Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

EtnoMobil 2.0 a Néprajzi Múzeum interaktív kampányaA Néprajzi Múzeum és a MaDok-program évek óta kísérletezik a múzeumi gyűjtemény és a gyűjteményen túli világ (képek, szövegek és látogatók) aktív összekapcsolásával. Korábbi projektek tapasztalataira épülő fejlesztés eredményként elkészült az EtnoMobil 2.0 interaktív múzeumi weboldal. Az új EtnoMobil 2.0 archívum és aktív feltöltő felületet is egyben, amelyen egybegyűjtve láthatók a mobilitással kapcsolatos korábbi és egészen frissen feltöltött képek, személyes történetek, ismerős és ismeretlen helyszínek és helyzetek.

Az EtnoMobil 2.0 központi témája továbbra is a mozgás és a mobilitás, és ezek változatos személyes dimenziói. Mit mesélnek saját hétköznapi tárgyaink és történeteink a mozgás szabadságáról, az állandóan magunkkal hurcolt túlélőkészletekről? Sétálunk, kerekezünk, autózunk vagy tömegközlekedünk inkább? Van-e úti emlékünk és úti kabalánk? Ezer meg ezer történet, mindenkié más okból fontos, másért érdekes. Ez az a hely, ahol bárki megoszthatja másokkal saját mobil tárgyait és történeteit!

Aki kedvet kap ahhoz, hogy személyesen is gyarapítsa a virtuális mobilitás gyűjteményt, válasszon egyet saját tárgyai közül és meséljen róla! A megjelentetéshez mindössze egy tárgyfotóra és a tárgyhoz kapcsolódó rövid történetre van szükség, amit könnyen és gyorsan fel lehet tölteni az EtnoMobil 2.0 feltöltési oldalán keresztül. A regisztráció után következik a kép és szöveg feltöltés, majd egy kattintás, és kész.

A jelenlegi projekt nem előzmények nélkül való. 2011 nyarán és őszén egy 10 négyzetméteres lakókocsis kiállítás furikázta be az országot, amelyben 17 országos intézmény működött együtt. Az EtnoMobil 2.0 kiállítás lakókocsiban bemutatott tárgyai és szövegei ma virtuális kiállításként ezen az oldalon láthatók, együtt az út állomásain helyben gyűjtött látogatói történetekkel.

A további előzményeket 2009-ben kell keresni. A mobilitás iránti múzeumi érdeklődés már akkoriban szárnyra kapott, a felhívásra beérkező, az egy napi utazást elmesélő személyes történetek egy blogon gyűltek össze. Az akkori etnomobil blog és az első kampányhoz kapcsolódó kutatások szerkesztett változata nyomtatásban is megjelent a MaDok-füzetek 7. kötetében, de most már ezen az új oldalon is olvasható.

Utazás és mobilitás, menekülés, üzleti utazás, tanulás célú „felfedezés", kamaszok mobil tárgyai, turizmus, fesztivál, napi munkába járás, kerékpározás, tájékozódás, mozgáskorlátozottság és mobilitás, zöld út, modellezés és higiénia...

Forrás: etnomobil.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760