Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Farkas GáborA népművelői szakma jeles képviselőinek jelenlétében 2013. szeptember 28-án Kecskeméten átadták a Lehel László-díjat Farkas Gábor népművelőnek. Lehel László munkásságát Romhányi András, a róla elnevezett díjat Galambos Róbert mutatta be. A laudációt Kovács Lászlóné olvasta fel.

Az ünnepségen a kitüntetett családtagjain és munkatársain kívül a Lehel László-díj képviseletében megjelent Brüll Edit, Lehel Lászlóné és dr. Lehel Mária (Lehel László testvérhúga) is.
A díjazott érdemeit méltatta Mák Kornél, Kecskemét, és Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere.
Az ajándékműsort Szilágyi Áron szolgáltatta különleges hangszerén.

Farkas Gábor a magyarországi civil társadalom országosan elismert alakja, az Európa Jövője Egyesület elnöke, pedagógus, kulturális szervező, egyesületek, alapítványok, s ha úgy hozza az élet, városának vagy éppen a kormányzati munka segítője. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti fokozatának birtokosa, 2007-ben Kecskeméten a lakosság szavazataival az „Év embere", 2008-tól Kecskemét Díszpolgára.
Még hosszan lehetne sorolni tisztségeit, hazai és nemzetközi elismeréseit, de, ami elsőként eszünkbe jut róla, mégis az, hogy Farkas Gábor fiatal ember. Egy hetven éves ifjú, aki nem fáradt bele abba a sikerekben gazdag, de nagyon munkás, immár öt évtizedes pályafutásba, amelynek középpontjában mindig a fiatalok álltak.

Csak néhány emlékezetes állomás ebből az életútból:
Ő volt a főszervezője Bács-Kiskun megye első nemzetközi seregszemléjének, a legendás Duna-menti Folklór Fesztiválnak.
1994-ben létrehozta az országosan modell értékűnek számított Civil Szervezetek Házát. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy Farkas Gábor a magyar civil társadalom országosan ismert és elismert, meghatározó személyisége lett.
Kezdeményező és megvalósító tevékenységének kiemelkedő példája a Bartók évforduló tiszteletére 2006-ban megszervezett Kodály–Bartók Ifjúsági Világzenekar. 20 ország 80 fiatal tehetsége a világhírű Vásáry Tamás vezetésével aratott hatalmas közönség- és szakmai sikert kecskeméti, galántai és budapesti koncertjén, majd Brüsszel főterén.
Szakmai pályafutásának fő műve az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó, vagy ahogyan legtöbben ismerjük: a „Csiperó". Ennek az egész várost megmozgató, egyedülálló, különleges eseménynek Farkas Gábor volt a kigondolója, fáradhatatlan szervezője, s a mai napig ő a motorja. Ez a rendezvény valóban azzá lett, amire Gábor és sok-sok társa szánta: egy előítéletektől mentes, a másságot elfogadó, toleráns nemzedék nevelésének eminens színtere. Méltán kapta meg 2006-ban az egyesület az Európai Civil Díjat, s 2013-ban nem találhatott volna az Európai Unió érdemesebb embert Farkas Gábornál a legnagyobb elismerésre, az „Európai Polgár Díj"-ra.

Ha egy mondatban akarnók összefoglalni Farkas Gábor munkásságát, akkor azt mondhatnók, olyan szakember ő, aki egész pályafutását a gyermekek és fiatalok nevelésének szentelte, aki meghatározó szerepet játszott immár több generáció felelős és cselekvő állampolgárrá válásában. S, hozzátehetjük: mindezen közben megőrizte nyitottságát, fogékonyságát, munkakedvét; megőrizte fiatalságát! Munkája, élete példa mindannyiunk számára.
Olyan szakember ő, aki munkájával nemcsak önmagának, hanem szeretett városának, Kecskemétnek, Bács-Kiskun megyének és egész Magyarországnak tiszteletet és megbecsülést szerzett Európában. Olyan ember ő, aki az ifjúság igényes művelődési és szórakozási lehetőségeinek megteremtésében hosszabb időn keresztül végzett munkájával kimagasló eredményt ért el.

Legyen még sokáig ereje hozzá!

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760