Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Közművelődési intézmények adatai – Magyarország 2013, KSH A Központi Statisztikai Hivatal 20 éve indította el Magyarország című kiadványsorozatát annak érdekében, hogy a rendszeres, részletes és a felhasználók széles köréhez eljutó tájékoztatási formákon túlmenően bemutassa hazánk statisztikai adatokkal megragadható társadalmi és gazdasági helyzetét. A Magyarország, 2013 kiadványban az elemzések a 2013-ban tapasztalt folyamatokra összpontosítanak. A közművelődésről »

A közművelődési intézmények száma 2012-ben 2824 volt, 54-gyel (2%-kal) kevesebb, mint az előző évben, és negyedével kevesebb, mint 2005-ben. Az intézményszám csökkenése az elmúlt évtized második felében kezdődött meg. Az intézményekben tartott rendezvények, előadások közül a közösségi rendezvények száma volt a legmagasabb (43 ezer), annak ellenére, hogy az előző két évben valamelyest csökkent. A 2012 folyamán 36 ezer művészeti esemény tartottak, emellett több mint 14 ezer kiállítást.
Az ismeretterjesztő előadások száma ingadozó volt, de alacsonyabb, mint az elmúlt évtized közepén (2012-ben 26 ezer volt). Ezekre a rendezvényekre csökkenő számú érdeklődést, látogatást regisztráltak. Az alkotó művelődési közösségek száma a
korábbi években, egészen 2011-ig nőtt, 2012-ben azonban a trend megtört és a közösségek száma 5%-kal csökkent (ekkor 13 ezer alkotóközösséget regisztráltak.

A 2013. évi adatok önmagukban nem elegendőek a folyamatok, a társadalmi és a gazdasági jelenségek mélyebb ismertetéséhez. Ezért legalább az elmúlt évekre, de a bemutatott folyamatok, jelenségek természetétől függően esetenként hosszabb távra is visszatekintünk. Annak érdekében, hogy minél árnyaltabban jellemezzük Magyarország társadalmi és gazdasági változásait, a hazai és nemzetközi statisztikai szolgálatok adatain túlmenően a más szervezetekben, kutatói műhelyekben készült szakmai és tudományos elemzések eredményeit is felhasználtuk.

Tekintettel arra, hogy a kötet célja a 2013. év bemutatása, ezért a 2014. évi változások, folyamatok, adatok még nem tükröződhetnek ebben az elemzésben. A friss adatok iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk a KSH honlapján található letölthető kiadványokat és táblákat, valamint a felhasználók igényei szerinti adatletöltéseket lehetővé tevő tájékoztatási adatbázist.

Forrás: KSH

 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760