetes oktatását felvállaló Kattints rá nagyi! program, melynek tanfolyamai ma már országszerte több mint harminc helyszínen elérhetők. A szervező Budapesti Művelődési Központ osztályvezetője, Kiss Gábor a kezdeményezés sikerén túl egy új intergenerációs fejleményről is beszámolt. Tavaly óta a középiskolások önkéntességi programjának keretében budapesti diákok kapcsolódtak be a központ munkájába: Folytassa, nagyi! címen azokkal az öregdiákokkal foglalkoznak, akik a tanfolyamot már elvégezték, de további gyakorlásra és segítségre van szükségük az internet magabiztos használatához.

Számítógépek a könyvtárban

Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, a Kecskeméti Megyei Könyvtár igazgatója hasonló projektről számolt be, amelynek során Bács-Kiskun megye minden fiókkönyvtárát számítógépekkel szerelték fel, s rendszeres tanfolyamokat indítottak az idősek aktív öregedése, a társas együttlét és tanulás támogatására. Az 55 települést érintő programban részt vett 154 lakosú falu is, megbarátkozott az internettel 94 éves ember is.

Minden második netező szenior lájkol

A villámkonferencián bemutatták a UPC és az Ithaka Információs Társadalom- és Hálózatkutató Központ friss online kutatásának első eredményeit, mely az 50 év feletti korosztály újmédia- és internethasználati szokásairól ad képet. A felmérés online megkérdezéssel készült, elsősorban tehát az internetet rendszeresen használó, a hálón otthonosabban mozgó lakosságot reprezentálja, ezen belül is a teljes ötven év feletti lakosság körülbelül egy ötödét.

A felmérésből a kutatás vezetője, Ságvári Bence szociológus szerint kiderül többek között, hogy az internetező szeniorok a rokonokkal, ismerősökkel való kapcsolattartás területén használják ki legjobban az információs technológiák nyújtotta lehetőségeket. Fontos tanulság, hogy az idősek zöme a család fiataljaitól tanulta meg az internet használatát, s megítélésük szerint – ellentétben a népszerű feltevéssel – ez nem rontotta a kapcsolatok minőségét, inkább javította.

A kutatás több kellemes meglepetéssel is szolgált. Kiderült, hogy a netezést a magyar idősek kimagasló arányban, 17%-ban szervezett tanfolyamon, képzésen tanulták, ez jelentősen magasabb arány, mint általában a felnőttképzésben résztvevőké. Minden második netező magyar szenior fent van közösségi oldalakon is, s bár a fiataloknál visszafogottabban viselkednek, aktivitásuk általában kevésbé intenzív, de például civil, politikai kérdésekben a közösségi oldalakon a fiatalabbakéval azonos kedvvel nyilvánulnak meg. A tanulmány részletes eredményeit rövidesen nyilvánosságra hozzák.

Aki nagyi velünk kattint A rendezvényen Dombi Gábor, az Inforum főtitkára bemutatta, s a jelenlévők aláírásukkal támogatták a szervezet intergenerációs kiáltványát, mely akciójavaslatokat fogalmaz meg az idősebb generációk információs társadalmi befogadására. Ünnepélyesen lerakták az első hazai intergenerációs honlap, az Együtt a neten (www.intergeneracio.hu) virtuális alapköveit is; az oldal a szerkesztők reményei szerint hamarosan a korosztályok közötti internetes kapcsolatépítés platformja lesz, a javaslatok, ötletek, tudásmegosztás, fóruma.

Forrás: UPC.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760